Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, July 2, 2011

Dried Coconut Caramel Pudding - from French Food @ Home



Selamat petang Sabtu...apa bikin hujung-hujung minggu begini? Petang tadi mieza ke Tesco Bukit Beruntung yang baru 2 hari dibuka..seronok pula bila ada hypermarket macam tu dekat dengan Tg Malim..senang lah sikit nak mencari barang dapur yang susah nak cari kat Tg Malim ni..selalu mieza akan ke Tesco Rawang, atau ke Shah Alam..jauh la juga kan..itu yang sekali shopping penuh peti ais...harap-harap jadi la Mydin hypermarket nak buka kat Tg Malim ya..



Jom kita story pasal caramel puddding ni..resepi ni mieza dapat masa tengok French Food At Home kat Astro Food Channel..jadi mula la mieza nak mencuba sebab lain dari yang selalu dimakan...masak puding ni untuk berbuka puasa semalam...komen mieza, sedap coz ada rasa kelapa kering macam ala-ala biskut kelapa gitu..dan parutan kulit lemon tu telah eliminate rasa telur..tapi anak-anak tak suka, depa suka caramel puding yang biasa lagi...apa-apa pun this pudding worth trying!


DRIED COCONUT CARAMEL PUDDING

Recipe: French Food At Home @ Astro Food Channel
Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
4 biji telur
400 ml susu segar/santan - mieza guna susu cair Brand Ideal
5 sb gula
1 sk vanilla essence
1 biji lemon - parut kulitnya
1/2 cawan kelapa parut kering
1/2 cawan gula +1/2 cawan air - untuk caramel

Cara-cara:


1. Sediakan karamel. Tuangkan karamel ke dalam loyang/acuan. Ketepikan.

2. Pukul telur dan gula hingga kembang sedikit dengan menggunakan hand whisk, campurkan susu, dan vanila. Kacau sebati dan tapis.

3. Masukkan kelapa parut dan parutan kulit lemon. Kacau sebati. Tuangkan adunan telur ke dalam loyang berisi karamel.

4. Bakar secara steam bath di dalam oven 180'C selama 15 minit atau hingga masak.

6 comments:

nuwairani ismail said...

assalamualaikum kak mieza..sempat ye akak salin resepi drp french food at home tu..sy suke jugak tgk AFC channel. lebih2 lagi kalau ada anna olson. hmm..1st time tengok puding telur yg ada kelapa ni. selalunya kelebihan ada kelapa ni tang aromanya la. mesti wangi2 gitu.

Mieza said...

@nuwairani
resepi ni senang sebb tu sempat salin..mmg betul tu..kelapa tu tambah aroma to this pudding..yesss anna olson tu mmg idola akak, tp dia masak manis2 kan..kena kurangkan sugar..jaga kesihatan heheheh

Amie said...

Assalam Mieza,
rajin sungguh cuba pelbagai resepi ye...
Kak Amie pun suka buat puding karamel (entah apa2 yang dimasukkan), biasanya belum sempat hias & tangkap gambar, anak2 dah makan dulu....

Mieza said...

@ Kak Amie
Mieza ni mmg suka mencuba..kalau sedap semua org makan..kalo tk sedap mieza kena habiskan sendiri..takkan nak buang kan..sayang..tu yg mieza dah demukkksss huhuhuhu

风骚达哥 said...

20151204 junda
longchamp handbags
michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
louis vuitton handbags
nike air max
timberland boots
nike blazers
air jordans
nike shoes
christian louboutin uk
juicy couture
michael kors outlet online
ghd hair straighteners
nike outlet store
air jordan 13
louis vuitton
ray ban
prada outlet
cheap uggs
mizuno running shoes
michael kors outlet
mont blanc pens
louis vuitton
michael kors
ed hardy uk
oakley vault
burberry outlet online
nike outlet
coach factory outlet
moncler jackets
moncler outlet
true religion outlet
pandora charms
coach factory outlet
ray ban
louis vuitton outlet
chaussure louboutin

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings
louis vuitton handbags
fitflops shoes
coach factory
toms outlet
canada goose outlet
ugg boots outlet
ugg boots
moncler jackets
gucci borse
oakey sunglasses wholesale
ugg boots australia
michael kors handbag
instyler max
timberland boots
polo ralph lauren
kate spade outlet
adidas gazelle
polo ralph lauren
pandora jewelry
gucci handbags
nike force 1
jordan 3 retro
burberry outlet
nike cortez shoes
montblanc pens
sac longchamp pliage
longchamp outlet
coach factory outlet online

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...