Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, July 4, 2011

Creamy Potato Soup and Garlic Bread

Ini kes terlajak tido di pagi minggu...lepas bangun solat subuh, mintak tolong hubby jaga baby..then mieza sambung balik tido coz malamnya tak leh tido baby asek meragam..kesannya bangun tido kul 9++ am..mula la menggelabah sebab bekpes belum prepare..then nak gi pasar lagi..hari lak hujan lebat...uhhhhh besh sungguh tarik selimut..

Bila dah menggelabah tu mula fikir yang senang-senang je untuk bekpes...ternampak ada 2 biji kentang kat atas kaunter dapur..dan teringat lak tak lama hari tu Izah tayang creamy potato soup kat dapur dia..check d recipe semua ingredients ada...ok lah tu kan..makan dengan garlic bread...

let the mission begin!!

Creamy Potato Soup is done..let's dig it kids!



...and slices of garlic bread...



dip dulu...



...and....ngapppppp!!!!




CREAMY POTATO SOUP
Source: Izah @ Izah Muffin Lover
Source : Mieza @ WAWMC

2 biji kentang sederhana
2 cawan santan - mieza guna fresh milk, mieza lebihkan kepada 3 cawan, may be kentang mieza saiz besar...boleh adjust susu mengikut kepekatan yang digemari
1 sudu besar minyak [email protected] - mieza guna butter
Sedikit lada hitam
Sedikit garam
Sedikit serbuk pati ayam - mieza letak 1/2 kiub
1/2 sk rosemary - mieza tambah
1/2 sk parsley - mieza tambah
1/2 sk serbuk halia - mieza tambah


Cara-caranya:

1. Rebus kentang hingga empuk. Lecek hingga halus. Ketepikan (mieza blend je kentang rebus dengan fresh milk)

2. Masak santan hingga mendidih. Masukkan kentang lecek.

3. Masukkan pula mentega. Perasakan dengn garam, lada hitam, rosemary, parsley, serbuk halia dan serbuk pati ayam.

4. Masak hingga sedikit pekat atau ikut citarasa. Hidangkan bersama roti bakar. (mieza makan dengan garlic bread)



GARLIC BREAD
Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan
10 keping roti gardenia - atau french loaf atau apa-apa jenis roti yang disukai
4 sb mentega - room temperature
6-7 ulas bawang putih


Cara-cara:


1. Tumbuk bawang putih hingga lumat. Masukkan mentega dan lenyek hingga sebati dengan bawang putih.

2. Sapukan ke atas roti. Bakar 200'C, api atas selama 3-4 minit atau hingga perang.

4. Angkat dan hidangkan bersama soup kentang...

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...