Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, June 28, 2009

Pau Kelapa


Yesterday was the first time i steamed this kuih memang suka sangat dengan kuih ni..selalunyer beli kat kedai..4 biji seringgit..but the size was a lil smaller than the one cooked by me..i tak berapa berkenan dengan pau yang selalu org jual kat R&R yang ada inti kaya, daging, ayam, etc tu..not that i don't like the filling, but i don't like the texture of the pau itself..pau tu kalau sejuk dia mesti keras..but this one using traditional recipe, dah sejuk pun tak keras...got the recipe when i visited my auntie in Bukit Mertajam early this month..she cooked some soto and this pau for us..i asked her the recipe and she doesn't hesitate to share..most of the time i'm not really keen on preparing traditional kuih..coz usually traditioanl ones requires not hard, but cannot-do-the mistake steps..biasaklah i ni memang suka yang cepat and senang..but this one is practically easy to prepare, yet delicious..the whole family suka..the recipe gave me 21 paus, of course of different sizes coz i didn't weigh the dough before i fold it into a pau. But well, as a proverb says..size doen't matter, the taste does hehehe..my husband had 6 of it yesterday..handed 5 paus to my good neighbor, the rest 14 were cleared by along, wawa and my mom..i could only have 2 of it uhukkkssss..so i'm planning to steam another batch today..of course with different filling...beef filling sounds mouth watering to me..


PAU KELAPA

Untuk doh:
500 gm tepung gandum
1 paket mauripan yis (11 gm)
350 ml air suam
2 camb planta/mentega
2 cam gula
Daun pisang atau tracing paper untuk alas pau

Untuk inti kelapa:
1 biji kelapa parut (pastikan kelapa muda)
2-3 keping gula melaka
Gula pasir jika perlukan lebih manis
1 camt garam
1 mangkuk air
2 helai daun pandan

Cara-caranya:

1. Sediakan intinya. Hancurkan gula melaka dengan memasaknya dgn semangkuk air dan daun pandan di atas api. Tambahkan garam dan gula jika perlukan manis yang lebih. Bila gula melaka dan gula dah hancur, masukkan kelapa parut dan dikacau sebati. Masak hingga air gula menyerap masuk ke dalam kelapa parut dan sedikit kering. Ketepikan.

2. Sediakan doh: Satukan air suam dengan yis.

3. Di dalam bekas penguli, satukan butter dan gula, putar hingga hancur dan sebati. Masukkan bancuhan yis dan tepung secara berselang seli dan diuli selalu hingga menjadi doh yang kental. Perlu diingat, sukatan tepung adalah subjektif kerana ia mengikut mutu tepung.

4. Biarkan doh yang telah siap dicanai supaya ia agak 'naik'. Ketepikan 15 - 20 minit.

5. Ambil sedikit doh, canaikan di atas tapak tangan berbentuk leper, letakkan inti di tengah-tengah doh dan bungkus berbentuk bulat. Letakkan pau di atas daun pisang yang dipotong 1 inci x 1 inci.

6. Masak air didalam steamer hingga mendidih dan kukus pau selama 7 minit. Jangan dikukus terlalu lama kerana pau ni akan turun semula sekiranya oversteamed.

7. Sedap sangat! Selamat mencuba!

Sunday, June 21, 2009

Gulai Darat Udang Galah dan Peria


Yesterday i pegi pasar Tg Malim, had no idea what to cook for lunch, main taram je..aper yang i nampak best i'll buy..(unhealthy buying habit..do not practise this)..until i saw this udang galah..murah beb, RM20 per kg. Udangnyer segar and ada telur..terus kecur air mulut..uuhhhhhmmmm sedapnyer! I began to plan the dish in my head, mmm masak lemak udang ni dengan batang keladi best gak..ternampak ler ada org jual batang keladi kat sebelah, just ada 1 ikat left..i voiced out the plan to my husband and he suddenly made his face..(MMmm tak suka sayur keladi la tu) terpaksala i memikir nak masak aper lagi dgn udang tu selain dari keladi...aper2 pun i bought the udang galah 1/2 kg which cost me RM10. Then i bought 5 biji buah peria katak (my favorite nih!)..then ari ni jadilah menu ni heheheh


GULAI DARAT UDANG GALAH DAN PERIA

1/4 kg udang galah - sederhana besar, cuci, potong janggutnya
3 biji buah peria katak
1 biji bawang putih
4 biji bawang merah
5 biji cili api
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 camt biji ketumbar
1 cm kunyit
1 mangkuk santan
2 keping asam keping
gula dan garam to taste
cili hijau dan merah - dibelah 2

Cara-caranya:

1. Buah peria dibuang biji dalamnyer, di potong 1/2 cm tebaldan diremdam dalam air garam selama lebih kurang sejam untuk mengurangkan rasa pahitnya.

2. Bawang, ketumbar, cili api, lengkuas, kunyit, dan halia dikisar halus.

3. Didalam periuk, satukan santan, bahan kisar, udang, buah peria, cili merah dan hijau dan asam keping dan dimasak hingga mendidih.

4. Bila mendidih, rasakan masam, manis dan masinnya.

5. Sedap dimakan dengan nasi putih bersama masakan ala ala kampung yang lain...

Friday, June 12, 2009

Congrats!

Congrats to my lovely wife... still maintain your dean's list..... keep it up dear!

Wednesday, June 10, 2009

Kek Marble Pelangi

















My digi cam rosak...uhukssss..sedihnyer..it has always been my best friend. Tu yang sedih tu coz sekarang masak terpaksa snap picture pakai camera phone je..tak clear gambar..nak send the cam for repair, tatau lak nak send to where, i punyalah sayang dengan casio exilim i tu..warna merah lagi..memang i sayang..tapi aper nak buat, abis je warranty dia buat hal..ke memang it is produced in such a way that when the warranty dah abis it will suddenly rosak so that customers will buy a new one..huh..tipu tulllll..tak baik tul kan? I teringin nak get the new one, i berminat dengan sony laaaa..that day ada buat survey, price dia dalam RM1500++..mmm duit lagi tu..tapi tak kira..nak beli gak...nak beli gak...
Actually gambar kek ni lain sikit..when it is named pelangi or rainbow, it is supposed to have 7 colors heheh..resepi asal ada 3 color - oren, merah (strawberry) and coklat. Masa pegi TF dengan Wawa (like alwiz, she would ask me to buy her this and that sampai i naik penat), i just bought the choc emulco coz i thought the oren and strawberry emulco ada lagi dalam pantry, rerupanya dah lama strawberry emulco tu abis. Thats why la i punya cake marble pelangi jadi color macam tu - oren, coklat, vanilla. But the taste is superb la..and...moist..the kids love it very very much, (my kids memang suka cake heheh)


KEK MARBLE PELANGI
(sukatan untuk 1/2 adunan, kalau nak 1 adunan, double the sukatan)

150g butter
3 biji telur
140 g tepung gandum - ayak
1 camt baking powder - ayak
1/2 camt garam - ayak
125 g gula castor
2 camb susu tepung - ayak
30 ml susu segar
1 camt ovalette
1 camt strawberry emulco
1 camt coklat emulco
1 camt oren emulco
1 camt vanilla

Cara-cara:

1. Pukul butter dengan gula hingga kembang. Bila dah kembang masukkan ovallete dan vanilla. Pukul lagi.

2. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul hingga telur kembang. Masukkan susu cair. pukul sebati.

3. Tambahkan bahan bahan yang telah diayak ke dalam adunan butter dan telur sedikit demi sedikit dan putar menggunakan speed yang paling rendah sehingga tepung sebati. (Nak gaul dengan senduk pun boleh. Tapi biasalah i memang pemalas, main gaul pakai mixer je, tapi tak semua kek boleh belasah macam ni tau hehehe)

4. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu dicampurkan strawberry emulco, satu dicampurkan coklat emulco dan satu lagi dicampurkan oren emulco. Kacau setiap satunya hingga sebati.

5. Tuangkan ketiga-tiga adunan secara berselang seli ke dalam dulang pembakar. Untuk buat corak, ambil chopstick, ataupun pisau, ataupun lidi cucuk satay, cucukkan ke dalam adunan dan buat corak. (i buat 2-3 pusingan) Nanti ketiga-tiga warna tu akan bercampur-campur macam pelangi bila masak nanti.

6. Bakar selama 40-50 minit pada 175'C

Ayam Goreng Pandan


Tetiba that day teringat nak cook this, besides, i ternampak pokok pandan yang ditanam at my backyard tu dah merimbun.Ye lah, guna daun pandan ni untuk masak nasik lemak n letak dalam bubur je, other than that, tak der la pulak penah guna. Since ada ayam dalam peti ais, and ada lak orang sudi nak nolong kisarkan all the ingredients for marinade (the daddy laaaa) so taraaaaa...terhasil la this..though i fried a lil burnt rempahnyer, but yang hangus tu yang crunchy and superb heheheh. Perapnyer biar lelama..lagi sedap..ari tu i marinate jap jer..prepare pun lepas balik kerja, dah 6++ pm, then perut pun dah lapar..tak sanggup tunggu lelama..




AYAM GORENG PANDAN
(For a family of 4 - my family la tuuuu)

7 ketul isi ayam -elok ambil bahagian isi sebab kalau ambil bahagian bertulang nanti bermasalah bila nak cucuk lidi)

Bahan dikisar:
1 camt ketumbar
1 camt jintan manis
1 camt jintan putih
2 camb serbuk cili
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 batang serai

Sos:
2 camb sos tiram
2 camb kicap pekat
1 camb honey
Sedikit garam

7 helai daun pandan
lidi untuk mencucuk
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

1. Kisar semua bahan untuk dikisar.

2. Perap ayam dengan dengan bahan kisar dan juga bahan sos. Perap ni lagi lama lagi best. Kalau nak masak petang, elok perap dari pagi.

3. Balut ayam dengan daun pandan dan cucuk daun pandan dengan lidi supaya daun pandan tidak terbuka semasa menggoreng.

4. Goreng dalam minyak penuh hingga masak dan garing...jangan sampai hangit macam i muahahahah

Tuesday, June 9, 2009

Char Kuey Teow


Last weekend i went home to my hubby's town. Adik laki dia belikan CKT ni kat depan simpang tiga, gerai depan kedai runcit kegemaran family, sedapnyerrrrrrr... RM3 sebungkus, sikitttt je, but the taste was superb. Tak cukup yang makan ari tu, aku bertekad nak try gak masak CKT ni sendiri. So yesterday, lepas punch out kat ofis, i drove to the nearest wet market, get all the ingredients, and i decided to give a try. For readers info, last nite was the first time i cooked this CKT, but the result was amazing for a first time cooking hehehehe...well hubby kata best..orang lain tatau laaaaa...Actually, i surf kat internet, looking for the recipe, so i combined a few recipes found on the internet. And jeng-jeng...i came out with this recipe. A few letak petis and a few tak letak. but i decided to letak gak. Sebenarnyer seumur idup aku tatau pun petis tu aper, penah makan tapi tatau yang benda tu dipanggil petis. So yesterday pegi je kedai dan dengan berlakon bijak aku tanya "pak cik ada jual petis tak?" Nasib baik pak cik tu ada jual, kot dibuat dia tanya "Petis tu aper nak?" haram aku tatau nak explain kat dia macam mana. Dengan bangganya, nak share the recipe with readers..


CHAR KUEY TEOW

(For a family of 4)

1 bungkus kuey teow - cari yang nipis dan kecik, jgn guna yang tebal tak beshhhhh
5 biji bawang putih - ketuk
10 ekor udang
2 biji telur
1 mangkuk air
1/2 kg kerang - rebus, ambil isinya
1 camb petis udang
5 camb sos tiram
3 camb kicap pekat
3 camb kicap manis
Sedikit kicap masin
1/2 kiub pati ikan bilis
2 camb cili kering kisar - ikut suka pedas
kucai - dipotong sepanjang 1 inci
tauge, limau kasturi, daun bawang, bawang goreng, hirisan cili [email protected] api


Cara-caranya:

1. Udang direbus hingga masak, toskan udang, simpan air rebusan.

2. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih hingga kuning. Masukkan cili kering kisar, masak hingga cili kering cukup masak, kang tak masak sakit perut lak.

3. Masukkan kesemua sos, petis, dan kuib pati ikan bilis, easy on the soy sauce sebab kicap, petis, dan kiub pati ikan bilis dah masin. Takut kang terlebih masin. Kacau rata.

3. Masukkan air rebusan udang. Masak hingga kuah agak pekat dengan api yang besar. Kuah ni boleh disimpan di dalam peti ais dan dikeluarkan bila nak guna. Kalau rasa kuah ni banyak, boleh simpan sikit dan tinggalkan dalam kuali sebanyak mana yang nak diguna saja.

4. Rasakan manis dan masin.

5. Pecahkan telur ke dalam kuah dan dikacau cepat-cepat hingga telur hancur, make sure api jangan terlalu kecil.

6. Masukkan udang yang telah direbus, kerang rebus, kuey teow, kucai dan tauge. Gaul rata-rata. CKT biasanya berkuah. Biarkan berkuah basah.

7. Semasa menghidang, taburkan cili merah hiris, daun bawang, bawang goreng dan diperah limau kasturi

Lepas ni tak payah la susah-susah nak pegi beli CKT dah. Leh try masak kat umah je. Lagi best kalay dikayakan lagi udangnyer...CKT udang galah..besh nyerrrrr

Wednesday, June 3, 2009

Ayam Kampung Goreng - My Neighbor's Recipe


Tonite aku tried my neighbor's recipe of Ayam Kampung Goreng. Very simple yet soooo very tasty. Caranyer senang jer, instead of perap the ayam kampung dengan garam kunyit or what so ever, just perap the chicken dengan air garam je. Actually bukan perap tapi aku rendam. Aku rendam chicken dengan air garam for about an hour, then goreng dalam minyak penuh. Memang sedap. Isi ayam lagi kental and sedap lah.. Cuba la..and tell me how it tastes..i did..and it was tasty.. :)

Tuesday, June 2, 2009

Ayam Kampung Masak Padang


Sekarang ni aku jadi peminat ayam kampung sejak ada kedai jual ayam kampung kat tepi umah aku. Dedulu, kalau dijemput makan ayam kampung memang aku tak lalu coz aku terbayang ayam yang dok merayau mematuk aper sajer yang dia jumpa kat kampung. Then pertama kali aku makan kat Andre Tg Malim, boss belanja hehehe heh sedap rerupanyer ayam kampung ni. Semenjak tu aku setiap minggu aku mesti pegi Hub Halal Tg Malim beli ayam kampung heheh. Mahal la skit ayam kampung ni. Sekor dalam RM13++ bergantung pada saiz. Goreng je pun sedap. Jiran aku kata kalau nak goreng ayam kampung ni jangan diletak garam kunyit, cukup dengan direndam dengan air garam then terus digoreng dalam minyak penuh. Aku belum cuba lagi. The other day aku letak bawang putih dan halia. I think i'm gonna give a try one day. Leh la compare mana sedap, letak garam kunyit ke rendam dalam air garam je. Tapi ari ni memang nak makan ayam kampung masak padang. Balik kerja dengan baju kerja pun tak salin aku terus masuk dapur...dan terhasil la.....




AYAM KAMPUNG MASAK PADANG

1/2 ayam kampung (cukup la untuk aku family of 4 plus my mom)
1 mangkuk santan pekat
1/2 mangkuk santan cair
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 inci halia
1 inci lengkuas
2-3 batang serai - diketuk
3-4 biji cili kering - nak pedas letak la banyak.
1 keping asam keping
4-5 helai daun limau purut
1/2 inci kunyit hidup

Cara-caranya:
1. Kisar bawang, halia, lengkuas, kunyit dan cili kering.

2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar dan serai yang diketuk pecah hingga wangi dan pecah minyak.

3. Masukkan ayam. Ayam ni aku suka part yang bertulang i.e kepak, tengkuk, rib. Kacau rata.

4. Tambahkan santan cair dan asam keping. Biarkan ayam mereneh hingga empuk. Ayam kampung ni lama sikit baru empuk.

5. Bila ayam dah empuk, tambahkan santan pekat. Kacau hingga mendidih sekejap sahaja.

6. Masukkan daun limau purut dan dirasakan garam gula.

Semalam the menu was ayam masak padang, sayur aper nama ntah goreng belacan, ikan kembung goreng as well as ikan kering goreng. My Goddddd memang berselera makan. Wawa pun makan banyak :)

Kek Gula Hangus


This is my mom's favorite cake. She can finish the whole cake in an hour or so (u gotta believe me about this, coz i dont lie). Sometimes i baked this cake just for her, coz i enjoyed watching her eating my cooking. Well what else can i give her besides my cooking, i dont have THAT much money to give her all the luxury for her to savor during her late age, i cant give her big house to live in, but yessss, i can make her delicious food (as delicious as i could be able to provide laaa) to stuff her old belly i guess. Heheh i am just trying to be a grateful daughter. Besides, old proverb alwiz said, you can have many many same things in world, many same dresses, many same cars, many same houses, many same handphones, but only one mother in the whole wide world. I'd like to say that i 100% agree with that proverb coz i AM a mother...


KEK GULA HANGUS

3/4 cawan tepung gandum
5 biji telur
1 cawan gula pasir - jadikan gula hangus
1 1/4 cawan air - untuk jadikan gula hangus
1/4 tin susu pekat
1 camt soda bicarbonat
1 camt vanilla
2 camb margerin/butter
3 camb milo
secubit garam

Cara-caranya:

1. Tepung gandum, garam dan soda bicarbonat diayak bersama-sama.

2. Butter dan susu dipukul hingga sebati dan kembang.

3. Masukkan telur satu persatu dan dipukul lagi. Masukkan tepung gandum, gula hangus, vanilla dan milo. Pukul lagi sehingga sebati.

4. Tuangkan adunan kek ke dalam bekas kek gula hangus yang telah disapu butter. Acuan kek ni boleh dibeli di pekan-pekan. Aku beli kat Rantau Panjang. Murah je harganya tak sampai RM20 masa tu la. Acuannyer ada lubang kat tengah.

5. Tutup acuan rapat-rapat dan dibakar di atas dapur gas dengan menggunakan api yang paling kecil selama lebih kurang selama 30 minit. Harus diingat, jangan sekali-kali dibuka tutupnya sebelum ia cukup masak, nanti bantat. Cara nak cek kek dah masak ke belum ialah dengan cara mencucuk adunan dengan lidi melalui lubang kecil yang memang terdapat di acuan tu.

SELAMAT MENCUBA

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...