Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Thursday, July 7, 2011

Cheddar Cheese Muffin



Dah lama nak makan muffin...bila nampak orang tayang muffin mula la meleleh air liur...siang tadi ada 2 pilihan nak buat muffin, sama ada nak wat muffin ni atau muffin lemon yogurt...finally chose this one..sebab teringin nak makan cheese...nak menggemukkan badan la tu...kuang kuang kuangggggg



Muffin ni dah lama mieza simpan resepi yang dicopy dari My Resepi...muffin sapa lagi kalau bukan muffin CMG yang glamer tu...dah lama nak mencuba...tapi asek tergendala sebab selalu terlupa nak beli cheddar cheese parut...



Komen mieza...emmmmm muffin sedap, lemak, tapi kurang manis..masa mieza tengok resepinya macam tak caya gulanya 2 sudu teh..jadi mieza guna sampai 20gm...pun belum manis..jadi kalau sesiapa yang suka manis, lebihkan la tang gula tu...ataupun sprinkle kan lebih gula icing...macam my gals depa tuang chocolate syrup Hershey's..memang mabelessssss! lemakkkk sangat muffin CMG ni..agak-agaknya lemak macam tuan punya resepi la kot...dan satu lagi, muffin ni naik membukit...walaupun letak 3/4 cup tinggi naiknya...jadi next time mieza ingat nak letak 1/2 full je sebab tanak dia membukit sesangat...pastu tadi mieza lupa...pi setkan fan assisted kat oven tu..jadi muffin mieza naik senget! wakakakaka...sepatutnya masak muffin tak leh letak fan assisted...haiiiiyyyyyaaaa macam mana la leh lupaaaa kan dah tak lawo...huhuhuhu...




CHEDDAR CHEESE MUFFIN
Recipe: CMG @ MyR
Source: Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan ( 12 biji )

Bahan A:-)

175 g tepung gandum*
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
50 g parutan keju cheddar

Bahan B:-
50 g mentega, dicairkan
2 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
120 ml susu segar
2 camca teh gula halus - tadi mieza guna 20 gm
1 ulas bawang putih, dicincang halus (tak suka, tak payah letak) - mieza ganti dengan 1/2 st serbuk halia

Bahan C:-)

Sedikit parutan keju cheddar untuk hiasan
Sedikit gula aising


Cara-cara:


1. Panaskan oven pada suhu 180C. Siapkan 12 biji bekas muffin atau alas muffin pan dengan paper cup yang sesuai. Ketepikan.

2. Satukan semua bahan2 A dalam satu bekas, gaul rata. Ketepikan.

3. Satukan semua bahan2 B dan kacau dengan wisk hingga semua sebati. Tuang ke dalam adunan A tadi dan gaul hingga rata dan mesra.

4. Sudukan ke dalam muffin cup atau bekas yang telah dialas dengan paper cup tadi sebanyak 3/4 penuh. Tabur sedikit keju parut atas adunan muffin. Bakar 20 - 25 minit.

5. Sejukkan atas jaringan. Bila betul2 sejuk, ayakkan gula aising....Hidangkan untuk minum petang


Oleh sebab muffin ni lemak dan kurang manis jadi mieza makan dengan chocolate syrup Hershey's

9 comments:

nuwairani ismail said...

walaupun cheese itu bisa menggemokkan, tapi sy tetap suke cheese! sedapnye!!!

Mieza said...

@ nani
apa2 yg bercheese mmg sedap kan nani..sama2 la kita gemuk uhukksksss

Mas said...

gebunya mapin tu...
geramm mas tengok...

Mieza said...

@ Mas
lagi akak geram bila tgk roti mas tauuuuuu...sangat gebu..hahahah TQ dear!

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Salam kenal. Tadi nampak kat duniaku. Saja mai singgah sini. Nampak best le muffin ni. Saya baru nak belajar memuffin diri.

kak ina kl said...

sedapnya macam nak buatlah pulak..akak ambil resepi nasi ketumbar stail kamu masak.

Mieza said...

@ Kak Sam
Selamat berkenalan...Duniaku tu is one of my fav blogs kak..Terima kasih sudi singgah dapur mieza...nnt jemput dtg selalu :)

Mieza said...

@ Kak Ina KL
Mieza dh tgk nasi ketumbar akak..ya Allah cantik kejadian nasi ketumbar akak berbanding mieza punya...suka baca cerita akak kt blog akak tu :) Selamat berkenalan kak!

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton
ralph lauren
ray bans
michael kors bag
ed hardy
true religion outlet
toms shoes
coach factory outlet
air jordan homme
jordan 6s
louis vuitton handbags
ghd hair straighteners
ugg outlet
coach factory online
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
michael kors handbags
michael kors outlet
canada goose jackets
toms outlet
nike air max 90
nike tn pas cher
jordan pas cher
louis vuitton outlet
jordan 3 white cenment
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
michael kors handbags
nike uk
moncler jackets
cheap ugg boots
cheap soccer jerseys
juicy couture
adidas superstars
air max
toms outlet
michael kors
michael kors handbags
marc jacobs handbags
canada goose uk

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...