Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, May 28, 2011

Fillet Ayam Goreng Nestum - cicah sos cili!



Mari-mari makan fillet ayam goreng nestum cicah dengan cili sos...sesuai dijadikan snack untuk minum petang ataupun untuk breakfast di pagi hari menggantikan nugget..selalu anak-anak makan nugget kita tatau macam mana depa proses nugget tu...sekarang kita prepare sendiri, kompom peyediaan yang sihat...anak-anak suka sebab rasa nestum yang rangup dan isi ayam yang lembut..



Penyediaan ayam goreng nestum ni senang sangat, make sure goreng dengan api yang sederhana supaya nestum tak hangus, or over garing, pastu gunakan isi ayam bahagian dada tanpa tulang yang dihiris nipis..dikhuatiri kalau guna yang bertulang atau yang tebal isi ayam tak sempat masak tapi nestum dah hangit..makan masa panas-panas dan dicicah dengan sos kegemaran..kalau nak makan dengan nasi putih pun sedap!


FILLET AYAM GORENG NESTUM

Recipe & Source: Mieza @ WAWMC

2 dada ayam - bersih dan slice kecil-kecil nipis-nipis
1 inci halia - kisar
5 biji bawang putih - kisar
1 camt lada sulah - serbuk
Sedikit garam
3 camb tepung ubi
3 camb tepung jagung
2 biji telur - pukul sedikit dengan garfu
1 mangkuk nestum - aku guna nestum madu
minyak penuh untuk menggoreng
Sos cili atau apa-apa jenis sos pilihan


Cara-caranya:


1. Ayam dibersihkan dan diperap dengan halia, bawang putih, lada sulah dan sedikit garam. Perap selama 30 minit.

2. Sediakan 3 mangkuk. Mangkuk pertama diletakkan tepung ubi dan tepung jagung. Mangkuk kedua ialah telur. Dan mangkuk ketiga ialah nestum.

3. Ambil ayam yang telah diperap. Golekkan di dalam mangkuk tepung. Kemudian dicelup ke dalam mangkuk telur. Selepas itu digolekkan di dalam mangkuk nestum sehingga bersalut dan terus digoreng di dalam minyak panas yang penuh.

4. Goreng sehingga nestum keperangan. Angkat dan toskan minyak. Makan dengan sos pilihan.


****lepas ni tak payah la beli nugget kat kedai, kita buat fillet nestum sendiri!

2 comments:

atie @ ejay said...

sedap nih:)

Mieza said...

Sedap atie, nanti atie cuba buat ye..cicah dgn sos sedap!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...