Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, April 11, 2010

Bingka Ubi Kayu

















Rasa proud lebih sikit masa masak kuih ni sebenarnya sebab ubi kayu adalah hasil tanaman sendiri..all tis while kalau nak masak bingka ubi ke, lepat ubi ke, selalunya ubi aku beli kat pasar minggu jer...tu yang buat den bangga lebih tu. Selalunya bingka ubi warna kuning sebab pakai pewarna dan pakai gula pasir..aku pakai gula melaka dan tak letak sebarang pewarna..selalunya ubi kayu aku suka buat lepat..ataupun rebus biasa dan makan dengan kelapa perut...my God sedap sungguh! Kalau my mom dulu-dulu dia suka masak sayur lemak ubi kayu..mmg marvelous! Memang teringin nak buat lepat, tapi memandangkan susahnya nak cari daun pisang kat sini unless pegi pasar minggu maka terhasil la bingka yang tidak memerlukan daun pisang...lagi pun senang nak buat bingka ni..let us share d recipe :)





BINGKA UBI KAYU

Bahan-bahan:
1 mangkuk sagu ubi kayu - ubi kayu diparut, ditapis dan diperah airnya, simpan sagunya
2-3 keping gula melaka
1 cawan gula pasir - mengikut tahap manis yang diingini
1 mangkuk santan pekat
1 camt garam
1 camb tepung jagung - di bancuh dengan sedikit air
3 biji telur - dipukul
2 helai daun pandan
3 camb butter - dicairkan


Cara-caranya:

1. Gula melaka dimasak dengan sedikit air dan daun pandan hingga larut. Kemudian masukkan gula pasir dan garam. Masukkan juga santan pekat dan masak hingga panas. Tak payah sampai mendidih santan tu. Keluarkan daun pandan.

2. Masukkan sagu ubi kayu ke dalam mangkuk besar. Masukkan telur yang telah dipukul, butter yang telah dicairkan, dan bancuhan tepung jagung. Gaul rata-rata.

3. Masukkan sirap gula melaka ke dalam mangkuk sagu ubi kayu dan di gaul rata-rata.

4. Leserkan butter pada loyang pembakar. Masukkan adunan bingka ke dalam loyang. Bakar dalam oven pada 180'C selama satu jam atau sehingga bahagian atasnya keperangan. Cucuk dengan lidi. Jika tiada adunan melekat pada lidi maksudnya bingka telah masak.

5. Tunggu biar bingka betul-betul sejuk baru dipotong. Hidangkan sebagai dessert ataupun untuk minum petang.

3 comments:

John said...

oakley sunglasses
louis vuitton outlet
rolex watches
abercrombie & fitch
lebron james basketball shoes
fit flops
coach outlet
ralph lauren
coach factory outlet
nfl jerseys
michael kors outlet
canada goose outlet
tory burch shoes
nike trainers uk
lebron 12
abercrombie outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors bags
michael kors outlet
nike free 5.0
coach factory outlet
ralph lauren
gucci outlet
michael kors outlet
coach outlet store online clearance
coach outlet store
chanel bags
uggs sale
prada handbags
ralph lauren outlet
mont blanc pens
air max 95
louis vuitton purses
2016125yuanyuan

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton
ralph lauren
ray bans
michael kors bag
ed hardy
true religion outlet
toms shoes
coach factory outlet
air jordan homme
jordan 6s
louis vuitton handbags
ghd hair straighteners
ugg outlet
coach factory online
cheap ray ban sunglasses
michael kors outlet
michael kors handbags
michael kors outlet
canada goose jackets
toms outlet
nike air max 90
nike tn pas cher
jordan pas cher
louis vuitton outlet
jordan 3 white cenment
ray ban sunglasses
louis vuitton handbags
michael kors handbags
nike uk
moncler jackets
cheap ugg boots
cheap soccer jerseys
juicy couture
adidas superstars
air max
toms outlet
michael kors
michael kors handbags
marc jacobs handbags
canada goose uk

chenlina said...

chenlina20160303
cheap nfl jerseys
ugg outlet
michael kors outlet online
louis vuitton handbags
uggs on sale
cheap oakleys
ugg sale
michael kors outlet
ray ban sunglasses
coach outlet store online
air max uk
cheap oakley sunglasses
christian louboutin shoes
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
ralph lauren uk
ray ban sunglasses outlet
cheap ugg boots
oakley outlet
oakley sunglasses
cheap oakley sunglasses
nike huarache shoes
cheap ugg boots
coach outlet store online
ugg boots
oakley outlet
chanel outlet
louis vuitton outlet
michael kors outlet online
louis vuitton outlet
louis vuitton outlet online
michael kors outlet
ray ban sunglasses
replica watches
coach factory outlet
beats solo
ray ban sunglasses
coach outlet
christian louboutin outlet
oakley sunglasses
as

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...