Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, March 22, 2009

Nasi Goreng Nenas



Tengkiu tengkiu diucapkan kepada kekawan yang tak jemu-jemu visit blog aku ni walaupun aku mengambil masa yang cukup lama untuk update the recipes. Ini yang termasak nasi goreng nenas ni coz ada nenas yang dok landing best je dalam peti ais, nenas madu lebih masak gulai ikan kering ari tu. Nak buat pajeri nenas, sikit sangat lebih nenasnyer. Nak buat ikan masak sweet sour, tak der ikan cun dalam peti ais tu. Yang ada cuma ikan bilis dengan ikan sadin dalam tin kat dalam pantry. last-last jadi le nasi goreng nenas ni..first time aku makan nasi goreng nenas ni kat Pak Li kopitiam kat Shah Alam. Sedap gak dia masak. So aku try n error la masak kat umah. Sebenarnya prezentation dia, kalau kat hotel-hotel tu, depa akan korek isi nenas dari kulit nenas dan tinggallah kulit nenas berbentuk mangkuk dan nasi goreng nenas ni dihidang dalam kulit nenas tu la..tapi aku masa aku kupas nenas tu tak der lah pulak aku simpan kulit nenas tu hehehe..maka aku hidangkan je la dalam tupperware ni...rasa sama je hheee

NASI GORENG NENAS

3 mangkuk nasi - bagi aku family kecil ni, 3 mangkuk dah cukup
3 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - cincang
4 biji cili api - cincang
2 cawan nenas - dipotong kiub
10 ekor udang - dibuang kulit
1 cawan isi ayam - potong kecil
1 cawan scrambled eggs
2 biji buah tomato - dice kan
2 cam sos tiram
Kicap manis dan masin
hiasan - daun sadri dan bawang goreng

Cara-cara:

1. Panaskan minyak, tumis bawang dan cili api yang telah dicincang.

2. Masukkan isi ayam dan dimasak hingga empuk. Tambahkan udang. Masak sekejap hingga udang masak dan dimasukkan sos tiram.

3. Masukkan nenas, tomato dan scrambled eggs dan dikacau rata. Tambahkan nasi dan dirata-ratakan nasi dan perencahnya.

4. Rasakan masin dan manisnyer dengan menggunakan kicap. Boleh juga digunakan kunyit. Sekiranya nasi goreng nenas ini nak diletak kunyit, maka jangan guna kicap, sebaliknyer gunakan garam dan gula.

5. Hiaskan dengan daun sadri dan bawang goreng semasa menghidang. InsyaAllah family semua suka.

3 comments:

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton handbags
cheap jordans
north face outlet
oakley sunglasses
air jordan 8
michael kors handbags
burberry scarf
ugg outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
mcm handbags
louis vuitton outlet onlne
coach outlet online
louis vuitton outlet
michael kors bags
michael kors uk
ugg australia
cheap basketball shoes
coach factorty outlet online
michael kors outlet
adidas running shoes
true religion sale
gucci outlet online
louboutin outlet
michael kors handbags
hermes belt
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings

John said...

nike free runs
basketball shoes
cheap ray bans
fitflops sale clearance
converse
coach outlet online
tiffany uk
ray ban sunglasses outlet
cheap nfl jerseys
ferragamo shoes
yeezy 350 boost
michael kors outlet online
louis vuitton purse
oakley sunglasses outlet
wholesale nike shoes
michael kors bags
gucci borse
birkenstocks
longchamp outlet store
rolex submariner
oakley vault sunglasses
kate spade outlet
reebok
louboutin shoes
cheap jordan shoes
ray ban outlet store online
kate spade bags
ray bans
yeezy boost 350
coach factory outlet online
ray bans
louis vuitton outlet
michael kors handbags
cheap oakley sunglasses
2016723yuanyuan

chenlina said...

nike outlet
true religion outlet
coach outlet store online clearances
louis vuitton handbags
christian louboutin shoes
fitflops sale clearance
adidas shoes
christian louboutin shoes
michael kors outlet
michael kors purses
adidas trainers
christian louboutin outlet
jordan shoes
vans shoes
cheap nfl jerseys
ralph lauren
mont blanc
oakley sunglasses
toms shoes
louis vuitton outlet
supra shoes
replica watches
tods outlet
coach outlet store online
kevin durant shoes
nike basketball shoes
ralph lauren polo
cheap rolex watches
jordan 4
ray ban sunglasses
oakley sunglasses
christian louboutin outlet
true religion outlet
ray ban sunglasses uk
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
louis vuitton outlet online
replica watches
ray ban wayfarer
longchamp handbags
chenlina20160803

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...