Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, July 11, 2011

Camera Idaman dan Tag From Nani


Gambar dari Google


Tengahari ni tak ade entry masakan..tapi nak tunjuk gambar camera yang menjadi idaman mieza...dah lama dok berangan nak memilikinya...isy banyak tul barang dalam list yang nak dibeli..duit je yg kureng ahakssss tak per mari kita buka akaun nuri bank rakyat dan menabung 10 sen sehari untuk beli kamera ni...lama-lama cukup la tu duitnya ngeh ngeh ngehhhhh

Semalam dapat tag dari nani @ Life is Beautiful.. kena list kan '7 perkara yang anda belum tahu tentang saya'...hehehe susah juga tu..apa ye nak citer tentang 7 perkara ni..mmmmm mieza cuba ye...



7 PERKARA TENTANG MIEZA YANG ANDA BELUM TAHU

Perkara 1 : Mempunyai birth mark di bahu kanan. Birth-mark ni berbentuk skin yang lain warna...warna nye lagi cerah dari warna bahagian badan yang lain. Birthmark ni bermula dari atas bahu kanan menjalar hingga ke siku kanan...jadi mieza kalau pakai baju lengan pendek sentiasa ditanya oleh kawan-kawan tentang birth-mark ini coz depa ingat panau kakakaka sebab warnya macam warna panau...tapi bukan panau tau..nanti orang kata mieza tak jaga hygiene heheheh

Perkara 2 : Kali pertama accident pada bulan 11, 2009 jam 8 ++ pagi sewaktu drive sesorang untuk ke kelas Master di UiTM Shah Alam hingga mengoyakkan hidung dan dahi...accident sesorang sebab orang tow truck curah minyak atas jalan lepas hujan untuk tarik kereta mangsa...hidung mieza belah kiri koyak terus hingga nampak lobang hidungku waaaaaaa ngeriiiiiii...takut giler dan panic giler tengok hidung sebegitu..terus meraung-raung dan call hubby...hubby datang dari Tg Malim dengan speed 150 km/j...then mieza masuk wad and buat operation di DEMC Shah Alam, jahit hidung dan dahi pada kos RM4230...sib bek doktor tu jahit pandai orang tak nampak pun hidung mieza dah koyak..tapi koyak tang dahi tak leh buat apa...sib bek laki sayang lagi huhuhuhuu sejak hari tu hubby tak bagi drive jauh sesorang lagi kecuali pergi dan balik kerja saja...dia hantar ke mana saja mieza nak pergi...uhukksss

Perkara 3 : Mengalami keguguran kandungan kedua pada usia 5 bulan yang mana baby dah pun besar dalam perut dan mati dalam perut pada usianya 4 bulan..tapi bulan ke 5 baru doktor dapat detect bila mieza bleeding...rerupanya baby dah 1 month meninggal...sib bek womb tak kena infection...waaaaa sedihnya..kalau tak baby mieza dah ada 4 orang semuanya...sedih sangat..tu la sebab anak sulung dengan yang kedua tu jauh benor jaraknya sebab mieza fobia nak preggy lagi takut hal yg sama berlaku lagi huhuhuuh

Perkara 4 : Bertemu dengan suami sekarang di USA..masa tu sesama belajar buat degree kat sana...padahal masa buat AAD program di Malaysia di kolej yang sama iaitu di MCC Kuantan, tapi kami tak bertemu di Kuantan sebaliknya di US...Alhamdulillah dia banyak bantu mieza masa mieza kat sana...tu yang terpikat tu terus kawin bila dah habis belajar dan balik Malaya ngehhhhhhhhh

Perkara 5 : Minat kaler merah heheheheehh asal beli baju je mesti nak pilih warna merah, asal tengok baju anak je mesti nampak yang kaler merah yang cantik sampai 1/2 daripada baju dalam lemari tu kaler merah...sekarang sedang belajar untuk memilih warna lain selain dari merah..takut kena kejor lembu nanti heheheh

Perkara 6 : Mula belajar masak sewaktu belajar kat US dulu...sebelum tu memang tak pandai masak langsung...maklum le anak bongsu jadi semua mak atau kakak yang sediakan...bila sampai kat US mana boleh makan kedai kan tak halal... ada la juga yang halal tapi susah benor nak mencari jadi terpaksa la masak sendiri..resepi pertama yang mieza belajar ialah Ayam Masak Merah...tu pun ada brother senior ni yang ajar mieza masak...alahai malu nyer mieza dengan dia...sejak hari tu mieza google (masa tu google belum wujud) jadi mieza bertanya resepi dengan kawan-kawan melalui email dan mencuba..mieza banyak belajar masak sewaktu kat US laaa..hingga sekarang ni Alhamdulillah sikit-sikit belajar masak dah jadi tahu banyak :)

Perkara 7 : Ingin menyambung pelajaran lagi ke peringkat PhD..tapi tatau bila..berharap sangat agar dapat biasiswa tahun ni agar dapat sambung tahun depan..umur pun tak semakin meningkat..bercita-cita nak dapat PhD sebelum umur 40 insyaAllah...dan ingin menjadi contoh yang baik untuk diikuti oleh anak-anak yang tersayang...semoga depa pun agar belajar dan terus belajar hingga ke peringkat yang tertinggi...

Haaaa itu je lah kot 7 perkara tentang mieza yang anda belum tahu...nani, ok ke ni...ke nani nak tahu banyak lagi boleh email hahahahah TQ for tagging dear!

4 comments:

ijayuji said...

Salam kak! ngeriiinyerrrrrr tang kena jahit kat idung yg koyak tuu! seriau kita! bestnyerr dapat belajar sampau oberc kita jerr sampai spm sob sob... best baca citer2 mcm ni kita suke! hihihi...

nuwairani ismail said...

terima kasih kak mieza sudi jugak mengarang cerita yg panjang lebar mcm ni..apap pon, sangat seronok utk dibaca di samping leh kenal2 lagi..

tang hidung koyak tu tak tahan tu...terus pegang hidung sendiri... tak dapat bayangkan kesakitan macam mana..tapi hebat la doktor tu boleh jahit dengan elok..tak kesah la, apepn janji encik somi sayang...ehehh

Mieza said...

@ ika
W'salam dear, mmg ngeri dik..masa tu tak kira dah ttg hidung..yg penting nyawa..dan teringat kat anak2...bila lalu ikut tmpt tu..cpt2 pandang lain sbb tanak igt dah huhuuhu..ika, belajar kat negara omputih jauh dari family mmg satu pengalaman yg amat mencabar :)

Mieza said...

@ nani
TQ kembali sbb sudi nak kenalan dgn akak..lps xsiden tu seminggu sakit badan dan bdn lebam...ngeri! Nani kalo bw keta hati2 ye dah la nun jauh di kinabatangan jauh dr family :(

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...