Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, February 11, 2009

Gulai Ikan Tongkol

(Picture lain kali ye? Lupa la nak snap last nite, coz lapar sangat, dah masak bedal terus sampai kenyang, then baru ingat, picture tak snap lagi)


Gulai ni untuk dimakan dengan nasi dagang. Last nite aku masak, tapi aku tak pakai ikan tongkol pun sebab dalam feeezer tak ada ikan tongkol, yang ada cuma ikan kembong dengan ikan talapia. Nak masak guna ikan talapia pun ok gak tapi laki aku tak suka la pulak. Last sekali aku letak je ikan kembung sebab ikan tu semua orang dalam umah makan. Semalam gulai ni aku makan dengan nasi putih je. Tak lah pulak berkesempatan nak masak nasi dagang. Selalunya aku masak nasi dagang ni time cuti. Sekarang cuti pun tak ada langsung. Weekdays kerja. Pagi sabtu 8am - 1 pm aku kena kerja ngajar student diploma part time. Petang sabtu and all sunday aku kena ada kat Shah Alam for my MBA classes. Memang tak sempat nak masak. A few friends tanya, ngaper blog dah lama tak update. Pertamanya memang kesuntukan masa, keduanya, kat umah sekarang tak ada internet. Aku pun tak tau la bila TM nak datang pasang tiang kat taman aku. Hari tu kata bulan Januari, sekarang dah nak tengah bulan February, tak nampak bayang pun. Tapi bil internet aku depa dok charge. Ini pun aku blogging kat ofis, kalau bos nampak memang kantoi. Ini pun blogging sebab ofis mate aku Kak Izan mintak resepi ni. Daripada kasi kat dia via email, rasanya baik tulis kat sini, leh update blog sekali. Actually cara nak masak gulai ikan tongkol ni ada a beberapa version. Ada satu version tu depa letak rempah kari dan tak letak ketumbar dan ditumis dulu. Warnanya merah sikit. Aku punya tak letak rempah kari dan tak perlu tumis dan warnanya lebih kepada kekuningan. Orang kampung aku panggil ini 'gulai darat'. To Kak Izan, selamat mencuba, kalau tak jadi, kena try lagi sampai jadi dan jangan lupa hantar sikit kat 88, Taman Wangsa Jaya ek!

GULAI IKAN TONGKOL

2 ekor ikan tongkol - cuci dengan limau, asam jawa, kapur coz bau dia strong la ikan ni
1 mangkuk santan - gulai ni elok pekat kuahnya
1 batang timun - kupas kulit, potong sepanjang 2 inci dan dibuang biji tengah nya
3-4 asam keping
Garam gula to taste

Bahan A:
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
1 inci lengkuas
1 camt biji ketumbar
4 tangkai cili kering - kalau suka pedas letak la banyak-banyak

Cara-cara:

1. Ikan tongkol yang telah dicuci dimasak (rebus) dengan sedikit air, asam keping, dan lengkuas yang dihiris. Masak hingga ikan empuk dan agak kering airnya. Jangan sampai kering kontang, kang hangit ikannya. Bila dah masak, tuang airnya dan cuma ambik ikan nya saja.

2. Semua bahan A dikisar lumat.

3. Satukan semua bahan kisar, santan, dan asam keping dalam periuk. Renehkan atas api sambil dikacau selalu untuk mengelakkan santan dari berketul dan pecah minyak.

4. Bila kuah dah mendidih, masukkan ikan dan timun dan direneh sekejap sehingga timun empuk dan kuah meresap ke dalam ikan. Rasakan garam gula. Jangan reneh lelama nanti pecah minyak tak sodap!

5. Dah siap. Boleh dimakan dengan nasi putih, nasi dagang or kalau laki aku dia makan dengan roti je ( Dia memang pelik hehehehe)

4 comments:

Anonymous said...

tengok bahan dah tau sedap...tapi kalau aku yang masak belum tentuuuuu...hehehehe

Coach Factory said...

ray ban sunglasses, air max, true religion jeans, michael kors, tory burch outlet, true religion, chanel handbags, nike free, nike air max, gucci outlet, michael kors, michael kors outlet, ray ban sunglasses, tiffany and co, nike air max, coach factory outlet, jordan shoes, coach purses, true religion outlet, burberry outlet online, nike shoes, oakley sunglasses, louboutin, prada handbags, louis vuitton, louis vuitton handbags, ray ban, coach outlet store, polo ralph lauren, burberry outlet online, coach factory, oakley sunglasses, prada outlet, oakley sunglasses, kate spade outlet, air jordan, longchamp outlet, nike free, ralph lauren, polo ralph lauren outlet, oakley sunglasses, michael kors outlet, toms shoes, louis vuitton outlet online, longchamp, louboutin, oakley sunglasses, air max, coach outlet

Coach Factory said...

p90x, mont blanc, lancel, air max, louis vuitton, wedding dresses, herve leger, beats by dre, ralph lauren, nfl jerseys, marc jacobs, burberry, ferragamo shoes, ghd, nike free, mulberry, chi flat iron, converse shoes, asics, insanity, louis vuitton, valentino shoes, soccer shoes, ugg boots, ray ban pas cher, yoga pants, vans, juicy couture outlet, michael kors, hermes, hogan, soccer jerseys, reebok outlet, nike air max, lululemon, jimmy choo, karen millen, timberland, bottega veneta, oakley pas cher, north face outlet, montre pas cher, supra shoes, hollister, new balance shoes, birkin bag, celine handbags, rolex watches, abercrombie and fitch, mcm handbags

Coach Factory said...

canada goose, oakley sunglasses outlet, oakley vault, oakley outlet, oakley sunglasses outlet, oakley vault, oakley outlet, cheap sunglasses, cheap oakley sunglasses, cheap sunglasses, ugg, gucci, canada goose outlet, oakley sunglasses cheap, ugg boots, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses cheap, tn pas cher, canada goose, ralph lauren, oakley sunglasses outlet, oakley sunglasses outlet, moncler, oakley vault, ray ban, oakley sunglasses cheap, cheap oakley sunglasses, oakley vault, oakley sunglasses cheap, cheap sunglasses, oakley sunglasses cheap, moncler outlet, moncler, ugg boots, oakley outlet, cheap sunglasses, moncler, cheap oakley sunglasses, oakley outlet, canada goose, cheap sunglasses, oakley vault, canada goose, oakley, canada goose outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses outlet, louboutin

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...