Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, May 25, 2011

Ayam Masak Minang



Akhirnya dapat juga nak post resepi ni..dah lama benor dok simpan gambornya..masak lauk ni last week lagi untuk berbuka..makan dengan nasi ketumbar..tapi bz yang amat sampai tak sempat nak update blog hari ni..ni pun curi masa upload kat opis sebab gambor dah ada kat dalam thumbdrive..

Ini bz bukan apa, esok nak kena present paper kat Colloquium anjuran Politeknik Ungku Omar..habis tu hari ni pulun la buat PPT slides..belum siap lagi tapi nak gak update blog jap..mata dah silau tengok slides..



Resepi ni dapat hasil skodeng dapur blogger masakan yang terkenal CMG tu..hari tu tak sempat nak dengar suara CMG kat radio ERA..apa-apa pun nak ucap tahniah kat CMg sebab dapat masuk radio..congrats!!!

Mari bercerita sikit tentang resepi ni..rasanya sedap sangat sebab ada rasa lengkuas, halia, kunyit dan serai..memang my taste la resepi minang ni..aku makan dengan nasi ketumbar..memang tak rugi la mencubanya..tak sama macam masak padang tapi lebih kurang..


AYAM MASAK MINANG
Source: CMG @ DTS

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, dipotong 12
20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
3 biji bawang besar*
8 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 cm halia*
1o biji buah keras*
2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
5 cm lengkuas, diketuk
2 batang serai, diketuk
200 ml santan
1 kiub ayam
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-)

1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.

2. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau sebati.

3. Masak hingga kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam-ulaman...aku siap makan dengan nasi tumis...improvised gitu

3 comments:

suzane said...

sodapnyo...terus lapar..mcm mana nak diet ni

Mieza said...

mmg sodap suzan..nnt cuba tau..:)

mao qiuyun said...

belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
ugg outlet, http://www.snowboots.us.com/
coach outlet, http://www.coachoutletstores.com.co/
louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
hogan, http://www.scarpehogan-outlet.it/
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
canada goose outlet, http://www.canadagoose.us.org/
michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
dansko outlet, http://www.dansko-shoes.us/
football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
nike free 5, http://www.nikefree5.us/
ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
nfl jerseys wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
1015maoqiuyun

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...