Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, July 22, 2011

Honey Gingery Black Pepper Wings



Pada seekor ayam, part mana yang u all like the most? Bagi mieza definitely the wings..suka sebab dia sedap..banyak tulang, dan kalau ke kfc tu suka pilih wings..atau rib..kalau ke pizza hut tu memang takkan miss order sweet and spicy chicken wings..ehhmmmm dapnyer..hubby lak suka dada..wawa chose the feet, mum pilih liver..kakak Adnin lak tak kisah part mana pun for as long as sedap...memula mieza ingat wings ni murah je..Rupanya mahal dari whole chicken..wings is selling at RM10/kg..whole chicken lak RM8.50/kg..hmmmm



Menu ni mieza masak semalam untuk berbuka...godek-godek dalam peti ais nampak ada lagi sos lada hitam yang mieza kat Sarawak dulu..selain daripada cinnamon, black pepper is my fav spice as well..agaknya tekak mieza ni tekak spicy kot..suka yag berempah-rempah!

Let us check the recipe :)


HONEY GINGERY BLACK PEPPER WINGS
Recipe and Source : Mieza @ WAWMC

Bahan perap ayam:

8 kepak ayam
3 bawang putih - tumbuk
1/2 sk lada hitam - tumbuk
garam
2 sb madu

Bahan lain

3 biji bawang putih - cincang
1 inci halia - kisar
4-5 sb sos lada hitam
2 sb sos tiram
Sedikit kicap cair
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 biji tomato - belah 8
1 biji cili merah - potong serong
1/2 camt lada hitam - coarse

Cara-cara:

1. Ayam diperap dengan bahan perap selama 1/2 jam dan digoreng hingga masak dan garing. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali non stick yang berasingan dan tumiskan bawang putih dan halia hingga garing dan wangi. Kemudian masukkan sos lada hitam, sos tiram, lada hitam, lada hitam coarse dan kicap cair. Kacau sebati.

3. Masukkan kepak yang telah digoreng. Gaul rata di dalam sos. Masukkan bawang besar, tomato, dan cili merah. Gaul rata. Rasakan garam gula. Angkat dan hidang bersama nasi putih.


9 comments:

nuwairani ismail said...

suke wings jugak! pastu makan dengan penuh perasaan...licin! hihih...kalau gi piza hut, tengok bajet jugak. awal gaji, boleh order ciken wings. kalau tak, tengok gmbr jela di buku menu...

kalau ciken wings masak black pepper mcm ni, nani makan ratah aje pon sedap!

Amie said...

pilihan pertama tentulah wings, kedua barulah bahagian peha...

sedapkan masak dgn blackpepper ... cukupmesra rempah2nya!

Mieza said...

@ nani
next week gaji leh la mkn ciken wings nani..akak suka sweet n spicy hubby suka bbq..kalau but bbq cikne wing sedap kan nani..ratah punya rata nasi tak makan pun hihihiih

Mieza said...

@ kak amie
pilihan ke2 mieza ialah rib heheh mieza suka tang yg tulang byk mcm rib, tengkuk..suka isap2 tulang..

Kak Sam said...

macam best je.

suzane said...

sedapnya...mieza dah lama suzane tak masak ayam...hubby tak suka sangat...anak2 plak asyik order ayam goreng jer...tang tulang memang sedap..yummy

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum mieza..
wah nampak sgt sedap ler menu kat atas tu mieza... sedaap

Mieza said...

@ kak sam
cuba tau..insyaAllah sedap :0

@ kak diana
len kali nak suh kak diana amik gambor mesti nampak laagiii besh mcm kat dapr akak tu..mieza selalu tergoda kakkkkk

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton handbags
cheap jordans
north face outlet
oakley sunglasses
air jordan 8
michael kors handbags
burberry scarf
ugg outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
mcm handbags
louis vuitton outlet onlne
coach outlet online
louis vuitton outlet
michael kors bags
michael kors uk
ugg australia
cheap basketball shoes
coach factorty outlet online
michael kors outlet
adidas running shoes
true religion sale
gucci outlet online
louboutin outlet
michael kors handbags
hermes belt
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...