Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, July 11, 2011

Dalca Ayam



Ehem ehem buat apa tu? Wahhhh tengah baring-baring depan TV ke tu? Seronoknya la kan kalau leh bermalas-malasan depan TV sambil carefree..rindunya mieza untuk buat begitu, tapi kat umah ni ada-ada je kerja yang nak dibuat...kalau bermalas-malasan kat depan TV pun time outstesen kat hotel je la huwaaaaa

Malam ni mieza tamau celoteh banyak sebab baju sekolah anak belum gosok lagi..kalau la ada bibik boleh arahkan bibik je kan..en hasben tamau amik bibik sebab katanya susah dia nak pakai shorts je kat umah...tapi tak per lah sebab dia pun rajin tolong kat dapur dan rajin ngasuh baby...malam ni mieza nak share resepi dalca yang dimasak turun temurun oleh family mieza dari Kelantan..dalca ni tak pakai kacang dal pun...mieza tak suka dalca yang kacang dal..tapi adik ipar mieza orang Kedah kata kalau dah dalca tak der kacang dal tu dah bukan dalca...tapi tak apa, dalam masak-memasak kita kena teror improvised ikut selera...insyaAllah bila memasak dengan penuh kasih sayang, hasil nyer akan jadi mabeles! Dalca ni mieza makan dengan nasi karot..menu lunch semalam..


DALCA AYAM
Recipe: Family
Source; Mum


Bahan-bahan:

1 mangkuk ayam bahagian yang bertulang seperti kepak, rib, leher etc
1 liter santan
1 paket rempah kari - jadikan pes, mieza pakai brand 'O'
1 biji terung - potong memanjang
10 batang kacang panjang - potong 2 inci panjang
1 batang carrot - hiris panjang
3 biji kentang - belah 4
8 biji putik jagung - hiris panjang
3 biji cili merah - belah tak putus
1 sb air asam jawa
Minyak untuk menumis

Bahan tumis:
4 ulas bawang merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 sk lada hitam
2 tangkai daun kari


Cara-cara:


1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga perang dan wangi. Kemudian masukkan pes kari. Masak hingga pecah minyak dan dimasukkan air asam jawa. Kacau rata.

2. Masukkan ayam dan kentang serta sedikit santan cair dan renehkan hingga kentang empuk dan ayam masak.

3. Masukkan santan dan sayur-sayuran kecuali cili merah dan kacang panjang. Renehkan sehingga sayuran empuk. Kemudian dimasukkan cili merah dan kacang panjang. Masak seketika sahaja (dalam 2 minit).

4. Rasakan garam gula. Tutup api.

7 comments:

nuwairani ismail said...

sokong kak mieza! hihih...mak nani buat dalca pon tak letak dal. kalo tekak kita dh makan itu dari kecik, tetap jugak kita rasa sedap. hihih....

nani dh buat muffin yogurt tu...excited sangat! sedapppppp! hihih. terima kasih kak!

Mieza said...

@ nani
kalau org kelate tu mmg mcm tu la kan..nama je dalca tp tak letak kcg dal pun...nani TQ sudi try muffin tu..muffin tu bg akak mmg sedap sgt..cantik nani wat muffin pic tu..i loikkkee :)

Wei Chen said...

QF0722
nike air max
nike air max
chicago blackhawks jersey
lebron james jersey
evening dresses
nike air max,nike roshe,nike huarache
oakley sunglasses
washington redskins jerseys
custom mlb jerseys
oklahoma city thunder jerseys
hermes bags
lebron 12
seahawks jersey
dwyane wade jersey
mizuno running
nike free run
michael kors outlet
mont blanc outlet
kate spade sale
chanel sunglasses
bottega veneta wallet
the north face
lebron shoes
air max 90
nike air max
philadelphia eagles jerseys

Octaviaa Simonyw said...

Cheap Oakley Sunglasses
toms outlet store
ray ban sunglasses outlet
Air Jordan
Oakley Store
Cheap Jordans
fitflop shoes
Oakley Outlet Online
Michael Kors Outlet
oakley
Michael Kors Outlet Online
Cheap Oakley Sunglasses
Michael Kors Bags
Michael Kors Outlet Online
fitflops
michael kors handbags&purses
Louis Vuitton Outlet
cheap toms
oakley glasses
NFL Jerseys Cheap
Michael Kors Outlet
Michael Kors Handbags
cheap oakley sunglasses
Michael Kors Handbags
Michael Kors Outlet
ray ban outlet store online
Oakley Outlet Stores
cheap ray ban sunglasses
Jordans For Cheap
Oakley Glasses

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton handbags
cheap jordans
north face outlet
oakley sunglasses
air jordan 8
michael kors handbags
burberry scarf
ugg outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
mcm handbags
louis vuitton outlet onlne
coach outlet online
louis vuitton outlet
michael kors bags
michael kors uk
ugg australia
cheap basketball shoes
coach factorty outlet online
michael kors outlet
adidas running shoes
true religion sale
gucci outlet online
louboutin outlet
michael kors handbags
hermes belt
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings

chenlina said...

chenlina20160303
cheap nfl jerseys
ugg outlet
michael kors outlet online
louis vuitton handbags
uggs on sale
cheap oakleys
ugg sale
michael kors outlet
ray ban sunglasses
coach outlet store online
air max uk
cheap oakley sunglasses
christian louboutin shoes
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
ralph lauren uk
ray ban sunglasses outlet
cheap ugg boots
oakley outlet
oakley sunglasses
cheap oakley sunglasses
nike huarache shoes
cheap ugg boots
coach outlet store online
ugg boots
oakley outlet
chanel outlet
louis vuitton outlet
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet online
michael kors outlet
ray ban sunglasses
replica watches
coach factory outlet
beats solo
ray ban sunglasses
coach outlet
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
as

Qing Cai said...

longchamp pliage
ralph lauren uk
nba jerseys
toms outlet
hollister clothing store
oakley sunglasses
beats by dr dre
michael kors outlet
louis vuitton handbags outlet
michael kors outlet
tiffany jewellery
ferragamo shoes
ralph lauren shirts
fitflops uk
michael kors factory store
coach handbags outlet
true religion sale
ray-ban sunglasses
ferragamo shoes
adidas shoes
michael kors handbags
oakley sunglasses wholesale
mulberry handbags
ralph lauren pas cher
ralph lauren
lululemon uk
louis vuitton outlet online
swarovski jewelry
hollister shirts
mbt shoes outlet
nike huarache
nfl jerseys
fitflops sale clearance
tiffany and co
prada sneakers
20160608caihuali

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...