Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, July 4, 2011

Kari Daging Kerisik



Assalamualaikum semua visitors yang disayangi...haaaa ni mieza dok tak sabar nak tunggu azan maghrib ni, nak berbuka bersama family...walaupun hanya mieza yang berpuasa kat umah ni, tapi semua nak makan sama-sama macam berpuasa di bulan Ramadhan..tu encik hasben tengah goreng sayur kat dapur..jadi mieza pun ambil le kesempatan nak update blog dengan kari daging kerisik ni...resepi turun temurun keluarga mieza dari Kelantan...senang dan sedap kari ni..makan dengan roti jala sedapnya kan...ini kes nak menghabiskan balance daging freezer...mak mieza kan suka sangat dengan potato dalam kari daging...anak-anak dan hasben lak suka cicah dengan roti...mieza semua bedal...hehehe

KARI DAGING KERISIK
Recipe: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
300 gm daging batang pinang - cuci dan hiris
1 paket rempah kari daging - jadikan pes, mieza guna brand "cap o"
2 camb air asam jawa
2 camb kerisik
1 mangkuk santan
2-3 biji kentang - kupas kulit dan belah 4
Garam gula

Bahan tumis:
3 biji bawang putih - hiris
6 biji bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
2-3 tangkai daun kari

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga wangi dan perang. Masukkan pes rempah kari dan masak hingga pecah minyak.

2. Masukkan air asam jawa dan kerisik dan dikacau rata. Masukkan pula daging, kentang dan sedikit santan cair. Masak hingga daging dan kentang empuk.

3. Setelah daginh dan kentang empuk, masukkan santan dan masak hingga mendidih. Reneh seketika hingga pecah minyak. Rasakan garam gula.

4. Tutup api dan boleh dihidang bersama nasi putih. Juga enak dimakan dengan nasi nasi tumis. Cicah roti pun mabelesssss...


9 comments:

Ketuhar Panas Yatie said...

Sedak sengoti tu. Cicah dengan roti pun sedap tapi Yatie kalau nak cicah roti tambah gula sikit biar kuah dia agak2 manis.Semalam baru je buat gulai ayam kampung.

nuwairani ismail said...

mak nani pon suke buat kari yg letak kerisik. lagi wangi...resepi ibu2 kelantan tetap terbaik la...heheh...lambat weh nok kelik rayo...sero nok make kuzi nga roti jalo pulok...

Amie said...

Assalam Mieza,
selamat berbuka puasa... Kak Amie terpikat dengan kari daging kerisik tu...sedapnyalah dapat cicah roti!

Ummi said...

Selamat berpuasa mieza..nampak kari daging ni.. memang sedap cicah roti .

izahdaut said...

kak miezaaaa... buat roti jala tak pagi ni. nak tumpang breakfast cicah kari daging.. naaakkkkk

Mieza said...

@Yatie
Sama la kita..mmg anok kelate sejati..mesti keno letak gula kasi manis2 gitu..hasben selalu geleng kepala sbb dia kata org kelate mmg pelik hahahaha

@Nani
Dah boleh kuarkan duit nani? siannya tak der duit ye...kalau la kinabatangan tu dekat anak hantar kari daging ni skit :)

Mieza said...

@ Kak Amie
TQ kak..kena posa secara intensif sbb byk lagi blm abis huhuhu cicah roti, cicah lempeng, roti jala..sedap kan kak!

@ Kak Ummi
TQ kak Ummi, TQ juga sudi singgah dan follow mieza...kecik nya diri ini bila tgk dapur kak ummi yg besar itu..nnt tunjuk ajar mieza masak ye :)

Mieza said...

@Izah
Seronok ye cuti ke PD dan jumpa kak anymz..bestnya kan jumpa kawan2 maya secara life..pg ni tk sempat menjala la dik..usah kan menjala melempeng pun tk sempat...meroti gardenia je la hahaha

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton handbags
cheap jordans
north face outlet
oakley sunglasses
air jordan 8
michael kors handbags
burberry scarf
ugg outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
mcm handbags
louis vuitton outlet onlne
coach outlet online
louis vuitton outlet
michael kors bags
michael kors uk
ugg australia
cheap basketball shoes
coach factorty outlet online
michael kors outlet
adidas running shoes
true religion sale
gucci outlet online
louboutin outlet
michael kors handbags
hermes belt
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...