Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, June 20, 2011

Nasi Goreng Udang Kering



Selamat pagi semuaaaaa...dah breakfast belum? Belum lagi? Dah ada ke menu untuk breakfast? Kalau belum ada meh la cuba nasi goreng udang kering ni..tapi nasi ni bukanla aku masak pagi ni..ni masak pagi Sabtu lepas..baru hari ni leh curi masa nak update kat ofis jap sebelum jaga exam..minggu exam untuk summer classes minggu ni..busy lah skit nak mark paper students..



Kesedapan nasi goreng udang kering ni sebenarnya bergantung pada kesegaran udang kering yang dibeli..jangan lokek untuk membeli udang kering yang mahal..sebab rasanya lebih sedap..yang ini aku guna udang kering yang RM5/100 gm..sedap sangat rasa udang kering tu bila ditumbuk dan digoreng garing sebelum dimasukkan ke dalam nasi goreng..tambah pula dengan potongan cili api..bertambah makan nasi..berat badan pun bertambah juga la..huhuhuhuu


NASI GORENG UDANG KERING

Recipe & Source : Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan:

1 mangkuk nasi - kalau boleh nasi semalam yang dah sejuk
1 cawan udang kering - direndam air panas dan ditumbuk tidak terlalu lumat
1 camt serbuk lada sulah
1 camb sos ikan
Kicap masin dan manis secukupnya
Sayur pilihan seperti kangkung @ kailan - aku tak letak sebab anak tak makan sayur
Minyak untuk menumis

Bahan tumbuk:
2 biji bawang putih
5 biji bawang merah
3 biji cili api - kalau suka pedas boleh tambah lagi
1 inci belacan

Bahan hiasan:

Daun bawang dan daun sup - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
Bawang goreng secukupnya
Tomato dan timun- dihiris - aku tak letak sebab tak ada stok hehehe


Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk hingga garing. Masukkan udang kering dan ditumis lagi hingga udang kering garing.

2. Masukkan sayuran, kecuali bahagian daun, dan dimasak seketika hingga empuk.

3. Masukkan nasi yang telah direlaikan dan dikacau sebati. Tambahkan kicap, sos ikan, serbuk lada hitam dan garam gula jika perlu. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan sayuran yang lembut. Kacau hingga layu sahaja.

4. Sendukkan nasi ke dalam pinggan dan taburkan bahan hiasan. Hiaskan juga dengan tomato dan timun hiris.

4 comments:

Mas said...

nasi goreng klu letak udang kering....
memang bestkan kak...

Mieza said...

best sgt mas..especially bila digoreng garing skit...sedapnya..terus diet akak terbang entah ke mana..

风骚达哥 said...

20151204 junda
longchamp handbags
michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
louis vuitton handbags
nike air max
timberland boots
nike blazers
air jordans
nike shoes
christian louboutin uk
juicy couture
michael kors outlet online
ghd hair straighteners
nike outlet store
air jordan 13
louis vuitton
ray ban
prada outlet
cheap uggs
mizuno running shoes
michael kors outlet
mont blanc pens
louis vuitton
michael kors
ed hardy uk
oakley vault
burberry outlet online
nike outlet
coach factory outlet
moncler jackets
moncler outlet
true religion outlet
pandora charms
coach factory outlet
ray ban
louis vuitton outlet
chaussure louboutin

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton
ralph lauren
ray bans
michael kors bag
ed hardy
true religion outlet
toms shoes
coach factory outlet
air jordan homme
jordan 6s
louis vuitton handbags
ghd hair straighteners
ugg outlet
coach factory online
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
michael kors handbags
michael kors outlet
canada goose jackets
toms outlet
nike air max 90
nike tn pas cher
jordan pas cher
louis vuitton outlet
jordan 3 white cenment
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
michael kors handbags
nike uk
moncler jackets
cheap ugg boots
cheap soccer jerseys
juicy couture
adidas superstars
air max
toms outlet
michael kors
michael kors handbags
marc jacobs handbags
canada goose uk

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...