Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, October 31, 2009

Laksa Penang


I deeply apologize kat pengunjung my blog for taking too long to update a few recipes here..since hubby sakit last few months memang tak sempat nak berblogging langsung..masak pun terhad sekarang ni..hubby sakit gastrik..therefore tak leh masak food yang pedas, too spicy, acidic, oily etc..it's kinda hard to find healthy menu for him..even the tomyam must be very mild now..tk letak cili langsung..12.30 every noon i'd rush home to prepare sum food for him..then rushing back to the office for i had class at 2pm...very tiring indeed..but i dun have a heart to see him eating outside food yg belum tentu healthy for him...Alhamdulillah he's getting better now..tp makan still kena jaga..cuma boleh makan sup dan yg tak pedas jer..yang berangin jauh sekali..the variety of my cooking is limited now..terpaksa berkorban demi suami...laksa ni masak way before hubby sakit..tp terlalu sibuk dgn my work, research etc tak sempat nak update...harap pengunjung tak serik to keep on visiting my blog...here's the recipe for laksa penang..:)


LAKSA PENANG

I bungkus laksa mi - rendam sampai lembut dan direbus (nak pakai laksa basah lagi bagus cuma kat Tg Malim ni susah nak jumpa laksa fresh..tak jumpa in fact)

I kg ikan - i campur ikan kembung dan ikan sardin
7 biji bawang merah - kisar
4 biji bawang putih - kisar
6-7 tangkai cili kering - kisar
Belacan - sebesar ibu jari - kisar
4 keping asam gelugur
Daun kesum
Bunga kantan - dibelah 2
1 liter air

Bahan hiasan dihiris:
Bawang besar
Cili api
Timun
Daun salad
Telur rebus - dibelah 4
Limau nipis
Nenas - dipotong kiub

Cara-Cara:

1. Ikan dicuci dan direbus dengan sedikit asam keping. Bila sudah masak, angkat dan sejukkan. Air rebusan ikan jgn dibuang.

2. Asingkan isi ikan dan tulang. Isi ikan dikisar halus. Tulang ikan juga dikisar dan ditapis dan diambil airnya. Air kisaran tulang ikan akan memaniskan kuah laksa.

3. Masukkan bahan kisar (bawang merah, putih, belacan, dan cili kering) ke dalam periuk bersama-sama dengan isi ikan yang telah dikisar, air kisaran tulang ikan, air rebusan ikan, asam keping dan 1 liter air dan dididihkan.

4. Bila dah mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan, dan garam gula. Biar mendidih sebentar lagi.

5. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk, tuangkan kuah, hiaskan dengan bahan-bahan hiasan yang telah dihiris. Sedia untuk dimakan..Yummmy!

2 comments:

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...