Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, July 3, 2011

Homemade Chicken Sausage and Onions Pizza

Yuuuhuuuuuuu first time buat pizza...happy sangat tengok its outcome...walaupun cuma pakai pizza mix, tapi cukup proud of my first trial..dengan bantuan encik hasben of coz..dia dulu-dulu masa kami sesama belajar kat US dulu dia kerja kedai pizza...jadi pizza maker (topping guy), tapi dia bukan dough maker..so semalam kami try and error je la...ikut arahan pada wrapper pizza mix tu..Alhamdulillah, hasilnya memang mabelessss...dohnya yang lembut, tak bantat..cheese yang rich dan chicken sosej yang bertimbun-timbun ahakkssss, yelah kan nak makan kat tekak sendiri..kalau makan kat kedai toppingnya dekut benor kan..huhuhuhu

Sebelum kita tengok resepi..meh kita layan gambar nya dulu...excited wehhhhh frist time wat pizza nih...uli pakai mixer biasa je..heheheh

Dah letak topping chicken sosej and onions and lots and lots of mozzarella cheese..Hmmmmmmm...




Ready to go inside the oven..220'C..




After 15 minutes or until the edge turn brown...8 very big slices..for a family of 4..




To get the cheese burned, use top coil only, for 2 minutes




One slice for me....





HOMEMADE SAUSAGE AND ONIONS PIZZA
Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan doh:
250 tepung pizza mix - mieza beli kat Bagus Shah Alam
5 gm instant yis
125 gm air
****atau ikut arahan pada wrapper pizza mix masing-masing

Bahan-bahan topping:
3-4 batang chicken sausage - hiris nipis
1 biji bawang besar - chopped
1 tin sos marinara - mieza guna brand preggo
Mozarella cheese secukupnya


Cara-cara:


1. Doh: masukkan semua bahan ke dalam mixer dan uli hingga jadi doh (atau ikut arahan pada wrapper). Keluarkan doh dan uli dengan tangan seketika (3 minit). Bentukkan bulat dan biarkan ia rehat selama 1/2 jam.

2. Keluarkan doh. Uli doh lagi dan dibentukkan bulat di dalam pizza pan.

3. Sapukan marinara sos ke atas pizza. Taburkan topping sosej dan bawang. Akhir sekali ditaburkan mozarella cheese sebanyak mana yang disukai.

4. Bakar dalam oven pada 220'C dengan menggunakan api bawah sahaja (with fan assisted) selama 13-14 minit mengikut oven masing-masing. Kemudian dengan menggunakan api atas sahaja, bakar lagi selama 2 minit. Ini untuk burn kan cheese tersebut.

5. Keluarkan dan potong dengan menggunakan pizza cutter..makan semasa pizza panas bersama parmesan cheese..


....and one slice for you too...

7 comments:

nuwairani ismail said...

sukenye kalau pizza homemade ni. boleh taruk cis manyak2..pastu panas2 tu main tarik2 pulak. hihih..pernah tolong mak buat dlu. tapi sendiri cuba belom lagi...nantilah cari mozarella cheese dlu..cukup bahan baru semangat nk buat.

Mieza said...

@nuwairani
mesti mak pakai mix sendiri kan..kak mieza blm cuba mix sendiri..nnt nak try google resepi pizza doh pulak..nxt time seafood pizza lak hehe

Mas said...

nak juga pizza tu...
sedappnya tengok...

Mieza said...

@ Mas
Bolehhhh mas..jemput la ke Tg Malim..tpi akak ni budak baru belajar..apa yg kurang mas tolong ajarkan :)

Ketuhar Panas Yatie said...

Bestnya pizza. Tapi baru minggu lepas makan pizza ( Domino's tolong buatkan ). Kalau home made ni, topping dia boleh letak banyak baru puas hati.

Mieza said...

@Yatie
Mieza kalau Domino's suka bread stick dia..sedap! Kalau buat homemade ni letak pepperoni byk2 sedap kan yatie..nyum nyum :)

林磊 said...

2016-2-23 leilei
adidas trainers
nike store
nike trainers
louboutin shoes
cheap jordans
chi flat iron
adidas uk
tiffany jewelry
coach outlet online
nike blazers shoes
oakley sunglasses
christian louboutin
mizuno running shoes
kate spade outlet
michael kors bags
burberry outlet
louis vuitton outlet
louboutin
louis vuitton uk
canada goose jackets
micahel kors
true religion jeans
louis vuitton
canada gooses outlet
michael kors
ray ban sunglasses
coach factory outlet
air jordan femme
sac longchamp
toms outlet
toms outlet store
timberland uk
fitflops uk
nike shoes
canada goose uk
longchamp soldes
nike roshe run
michael kors handbags
ralph lauren outlet
ed hardy uk

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...