Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, May 18, 2011

Ayam Harum Thai



Taraaaa!!! Resepi hasil skodeng dapur Kak Ummi Kuantan..masak untuk lunch hari Wesak Selasa lepas..tapi baru berkesempatan untuk post pagi ni..kat opis lak tu...sebelum buat kerja meh kita update blog dulu..sementara lady boss ku berkursus...ahakksss



Mari kita cerita pasal resepi ni, cukup istimewa sebab ada aroma serai, daun limau purut, rempah tomyam, pedas-pedas cili api, tapi tak berkuah banyak macam tomyam...kuahnye pekat-pekat macam paprik..berselera sungguh makan lunch hari tu..tak rugi mencuba..



Resepi asal dari Trymasak, then kak ummi buat, sekarang aku lak buat dan tayang...tapi aku skip tang limau nipis tu sebab hubby tak leh makan limau nipis, pedih perut katanya, jadi aku ganti dengan air asam jawa..mana-mana pun tak per ikut kekangan masing-masing, yang penting family suka...kita yang memasak pun seronok :)



AYAM HARUM THAI
Recipe: TryMasak
Source: Ummi @ Home Sweet Home & [email protected]


Bahan-bahan:-

1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan
2-3 batang serai - dititik
4-6 helai daun limau purut
2 biji lada benggala - belah 4 - aku guna yg hijau & merah
Sedikit gula dan garam secukup rasa
4 sudu besar minyak untuk menumis
Daun sup - dihiris halus-halus - aku guna daun ketumbar
5 biji cili api - aku tambah

Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar kicap manis
1 biji limau nipis - ambil jusnya


Cara - caranya:

1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.

2. Tumiskan bahan A sampai wangi.

3. Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi.

4. Masukkan ayam, serai dan daun limau purut. Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.

5. Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.Taburkan hirisan daun ketumbar dan hidangkan dengan nasi putih panas-panas.

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...