Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, March 22, 2009

Cik Mek Molek


Rerupanya selepas 5 bulan tinggal kat umah baru, tanaman aku kat bakang umah tu memberikan hasil hehehe walaupun aku mengamalkan sistem 3T (tanam, tinggal, tuai).
ubi keledek yang aku tanam atas batas yang hanya panjang sedepa tu dah berisi dan isinya memang besar-besar..punyalah aku seronok tak terhingga. Semangat berkobar-kobar lah pulak nak menanam benda lain such as ubi kayu (pucuk boleh masak lemak, ubi boleh buat lepat), pisang, betik..kangkung, sawi..isy best lah..the girls memang suka kuih ni..along memang suka tolong gentelkan kuih ni sekali..tapi biasalah bebudak yang gentel..intinya mesti keluar..tapi tak kisahlah janji dia ada gak keinginan nak nolong kat dapur..heh..orang pompuan..mengaji setinggi mana sekalipun, tetap fail jadi pompuan kalau tak reti masak..tapikan..kat US kan..yang masak memasak untuk keluarga ni orang laki tau...


CIK MEK MOLEK

4-5 biji ubi keledek
1 cawan tepung gandum (sebenarnya sukatan ni subjective..kalau ubi tu besar-besar may be 1 cawan tepung tak cukup..pendek kata sukatan ni bergantung kepada tangan orang yang menguli)
gula pasir
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1. Ubi keledek direbus dengan sedikit garam dan air hingga empuk. Bila dah empuk, angkat tos, kupas kulitnye dan dileyek.

2. Ulikan bersama tepung gandum hingga menjadi doh yang sesuai, tak melekat ditangan. Tapi harus diingat terlalu banyak tepung akan menyebabkan kuih menjadi keras dan boleh buat baling ke dinding hahahahaha.

3. Ambik sedikit doh tadi dan dibuat bentuk bulat dan dileperkan (macam gaya nak buat kuih karipap gitu) dan diletak 1 camt gula pasir. Bentuk kan kuih menjadi bujur (macam karipap, cuma tepinya tidak dikelepet macam karipap). Buat hingga habis.

4. Goreng dalam minyak yang penuh hingga garing. Biarkan sejuk dulu baru di makan sebab takut gula yang panas memedihkan mulut.

No comments:

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...