Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Thursday, June 30, 2011

Ayam Masak Merah



Semalam kan mieza belek-belek album lama dalam My Picture kat lappy ni, then terjumpa gambar Ayam Masak Merah ni yang sebenarnya dimasak tahun 2010 lagi..rupa-rupanya terlupa nak post resepi...sebelum terlupa lagi mieza nak post lah kat sini..

Sibuk benar mieza sejak akhir-akhir ni..bermula minggu depan student baru akan masuk, jadi sibuk lah dengan orientation week, then minggu depan juga biasiswa untuk sambung belajar phd keluar, jadi sibuk dengan nak buat proposal...tahun lepas dah cuba tapi tak dapat..jadi tahun ni mieza nak cuba sekali lagi..harap-harap ada rezeki nak sambung belajar lagi...cita-cita mieza ialah nak jadi role model kepada anak-anak...moga-moga anak-anak tak putus asa untuk belajar dan belajar selagi ada rezeki...jadi semalam sibuk dok download journal untuk buat proposal..tu yang tak sempat nak berblogging...jadi pagi ni mieza curi masa sikit kat opis untuk post resepi...resepi ni menjadi kegemaran mieza dan suami (masa tu boyfren la heheh) masa kami sesama belajar kat USA dulu..maklum la masa tu student, makan pun harap duit biasiswa je..jadi makan pun makanan yang paling murah dan halal...kekadang makan telur goreng je..sesekali bila biasiswa kuar baru beli ayam, ayam halal kat US nun mahal, ayam 'katok' murah la...jadi bila beli ayam, resepi ni la yang mieza masak...bila makan ayam masak merah ni, nostalgia hidup sebagai student di negera ompuith nun mula la menggamit jiwa...ngehhhhh


AYAM MASAK MERAH
Recipe : Mieza @ WAWMC

Bahan-bahan: (untuk 4 orang)
1/2 ekor ayam - cut free form
3 sb sos cili
3 sb sos tomato
1 biji tomato - belah 8
Minyak masak - untuk menggoreng ayam dan untuk menumis
Garam gula secukupnya

Bahan kisar:
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah
1 biji bawang besar
1 inci halia
5-6 biji lada kering

Bahan hias:
Daun bawang - potong kecil
Bawang goreng

Cara-cara:

1. Ayam di cuci dan digaul karam kunyit. Goreng ayam hingga masak, angkat dan ketepikan.

2. Dengan menggunakan kuali yang sama, tinggalkan sedikit saja minyak lebihan goreng ayam tadi untuk menumis. Tumiskan bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.

3. Masukkan sos cili dan sos tomato. Kacau seketika. Kemudian masukkan ayam goreng dan tomato buah. Gaul sebati. Rasakan garam gula. Easy on the salt sebab ayam dah pun diletak garam.

4. Angkat dan taburkan daun bawang dan bawang goreng.

5. Sesuai dimakan bersama nasi putih mahupun nasi tumis.

Selamat Mencuba

4 comments:

Amie said...

Assalam Mieza,
Tahniah sebab punyai cita-cita murni untuk sambung belajar, insya-Allah peluang sentiasa ada....
lewat sangatlah keluarkan resepi ayam masak merah tu, kalau tak boleh makan dengan nasi ketumbar Kak Amie.... hehehehh

Mieza said...

kak Amie, terima kasih...cecita sentiasa menggunung tapi rezeki belum ada...harap2 thn ni dpt la biasiswa tu..kak amie tolong doakan ya..:)

Wei Chen said...

QF0722
ysl outlet online
cheap oakley sunglasses
coach outlet online
lebron 12 shoes
cheap evening dresses
true religion outlet
nba jerseys
nike sneakers
ray ban outlet
mulberry outlet
real madrid football shirts
michael jordan jersey
tommy hilfiger outlet
mulberry,mulberry handbags,mulberry outlet,mulberry bags,mulberry uk
oakley outlet
jets jersey
nike free,nike free run,free running,free run,nike running
coach outlet canada
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors 
nike free
ugg uk
stephen curry jersey
swarovski uk
hermes birkin
mont blanc
mbt shoes outlet
mlb jerseys
cardinals jersey

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton handbags
cheap jordans
north face outlet
oakley sunglasses
air jordan 8
michael kors handbags
burberry scarf
ugg outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
mcm handbags
louis vuitton outlet onlne
coach outlet online
louis vuitton outlet
michael kors bags
michael kors uk
ugg australia
cheap basketball shoes
coach factorty outlet online
michael kors outlet
adidas running shoes
true religion sale
gucci outlet online
louboutin outlet
michael kors handbags
hermes belt
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...