Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, April 26, 2011

Acar Rempah Telur Puyuh

Semalam aku pergi pasar malam proton city kekonon nak beli daging segar..tapi mamat jual daging tu tak berniaga la pulak...dah lama benor dia tak berniaga..susah aku nak makan daging fresh...kat TM ni memang susah nor nak beli daging fresh..brother tu tak niaga sebab tak der supply lembu ke dah bankrap..frust tul aku sebab aku nak makan daging goreng kunyit...huhuhu

Masa gi pasar malam tu nampak brother ni jual telur burung puyuh, RM3 for 23 eggs..tak tahu la aku murah ke mahal sebab aku tak penah beli...kalau aku beli telur puyuh pun yang dah masak kat orang jual yong tau foo tu RM1 = 5 biji.

Secara jujurnya aku tak penah masak telur burung puyuh..macam biasa aku mula menggodek dapur kegemaran aku CMG tu..jumpa resepi ni..macam sedap je..aku cuba la...tapi aku tak der udang kering (kehabisan stok) jadi tang udang kering tu aku ganti dengan ikan bilis...syedap! Resepi ni pun aku c&p resepi dari dapur CMG yang glamer tu..






ACAR REMPAH TELUR PUYUH

Bahan-Bahannya :-)


35 biji telur burung puyuh - nak guna telur ayam pun boleh tapi tak yah ler sampai 35 biji ahakkss
2 bawang putih, hiris
5 ulas bawang merah*
3 biji cili merah*
1 camca besar jintan manis*(*ditumbuk halus)
1 biji bawang besar, belah 8
1 camca besar cuka
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 camca besar kicap
Garam dan gula secukup rasa



Cara membuatnya :-)

1. Rebus telur puyuh, kupas, cuci dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan sebentar.

2. Tumis bawang putih, masukkan bahan2 tumbuh, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Tumis hingga wangi.

3. Masukkan cuka, kicap, gula (lebih skit) dan sedikit garam. Gaul rata, bila mendidih, masukkan telur, gaul hingga mesra, rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Angkat dan hidangkan...



Selamat Mencuba!

4 comments:

林磊 said...

2016-2-23 leilei
coach factory outlet online
burberry outlet
michael kors handbags
louis vuitton pas cher
air jordan shoes
mont blanc pens
ray ban sunglasses
air jordan 4
michael kors outlet
longchamp pas cher
michael kors outlet
new balance shoes
jordan 3s
michael kors handbags
air max 90
jordan shoes
fitflops sale clearance
longchamp outlet
ralph lauren
tiffany and co
polo outlet
uggs on sale
adidas shoes
canada goose jackets
ture religion outlet
nike outlet store
nike air max
coach outlet online
nike blazer
michael kors bags
christian louboutin sale
michael kors outlet
christian louboutin shoes
nike air max 95
burberry outlet online
canada goose jackets
true religion
ray ban sunglasses
adidas superstar
ugg boots for sale

柯云 said...

2016-07-08keyun
kobe shoes 11
jordan 3s
michael kors handbags
coach factory outlet online
tory burch outlet
louis vuitton purses
air jordan shoes
kids lebron shoes
ralph lauren
louis vuitton bags
coach outlet store online clearances
michael kors outlet
beats by dre outlet
coach factory outlet online
gucci outlet
cheap toms shoes
air max 90
louis vuitton handbags
coach outlet online
christian louboutin wedges
jordans for sale
louboutin shoes
hollister shirts
jordan retro 11
juicy couture
michael kors outlet
lebron james shoes 13
ray ban outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
nike roshe run mens
timberlands
coach outlet clearance
michael kors outlet
christian louboutin shoes
timberland shoes
gucci outlet online
ray bans
pandora charms

John said...

michael kors outlet
chi flat iron
hollister clothing store
dolce and gabbana outlet online
ghd hair straighteners
michael kors uk
canada goose sale
louboutin shoes
nike free flyknit 3.0
coach factory outlet
michael kors handbags outlet
canada goose uk
hermes belt
michael kors outlet clearance
true religion jeans
bottega veneta handbags
versace sunglasses
ugg outlet
air force 1
stephen curry shoes
coach purses
nike trainers
designer handbags
fitflops sale
cheap jordans
michael kors handbags
pandora charms sale clearance
lacoste shoes
reebok uk
nike air max 90
uggs canada
2016723yuanyuan

Unknown said...

michael kors outlet
tory burch outlet online
ugg outlet
dior sunglasses
instyler
cheap oakley sunglasses
louis vuitton outlet
ugg outlet
mulberry handbags sale
tiffany jewelry
oakley sunglasses
louis vuitton replica
nike air huarache
reebok outlet store
louis vuitton outlet
tiffany jewellery
polo ralph lauren
cheap uggs
toms outlet
adidas outlet store
celine outlet
beats headphones
hollister
michael kors handbags clearance
jordan 13
coach outlet online
moncler coats
cheap jordans
michael kors wallet sale
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
nike outlet store
mulberry sale
louis vuitton
michael kors outlet
chanyuan0910

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...