Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, June 20, 2011

Sambal Mempelam Epal - Memang ada Ummmmmphhhhhh!



Semasa sembang-sembang dengan kawan kat opis siang tadi, mula lah perbualan bertukar kepada topik masakan..jadi tanyala dia apa dia masak untuk sambutan father's day semalam..kawan ni tengah pregnant 4 bulan, jadi masih mabuk-mabuk..nak masak pun tak larat sebab tak leh bau masakan..sian dia..aku dah pun merasanya tahun lepas..memang tak larat..selalu suaminya yang masak..tapi si suami pula terseliuh buku lali tak leh berdiri lelama..jadi katanya dia masak simple-simple aje..katanya buat sambal pelam..fullamakkkkk lamanya tak makan..kebetulan jiran ada bagikan mempelam epal dalam 7-8 biji..jadi lah tu untuk berbuka puasa petang tadi..



Sampai je umah kul 530pm..terus pakai apron (baju kerja pun tak buka...masak dengan baju kurung gitu hahaha) terus kupas pelam..rebus ikan dan mula menumbuk...uhhhhh hasilnya memang mabeles! Berselera sungguh berbuka tadi..mak kata sedapnya sambal pelam ni.. ehheeheh selera kampung gitu petang tadi..ni kalau ada ulam petai celur lagi sedap nih..


SAMBAL MEMPELAM EPAL

Recipe & Source ; Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:
3 biji mempelam epal - pilih yang belum masak
1 ekor ikan kembung - direbus @ dibakar - aku rebus je sebab nak cepat
4-5 biji cili api - kalau nak pedas tambah lagi
3 camb kelapa parut putih
5 ulas bawang merah
1 inci belacan - dibakar
Garam gula secukupnya


Cara-caranya:

1. Cuci buah mempelam, kupas kulit dan diracik halus.

2. Di dalam lesung, tumbuk cili api, bawang dan belacan hingga lumat. Masukkan kelapa dan tumbuk lagi.

3. Asingkan isi ikan yang direbus dari tulangnya. Masukkan isi ke dalam lesung dan tumbuk lumat.

4, Akhir sekali masukkan buah mempelam yang diracik halus dan tumbuk sekadar pecah pecah saja. Rasakan garam gulanya.

5. Sedap dimakan bersama ulaman kegemaran..


5 comments:

Amie said...

assalam,
adeehhhh...kita tgk mati selera ni...tetiba nampak sambal mangga epal..ya Allah..macam mengidampulak dah!

izahdaut said...

kecur dah membaca tajuk nyer.. ala sedapnyerr

Mieza said...

Amie
Mengidam betul pun tak pe hahaha...sedap sambal ni Amie..memula nak wat kerabu lps tu malas lak terus jadi sambal :)

Mieza said...

Izah
Makan tanpa ulam pun sedap Izah..kalau ada ulam mmg laa makan tak hengat! Org kg mcm akak ni mmg suka yg mcm2 gini :))

mao qiuyun said...

belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
ugg outlet, http://www.snowboots.us.com/
coach outlet, http://www.coachoutletstores.com.co/
louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
hogan, http://www.scarpehogan-outlet.it/
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
canada goose outlet, http://www.canadagoose.us.org/
michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
dansko outlet, http://www.dansko-shoes.us/
football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
nike free 5, http://www.nikefree5.us/
ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
nfl jerseys wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
1015maoqiuyun

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...