Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, March 22, 2009

Sotong Goreng Celup Tepung


Ini we all ratah cicah sos je ni hehe..ada a few friends tanya macam mana nak wat sotong celup tepung ni so that bila goreng sotong tu,, baju dia (tepung) tak bercerai dari sotong tu. Coz a few frens komplen dia kata bila goreng je, sotong tu akan telanjang dari tepungnya. Jadi di sini nak share resepinya. Tepung ni boleh tepung aper2 je..kalau rasa malas nak pakai tepung yang dibancuh sendiri boleh beli je tepung yang memang ada dijual kat pasaraya. Tapi kat sini aku pakai tepung ubi. Ada pulak a few frens kata dibancuhnya sotong macam buat jemput-jemput..jgn dibuat begitu sebab itu bukan sotong celup tepung itu jemput jemput sotong hehehehehe...kecuali the mission is memang nak buat jejemput sotong.


SOTONG CELUP TEPUNG

1 kg sotong - cuci, dan dipotong, toskan
1 cawan tepung ubi - kalau tak cukup leh tambah, sukatan is very subjective
2 camb rempah kari - aku pakai kari daging
2 camt jintan manis - tumbuk sikit bagi dia pecah-pecah
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Tepung ubi, rempah kari, dan jintan dicampur bersama. gaul-gaulkan biar rata. Jangan dibancuh tepung ini dengan air. Biarkan ia stay dalam keadaan bertepung begitu.

2. Gaulkan sotong dengan telur rata-rata.

3. Ambik sotong yang berlumuran telur dan digolek-golek ke dalam campuran tepung ubi dan digoreng di dalam minyak yang panas sehingga garing. InsyaAllah kalau ikut resepi ni sotong tak telanjang lagi...

3 comments:

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton handbags
cheap jordans
north face outlet
oakley sunglasses
air jordan 8
michael kors handbags
burberry scarf
ugg outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
mcm handbags
louis vuitton outlet onlne
coach outlet online
louis vuitton outlet
michael kors bags
michael kors uk
ugg australia
cheap basketball shoes
coach factorty outlet online
michael kors outlet
adidas running shoes
true religion sale
gucci outlet online
louboutin outlet
michael kors handbags
hermes belt
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings

柯云 said...

2016-07-08keyun
oakley vault
christian louboutin sale
louis vuitton handbags
coach outlet
coach outlet store online clearances
michael kors handbags
nike trainers men
abercrombie outlet
louis vuitton purses
jordan retro 13
asics running shoes
replica rolex watches
tory burch sandals
coach outlet store online clearances
michael kors handbags
oakley canada
cheap air jordans
oakley sunglasses
tods sale
ed hardy outlet
replica rolex watches
coach outlet online
basketball shoes
hollister clothing store
ralph lauren outlet
coach outlet online
toms wedges
nike blazers uk
adidas uk
kd 8
air force 1 trainers
giuseppe zanotti sneakers
gucci handbags
oakley sunglasses wholesale
louis vuitton
coach outlet
christian louboutin shoes
longchamp outlet
kate spade

chenlina said...

michael kors handbags
coach outlet online
jordan 11s
adidas originals shoes
jordan 3
cheap jordans
michael kors outlet
burberry outlet
beats headphones
oakley vault
jordan 8
coach canada
lebron james shoes
celine handbags
coach outlet store online
adidas shoes
ray ban sunglasses outlet
cheap oakley sunglasses
gucci outlet
louis vuitton outlet
coach outlet store online
michael kors outlet clearance
nike air max
polo ralph lauren
coach factory outlet
air jordan 13
cheap oakley sunglasses
ray ban sunglasses
gucci outlet
fitflops
true religion shorts
mont blanc pens
cheap oakley sunglasses
polo ralph lauren
timberland outlet
tory burch sale
kobe bryant shoes
polo ralph lauren outlet
louis vuitton outlet
kate spade
chenlina20160803

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...