Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, June 13, 2011

Yogurt Fried Chicken

Uihhhhh malasnya bekerja di hari Senin...ini le yang dinamakan Monday fever..tapi aku ni bukan Monday je ada fever..hari-hari aku kena fever huhuhu maklum le cuti seminggu balik kampung, jadi mood bercuti tu masih menebal di jiwa..masuk opis pun, pandang kiri, pandang kanan..kerja banyak tapi tatau mana nak mula dulu...jap lagi kul 11 ada kelas till 1 pm..jadi sebelum masuk kelas bagi note kat students, meh kita tulis notes kat blog dulu...ngeh ngehh ngehhh



Haaaaa ayam ni bukan goreng pagi ni tau..mana la sempat nak masak pagi-pagi asek sebuk nak tempek bedak kat pipi je kakakaka..jadi ayam ni masaknya dua minggu lepas kot..nak post tu yang tak sempat..kekonon nak post kat kampung last week, tapi tenet kat kampung macam siput la pulak slow nya alahai...jadi hari ni baru leh tayang...sedap wehh ayam ni..rasa masam-masam yogurt gitu...

Ehhhh tak leh sembang banyak-banyak, nanti bos nampak, maaaatiiiiii...meh tengok resepinya:


YOGURT FRIED CHICKEN
Recipe & Source : Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam - potong kecil
1 cawan yogurt - plain
1 camt serbuk lada sulah
2 camb serbuk kari
3 tangkai daun kari
Sedikit garam
2 camb madu
2 biji bawang besar - hiris
1 biji capsicum merah - hiris
1 biji capsicum hijau
Minyak untuk menggoreng


Cara-caranya:

1. Ayam dibersih dan diperap dengan yogurt, serbuk kari, lada sulah, garam, dan madu. Perap selama sejam atau lebih.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ayam yang telah diperap bersama daun kari hingga garing. Angkat dan ketepikan.

3. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng bawang hingga garing. Bila bawang hampir garing, masukkan capsicum dan dikacau seketika. Taburkan bawang dan capsicum di atas ayam goreng tadi.

4. Hidangkan dengan nasi putih.


5 comments:

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...