Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, May 15, 2011

Spiral in Mint Tomato Soup




Breakfast the Italian style once again arrived in Tanjong Malim..ini breakfast pagi semalam tapi tak sempat nak update blog sebab the very busylah yesterday huhuhu..



Resepi asalnya dapat dari blog CMG, tapi biasalah aku mesti nak improvised (atau CMG suka sebut perkataan 'derhaka')..dedulu masa dok belajar kat US, mat saleh jual pasta in tomato soup ni ready made dalam tin..beli buka tin panas dalam microwave then ngap aje la..tak pernah lah pulak try buat sendiri...bila nampak CMG buat apa lagi nostalgia hidup di perantauan datang balik ler..


now you see....




now you don't....





SPIRAL IN MINT TOMATO SOUP
Recipe : [email protected]
Source : [email protected]



Bahan-bahan:


1 cawan spiral - kalau tak suka spiral boleh ganti dengan macaroni, elbows, fusili, bowties etc
1 tin tomato soup - aku guna jenama "Heinz"
1 tin air -tin tomato sup, pekat cair ikut kesesuain. Aku suka sederhana pekat macam mushroom soup kat pizza hut tu
1 biji bawang besar, didadu
3 ulas bawang putih, cincang
1/2 kiub ayam maggi
3 batang sosej ayamas, hiris bulat - aku hiris serong
1 batang jejari ketam, hiris
1/4 red capsicum, dadu kecil
1/4 yellow capsicum, dadu kecil
1/4 green capsicum, dadu kecil
Lada hitam secukupnya
Sedikit gula dan garam
1 helai bay leaf
1/2 batang celeri - potong - akutambah
1/2 batang carrot - potong dadu - aku tambah
1 biji tomato - potong dadu - aku tambah
Segenggan daun pudina
Hirisan kuchai untuk hiasan (aku tak letak sebab hubby tak leh makan kuchai, boleh ganti dengan daun sup)



Cara-caranya:

1. Rebus pasta dalam air mendidih bergaram hingga lembut, tos dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.

2. Panaskan minyak zaitun dalam periuk, tumis bawang besar, bawang putih dan bay leaf hingga harum. Masukkan tomato soup dan juga air. Kacau rata dan masak hingga mendidih.

3. Masukkan sosej dan bahan-bahan lain kecuali gula, garam dan kuchai. Masak hingga sedikit pekat. Tambah garam dan gula secukup rasa, masak sekejap dan matikan api. Garam kena jaga sebab dah ada kiub pati ayam. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Masukkan daun pudina dan kacau.

4. Letak pasta secukupnya dalam mangkuk sesuai, tuang kuah dan isi2nya sekali, tabur lada hitam, hias dengan hirisan daun pudina dan hidangkan segera...



Selamat Bersarapan!

No comments:

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...