Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, May 22, 2010

Gulai Lemak Siput Sedut


It has been very long since the last time I savor this food..dedolu kala masa kecik-kecik cukup tak suka siput ni sebab geli tengok dia merayap rayap dalam baldi bila nenek kutip dia dari sungai. Siput tu juga ada kat dalam bendang. Tapi kalau bendang punya make sure rendamnya selama 2 hari baru di masak supaya rasa payau lumpur bendang tu habis semua dikeluarkan oleh si siput. Dan air rendamnya hendaklkah ditukar 2-3 kali sehari. Tapi yang nenek pungut dari sungai tu warnanya hitam gelap dan rasanya lagi lemak. Yang aku masak ini siput laut. Masa kecik kecik dulu aku tak pandai isap siput. Everytime i isap mesti fail punya lah. So my mum akan sedut kan untuk aku..skg aku dah pandai makan...siap pandai masak lagi..dan aku lah yang jadi tukang sedut untuk my 2 gals tu..aku jarang makan siput ni dengan nasi putih, selalunya aku ratah aje...slruuuuppppppp!


GULAI LEMAK SIPUT SEDUT

2 paket siput sedut - dicuci berulang kali untuk membuang lumpur pada badannya dan dipotong sedikit di bahagian hujungnya. Kalau di pasar Tanjong Malim sebungkus siput = RM4
5 tangkai daun kesum
2-3 keping asam keping
garam gula secukup rasa
1 mangkuk santan

Bahan kisar:
5-6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3-5 biji cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
1 camb ketumbar

Cara-caranya:

1. Cukup senang nak masak siput ni. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan direnehkan hingga siput masak.

2. Rasakan garam gula dan juga asamnya. Makan dengan nasi putih mmg membuka selera!

9 comments:

liyunyun liyunyun said...

retro jordans
prada glasses
hogan outlet
adidas stan smith
kobe shoes
nike air huarache
adidas nmd
roshe run
stephen curry shoes
yeezy boost 350 v2
502

happy 123 said...

nike polo shirts
yeezy
chrome hearts online
jordan shoes
chrome hearts online store
true religion jeans
cheap jordans
michael kors outlet store
air jordan shoes
air force 1

raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.19
jordan 4
oklahoma city thunder
seattle seahawks jerseys
michael kors handbags
carolina panthers jersey
ray ban sunglasses
miami dolphins jerseys
polo ralph lauren
skechers shoes
san francisco 49ers jerseys

Fghkfhk Dfgaert said...

qzz0526
pandora charms
pandora charms
longchamp bags
cazal sunglasses
christian louboutin shoes
tods outlet
michael kors outlet
lebron james shoes
reebok outlet store
michael kors outlet

SSSSSS said...

cheap mlb jerseys
nike mercurial
off white jordan 1
asics sneakers
moncler
adidas eqt
yeezy boost 350 v2
kobe 11
off white
irving shoes

Yaro Gabriel said...

www0724

canada goose outlet
cheap nhl jerseys
jeep shoes
manolo blahnik outlet
supreme uk
michael kors outlet
air max 95
polo ralph lauren
brequet wathes
nfl jerseys wholesale



SSSSSS said...

fitflops
reebok shoes
adidas yeezy
john wall shoes
yeezy boost 350
longchamp bags
tory burch shoes
yeezy boost 350
yeezys
cheap jordans

5689 said...

zzzzz2018.9.3
christian louboutin sale
cheap jordan shoes
kate spade
michael kors handbags
maillot football pas cher
mbt
off white clothing
canada goose jackets
coach outlet
ralph lauren uk

Yaro Gabriel said...

www1010


coach factory outlet
giuseppe zanotti
kate spade outlet
ugg boots clearance
air max 90
jordan clothing
james harden shoes
tod's outlet
coach outlet

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...