Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Monday, May 30, 2011

Sweet Bun



First time buat roti..tak pakai BM pun..pakai mixer biasa tapi guna jejari hook..Alhamdulillah menjadi dan sedap sekali makan cicah gulai kawah semalam..

Layan gambar dulu ye...tuan dapur nak mandiiiiii...baru balik kerja..busyukkkk gitu...

Resumed at 6.20pm 31 May 2011
Mintak maaf banyak-banyak kepada visitors blog WAWMC for taking one day long to resume..semalam lepas buka posa, solat maghrib terus terlelap..fenat sangat..solat Isyak pun lewat tengah malam...hari ni lak kursus sepanjang hari tak sempat nak curi masa type recipe langsung!

Ok, tak yah rambling panjang-panjang meh kita tengok gambar dan resepinya..

Texture dalam bun..aku letak warna kuning telur bagi lawo skit




Lagi texture dalamnya




Ready nak masuk mulut




Resepinya aku lupa aku ambik dari blog sapa..coz masa salin tu main tulis atas kertas tanpa salin url nya...mintak ampun tuan punya resepi sebab tak letak backlink...bukan kacang lupakan kulit tapi betul-betul lupa sapa tuan punya resepinya..ya ampunnnnnnnn!



SWEET BUN

Source: [email protected]

Bahan-bahan:
300 gm tepung roti
50 gm tepung gandum
2 camb susu segar
3 1/2 camb gula
1/2 camt garam
1 biji telur (tinggal sikit untuk glis)
2 camb butter
180 ml susu suam
2 camb yis
1 camt bread improver
1 camt bread softener
Sedikit pewarna kuning
Sedikit sesame untuk hiasan


Cara-caranya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan putar dengan menggunakan mixer. Putar doh selama 10 minit dengan kelajuan maxima

2. Perap dan tutup mangkuk dengan tuala lembap hingga naik 2 1/2 kali ganda.

3. Keluarkan doh dan tumbuk-tumbukkan ia untuk mengeluarkan angin. Biarkan rehat selama 10 minit lagi.

4.Keluarkan doh dan bentuk bulat-bulat dan rehat hingga naik 2 1/2 kali ganda.

5. Glis kan dengan telur. Taburkan dengan sesame atau almond flake.

6. Bakar selama 18-20 minit (bergantung pada jenis oven) pada suhu 180'C.

2 comments:

izahdaut said...

cantik mulus gebu texturenya tu

Mieza said...

TQ izah, tapi dah lupa ambik resepi siapa..first time buat bun..nnt nak cuba bath bun yang izah tayang tu :)

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...