Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, May 17, 2011

Telur Puyuh Masak Limau Purut

Last week (hari apa dah lupa) jalan-jalan beli barang kat Billion tepi umah ni ternampak telur burung puyuh dia is selling quite cheap. RM1.90 for 15 eggs, cheaper than pasar malam. The kids memang suka dengan telur puyuh especially bila buat young tau foo, but 'm not gonna make yong tau foo with this egg this time..the last time aku buat acar, this time nak masak lemak that is!



Masak resepi ni untuk berbuka puasa ganti semalam. Senang dan cepat disediakan. Maklum la yesterday was my first day of working after my 3-month maternity leave. Mood nak kerja belum datang. Tambah lak dengan posa ganti..kita sesorang yang puasa orang lain dok makan, haihhhhhh terliur!



Resepi ni dapat from a cooking magazine, Sedap Bil 4..bila dia tayang gambar telur puyuh yang mengancam tu terus teringin nak cuba..dan memang kena dengan selera ahli rumah..





TELUR PUYUH MASAK LIMAU PURUT
Recipe: Sedap (4)
Source: Mieza@WAWMC


Bahan-bahan:
15 biji telur puyuh - rebus dan kupas kulitnya
6 helai daun limau purut - dibuang tulang dan dihirs
1 batang serai - diketuk
Garam dan gula secukupnya
1 mangkuk santan sederhana pekat
1 camb air limau purut - aku ganti limau nipis sebab tak ada limau purut
3 camb minyak untuk menumis

Bahan kisar:

3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 cm kunyit bakar
2 biji cili merah
2 biji cili kering
2 cm lengkuas


Cara-caranya:

1. Tumis bahan kisar, daun limau purut dan serai hingga naik bau. Masukkan telur puyuh dan dikacau rata.

2. Masukkan santan, garam dan gula. Masak hingga matang. Sentiasa kacau agar santan tidak berketul.

3. Masukkan air limau purutt dan kacau rata. Angkat dan hidangkan.


SELAMAT MENCUBA

No comments:

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...