Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, June 12, 2011

Apam Yogurt - versi tak mekar..whyyyyyyy???????

Oleh sebab keterujaan yang tinggi tengok kak nor secubit garam buat, maka aku pun nak membuatnya juga..tapi yang geramnya, kak nor buat mekar setaman gitu, naper aku punya tanak mekar?????? Why?????? Di mana silapnya daku hua hua hua...



Tapi walaupun tak mekar macam kak nor punya, apam yogurt ni tetap habis, licin, bersih...terubat la sikit gundah gulana di hati dek sebab ketidakmekaran apam ini...tak pe tak pe, jangan putus asa len kali mesti mencooobbaaaaa lagi..



Kalau nak tengok versi kembang mekar setaman dan cantik moleh sekali boleh tengok kat sini..kat sini layan gambar yang tak mekar je la ye..uhukkssss



Kukus apam ni petang semalam for tea..instead of letak dot coklat in the middle, aku buat spiral..kids kata "cantiknya mama walaupun tak mekar"...tu puji ikhlas ke puji nak amik hati mama tu? Hahaha


YOGURT STEAMED CUPCAKE

souce : Kak Nor @ Secubit Garam

Ingredients:
1 1/3 cups sugar
1 tsp ovallete
2 cups flour
1 cup fresh yoghurt (thick) (1/2 cup yogurt + 1/2 cup susu cair)
2 eggs
1/2 tsp double acting baking powder
1 tsp cocoa powder
1 tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila


Method:

1. Beat all of them together until the batter becomes pale, thick, and the whisk leaves a vivid trail when stirring through the batter.

2. Spare some batter for the chocolate topping (about 5 Tbsp), mix it with cocoa powder and chocolate paste.

3. Drop the white batter into cups, then drop a teaspoon of chocolate batter on top of every cup. Steam for about 15 - 20mins.


** utk mudahkan meletak adunan dalam papercup, masukkan adunan dalam piping bag atau plastik bag bersih dan gunting bucunya.

3 comments:

izahdaut said...

wah.. ni kalau mekar cantik ni. spiral gituu..
yang penting habis tak membazir kan

Ketuhar Panas Yatie said...

Tak mekar pun dah cantik.... kalau mekar tentunya bertambah cantik.

Mieza said...

@izah: habis memang licin izah, tp hati tak puas sbb tak mekar huhuhu..api kecil masa kukus ke atau bancuh adunan tak betul penyebab tak mekar?

@yatie: kalau tgk kak nor punya cantik je mekarnya kan...time nak mekar dia tak mekar, time tak nak mekar dia mekar setaman lak hahaha

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...