Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, July 13, 2011

Chocolate Chunk and Orange Muffins


...muffin cekelat yang sangat lembut...


Selamat pagi semua...tengah bekpes ke tu? Mieza hari ni skip bekpes sebab masih lagi berpuasa..memang tak berenti posa sebab takut tak sempat habis..sekejap je kan setahun...rasa baru jer menyambut Ramadhan tahun lepas, kini Ramadhan hampir mengunjung lagi...ehhhh baju raya dah tempah ke semua? Mieza kali ni first time nak berhari raya dengan putera mieza yang ditunggu selama 12 tahun..ya Allah tak sabar! Dah siap beli baju melayu untuk dia padahal usianya baru 6 bulan raya ni..hehehehe mamanya teruja! ehhhh enough lah cakap pasal raya...jom cakap pasal muffin ni...


...this one for me...


Muffin ni mieza bake semalam untuk tea lepas balik kerja...jadi tea lewat lah sikit...dah kul 645 pm baru nak mengetea...actually mieza nak test recipe sebab hubby mintak sediakan 40 biji muffin coklat untuk potluck ofisnya pada 26 Julai nanti...jadi mieza kena try dulu...pastu mieza kesian dengan oren 2 biji yang dah lama dok dalam mangkuk kat kaunter tu jadi mieza blend dan masuk dalam muffin ni heheheh, jadi namanya pun mieza tukor la..resepi asalnya ialah chocolate chunk muffin ambik umah Kak Nor Ganu


...the inside look...sedapnya bila choc chunck tu cair...mmmmm


Komen mieza, muffin ni lembut sangat, pastu ada rasa oren skit sebab mieza mandai-mandai letak ahakkksss...anak-anak memang suka, kakak Adnin bawa 5 ketul ke school pagi ni...papanya pula bagi rate 8/10..bila mieza tanya naper 8 je? Katanya sebab atasnya tak garing and crunchy...hahhahaa hubby mieza ni suka yang crunchy dan hangit-hangit gitu...tapi 8/10 still A kan? Kalau A tu kira sedap la tu hehehe


CHOCOLATE CHUNK AND ORANGE MUFFINS
Source : Jun JC & [email protected]
Improvised by : Mieza @ WAWMC


Bahan-bahannya:

6 sudu besar butter
4oz (112gm) bittersweet chocolate-cincang -mieza guna brand van houten
2 cawan tepung gandum *
1/3 cawan serbuk koko *
1 sudu besar baking powder *
1/2 sudu teh baking soda * (*diayak)
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan gula castor
1 1/4 cawan buttermilk/sour cream - mieza pakai yogurt
1 biji telur A
1 sudu teh esen vanilla
2 biji oren sunkist - ambil isi dan blend - (mieza tambah)
coklat chips dan almond nibs secukupnya ~ utk taburan


Cara-cara:


1. Dlm periuk kecil masukkan butter & 1/2 dr coklat, cairkan & ketepikan.

2. Dlm mangkuk besar campurkan semua bahan kering, kemudian masukkan telur, sour cream atau buttermilk, oren & vanilla kacau rata.

3. Masukkan coklat cair & lebihan coklat yg dicincang td dan gaul hingga sebati. (jgn overmix)

4. Tak perlu risau kalu ada lump2 sikit. masukkan dlm muffin pan. Bakar dlm oven yg suhunya 180C selama 20-25 min


..and this one for you....

5 comments:

Mas said...

akak..mapin sepuluh ketoii.....

nuwairani ismail said...

rajin betol kak mieza buat mafin..ni yg teruja ni...byk la pulak yg masuk waiting list recipe ni...

Mieza said...

@ Mas
hihiihi mas ada balen 2 ketoi je lg tak cukup dah 10 ketoi...2 ketoi buleh kaaa? heheh

Mieza said...

@ nani
akak ni testing resepi utk potluck opis husband..nak mencari resepi mufin cekelat yg paling best pada tekak ni...tak per nani masuk waiting list dulu, nnt bila masa dan bahan boleh la try :)

Anonymous said...

Definitely believe that which you said. Your favorite
justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of.
I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they
plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks
Review my website ; GFI Norte

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...