Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Saturday, November 21, 2009

Asam Pedas Garoupa Head

Kebetulan visit pasar Tanjong Malim ternampak kepala Garoupa ni dijual at flat price, RM5 setiap satu..kecik ke besar ker kepala ikan tu semua dijual at RM5..tanpa fikir panjang mmmm terus beli 2 kepala...i ni memang suka kepala ikan..walaupun tau kepala ikan is not good for your brain...kebetulan bendi yang i tanam belakang umah dah berbuah...daun kesum dalam pasu pun segar at dat time (sekarang dah jadi hidup segan mati tamau heheheh)...hubby kalau tak sebab dia sakit gastrik memang dia suka hirup kuah asam pedas...slruuuppppppp...bunyi dia sedut kuah hahaha....tp sekarang dia sakit..kalu beli garoupa ke, siakap ker, kena kukus atau goreng jer..nak masak sweet sour ker, masak thai ker..3 rasa ker...memang tak leh...masa tu baru la rindu kan kenikmatan makan masa dulu-dulu..tk per lah sayang..kukus pun kukus la..nanti bila u dah sihat elok, kita buat kenduri dan makan sedap-sedap yer...sian my hubby...please get well very very soon...:(

Here's the recipe for my visitors...

ASAM PEDAS GAROUPA HEAD

2 ketul kepala ikan garoupa (nama melayu nye kerapu)
2 biji tomato buah
2 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
Beberapa tangkai daun kesum
6-7 biji bendi
2 batang serai - diketuk
1 camt halba campur
Sedikit air asam jawa
Garam
Minyak utk menumis

Bahan kisar:
2-3 tangkai cili kering
2 biji cili merah
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit
Belacan - sebesar ibu jari



Cara- caranya :

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan halba campur dan kemudian dimasukkan bahab-bahan yang telah dikisar dan serai. Tumis hingga pecah minyak.

2. Tambah air asam jawa dan air untuk kuah. Didihkan.

3. Masukkan kepala ikan, biar sampai ikan masak. Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacang bendi, tomato dan garam gula. Rasakan manis masin dan masamnya.

4. Siap untuk di hidang dengan nasi putih. Sedappnyerrrr...

Saturday, October 31, 2009

Laksa Penang


I deeply apologize kat pengunjung my blog for taking too long to update a few recipes here..since hubby sakit last few months memang tak sempat nak berblogging langsung..masak pun terhad sekarang ni..hubby sakit gastrik..therefore tak leh masak food yang pedas, too spicy, acidic, oily etc..it's kinda hard to find healthy menu for him..even the tomyam must be very mild now..tk letak cili langsung..12.30 every noon i'd rush home to prepare sum food for him..then rushing back to the office for i had class at 2pm...very tiring indeed..but i dun have a heart to see him eating outside food yg belum tentu healthy for him...Alhamdulillah he's getting better now..tp makan still kena jaga..cuma boleh makan sup dan yg tak pedas jer..yang berangin jauh sekali..the variety of my cooking is limited now..terpaksa berkorban demi suami...laksa ni masak way before hubby sakit..tp terlalu sibuk dgn my work, research etc tak sempat nak update...harap pengunjung tak serik to keep on visiting my blog...here's the recipe for laksa penang..:)


LAKSA PENANG

I bungkus laksa mi - rendam sampai lembut dan direbus (nak pakai laksa basah lagi bagus cuma kat Tg Malim ni susah nak jumpa laksa fresh..tak jumpa in fact)

I kg ikan - i campur ikan kembung dan ikan sardin
7 biji bawang merah - kisar
4 biji bawang putih - kisar
6-7 tangkai cili kering - kisar
Belacan - sebesar ibu jari - kisar
4 keping asam gelugur
Daun kesum
Bunga kantan - dibelah 2
1 liter air

Bahan hiasan dihiris:
Bawang besar
Cili api
Timun
Daun salad
Telur rebus - dibelah 4
Limau nipis
Nenas - dipotong kiub

Cara-Cara:

1. Ikan dicuci dan direbus dengan sedikit asam keping. Bila sudah masak, angkat dan sejukkan. Air rebusan ikan jgn dibuang.

2. Asingkan isi ikan dan tulang. Isi ikan dikisar halus. Tulang ikan juga dikisar dan ditapis dan diambil airnya. Air kisaran tulang ikan akan memaniskan kuah laksa.

3. Masukkan bahan kisar (bawang merah, putih, belacan, dan cili kering) ke dalam periuk bersama-sama dengan isi ikan yang telah dikisar, air kisaran tulang ikan, air rebusan ikan, asam keping dan 1 liter air dan dididihkan.

4. Bila dah mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan, dan garam gula. Biar mendidih sebentar lagi.

5. Untuk menghidang, masukkan laksa ke dalam mangkuk, tuangkan kuah, hiaskan dengan bahan-bahan hiasan yang telah dihiris. Sedia untuk dimakan..Yummmy!

Tuesday, October 6, 2009

Laksa Sarawak































Menu untuk open house last week..with some help from my soon-to-grad final sem students..and after spending a few hours in my limited kitchen, laksa sarawak was finally produced..Kebetulan paste laksa sarawak ada about 1 kg in my fridge..kira-kira cukup la untuk +/- 80 pax..those who arrived late terpaksa la bedal food lain yg ter offer kat atas meja dat day..


LAKSA SARAWAK

(For 10-13 pax)
1 paket pes laksa sarawak (1 paket = 250gm lebih kurangla)
2 bungkus bihun - dicelur
5-6 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
Air rebusan ayam secukupnyer untuk kuah
1 ekor ayam - dibelah 4
1/2 kg santan pekat
1/2 kg udang - dicuci
2 paket fish cake - dipotong nipis

Hiasan:
Daun ketumbar - dipotong halus
Cili merah - dihiris nipis
limau kasturi
Telur rebus - dibelah 4
Isi ayam yang telah disiat-siat

Sambal:
(semua bahan kecuali air asam jawa dikisar halus)
5-6 batang cili kering
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
100 gm belacan
1 mangkuk kecil ikan bilis
2 camb air asam jawa

Cara-caranya:

1. Ayam yang telah dipotong 4 direbus. Bila ayam dah masak dan empuk, angkat ayam dan simpan air rebusan untuk kuah laksa. Isi ayam disiat-siat untuk hiasan.

2. Dalam periuk besar, tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga garing. Bila bawang dah garing masukkan pes laksa sarawak dan tumis lagi hingga naik bau dan pecah minyak.

3. Masukkan air rebusan ayam secukupnya untuk kuah. Bila kuah mendidih, masukkan santan pekat, udang, dan fish cake dan dimasak hingga mendidih. Kuah hendaklah sentiasa dikacau untuk mengelakkan santan dari berketul. Kuah laksa sarawak tidak perlu terlalu pekat.

4. Rasakan garam gula.

5. Untuk sambal: tumiskan semua bahan hingga garing dan pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan rasakan garam gula. Masak seperti memasak sambal tumis biasa.

6. Semasa menghidang, letakkan bihun yang telah dicelur ke dalam mangkuk, tuangkan kuah laksa, hiaskan dengan bahan-bahan hiasan dan jangan lupa sambal..baru kick!

Saturday, September 26, 2009

Siakap Kukus


Curi-curi masa update blog..coz cian kat my visitors..visit my blog tapi asyik nampak 'recipe will be posted later' sign..skg ni, posa pun dah abis, raya pun dah tamat..walaupun raya tu sebulan..assigment pun belum menggunung..bukan tadak assgment..tapi mlm ni mood nak update blog tu datang..so kena la buat sementara mood masih ada..resepi ikan kukus ni actually is very simple..campak jer semua bahan dalam bekas and steam em up..after like 15 minits or so masak la ia and is ready to be belasah..kalau masak ikan kukus ni i cuma suka guna ikan siakap..ikan lain pun boleh gak..tapi i suka siakap..kalau ada asam boi..boleh letak sekali..lagi sedap..rasa masam-masam manis..mcm filem p ramlee la pulak hahahaha..


SIAKAP KUKUS

1 ekor ikan siakap - cuci bersih
1 biji bawang besar - belah 8
5-6 biji cili api - ketuk
3 batang serai - ketuk
3 biji bawang putih - ketuk
1 inci halia - hiris panjang
1 biji tomato - belah 6
2 camb sos tiram
1 camb sos ikan
2 biji asam boi
1 camb air asam jawa
1 kuib pati ikan bilis
2 camb air bancuhan tepung jagung
1 camt jus limau nipis
Garam gula

Cara-caranya:

1. Didihkan air dalam pengukus.

2. Dalam bekas yang sesuai, letakkan ikan siakap yang telah dicuci bersih.

3. Letakkan semua bahan yang ditulis di atas ke atas, dalam perut ikan, bawah dan sekeliling ikan. Di tambah sedikit air untuk kuahnyer. Jika suka kuah banyak boleh letak air banyak sikit..i tak suka kuah banyak sangat..

4. Kukus selamat 10-15 minit atau hingga ikan masak. Resepi yang senang, sedap dan sihat...

Kerabu Perut dan Mangga


Ari tu pegi Hub Halal Tg Malim kat depan umah i tu ternampak si Hakim tu tgh jual perut..(perut lembu, bukan perut dia, kalau perut dia i pun tanak beli heheh)..sikit jer..i pun tanak bebanyak.last year masa raya korban..i belasah makan perut lembu cecah air asam saing dengan my sister in law sampai i sakit perut and terpaksa pegi kinik lepas tu..sejak serik kes last raya korban, i dah tak berani nak makan perut bebanyak..tapi sebab suka punya pasal i beli gak..sikit je..cukup untuk 1 mangkuk kecik jer..i sebenarnyer tak reti cuci perut lembu..nasib baik my mom ada..dia la yg tolong cuci..kalau takder saper yang sudi cuci, i sanggup tak makan..makan kat kedai je laaaa..tapi kat kedai tau tau je la..kalau beli sup perut semangkuk dalam RM4 but yang banyak bukan perutnya..tapi tauge...menu berbuka ari tu..kerabu perut and mangga...i sememangnyer penggemar kerabu..next kerabu will be kerabu pucuk paku and kerang...:))



KERABU PERUT DAN MANGGA


300 gm perut lembu - dicuci bersih
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji mangga - dicincaing
1/2 mangkuk santan pekat
2 biji cili merah - dihiris
5-6 biji cili api - dihiris kecil
2 cm belacan - dikisar
2 camb kerisik
3-4 camb jus limau nipis
2-3 batang serai - dihiris nipis
5 helai daun limau purut
1 biji tomato - potong dadu
Beberapa tangkai daun kesum - hiris
1 kuntum bunga kantan - dihiris
Tauge - dicelur
Sos ikan, garam dan gula

Cara-caranya:

1. Perut lembu dicuci hingga bersih dengan air kapur dan direbus hingga empuk. Angkat dan toskan. Bila sejuk, hiris perut menjadi kepingan kecil

2. Gaulkan perut yang telah dihiris dengan semua bahan di atas hingga sebati dan rasakan garam gula.

3. Dihidang bersama nasi putih..lagi best kalau ada sup..

Monday, September 7, 2009

Nasi Mesir


Beras basmati sekarang dah mahal ye? I remember 7 years ago, i used to buy some basmati rice at Pasaraya Lian Pang (opposite Tg Malim wet market) for only RM3.70++ per kg..yesterday i went to Tesco and it cost me RM8/kg..paling murah la..yg more expensive pun ada..cepatnyer harga barang naik..2-3 days ago dh masak nasi minyak..takkan nak nasi minyak lagi today..flapping my ol recipe book, i came accross this recipe..dah lama i tak masak nasi ni..nasi mesir ni rasa dia lain skit coz ada rasa jintan dan ketumbar..



NASI MESIR

2 gelas beras basmathi - cuci dan toskan
1/4 gelas minyak sapi
2 gelas air sejuk - untuk masak nasi
1 gelas susu cair
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 camt lada hitam
1 camt serbuk pati ayam
2 biji buah tomato - dipotong dadu
Daun ketumbar


Bahan giling:
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 camb ketumbar
1/4 camb jintan putih
1/4 cam jintan manis

Hiasan:
Hirisan daun pudina, bawang goreng, badam panggang, kismis etc

Cara-cara:

1. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumiskan bahan giling, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan lada hitam hingga wangi dan garing.

3. Masukkan air dan biarkan hingga air mendidih.

4. Masukkan beras, susu, tomato, serbuk pati ayam, daun ketumbar dan garam. Letakkan sedikit kunyit untuk warna kuning jika suka..saya tak letakkpun..kira warna original jer..Tanak nasi macam biasa.

5. Semasa menghidang taburkan hirisan daun pudina, hirisan cili, bawang goreng dan badam panggang.

Saturday, September 5, 2009

Senangin Tiga Rasa


Laki i suka sangat dengan ikan senangin ni..dah berapa minggu dia asyik beli ikan senangin jer..terpaksa la i fikir nak masak aper dengan senangin yang dia bawak balik..tapi ikan senangin ni memang lemak..sedap..my fren kata masak asam pedas pun sedap..tk pernah lak i cuba masak asam pedas ikan senangin..may be one day i boleh cuba..but hubby tk suka..dia suka ikan ni digoreng dulu..i lak memang suka yang berkuah like asam pedas tu..coz boleh slurpppppp hirup kuah yang masam masam pedas tuuu..sedapnyer...lagi sedap kalau buat asam pedas ikan sungai...tapi ikan sungai ni banyak tulang...cian anak2 nak makan susah..isy sedapnyer...


SENANGIN TIGA RASA

1 ekor ikan senangin - boleh ganti ikan kerapu, siakap, bawal and even ikan kembung pun ok

Untuk lumur dan perap ikan:
1 senduk tepung jagung
2 biji bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
Sedikit kunyit - kisar
Sedikit garam

Bahan lain:
2 biji bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - cincang
1/2 inci halia - cincang
2 biji cili merah - potong halus
4-5 biji cili api - potong kecil
1/2 mangkuk nenas - potong kiub
1 biji tomato - potong kiub
1/2 batang timun - potong kiub
2 camb cili kering kisar (cili boh) - i tak suka guna cili boh ready made kat kedai tu, tak besh
2 camb sos tiram
2 camb sos ikan - sos ikan ni masin, easy on this, kang masin sangat
2 camb air bancuhan tepung jagung
Daun ketumbar
Daun limau purut
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:

1. Ikan dibersih dan dilumurkan dengan bahan perap and tepung jagung. Goreng dalam minyak penuh hingga garing.

2. Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan halia hingga garing, kemudian masukkan cili kering giling.

3. Bila bahan tumis dah garing, masukkan cili hiris, sos tiram, sos ikan dan sedikit air. Masak hingga mendidih.

4. Masukkan bahan hiasan (nenas, timun, tomato) dan masak seketika.

5. Untuk pekatkan kuah, boleh dimasukkan sedikit air bancuhan tepung jagung. Akhir sekali masukkan hirisan daun ketumbar dan daun limau purut.

6. Tuangkan sos ke atas ikan yang telah digoreng.

Nasi Minyak Selasih


Dah abis idea nak masak aper for iftar ari tu..tetiba ternampak pokok selasih yang subur kat yard bakang..leh gak improvise nih..sedap gak nasi minyak letak selasih..rasa lainnyer..bau selasih yang minty tu..kebetulan semua ingredients cukup..we all partnerkan nasi minyak ni dgn gulai darat daging..cuma malas nak buat acar..lagipun bulan posa..menu dah penuh meja from bazar ramadhan..





NASI MINYAK SELASIH

3 pot beras - for 4 pax (tu pun ada extra for sahur..)..guna beras basmathi lagi sedap
2 camb minyak sapi untuk menumis
1/2 tin susu cair
1/2 cawan tairu - susu cair campur dengan air limau nipis dan simpan dalam fridge selama semalaman

Rempah wangi:
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih

Bahan kisar:
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
3 biji buah keras
4 biji badam

Hiasan:
Daun selasih
Kismis
Bawang goreng
Badam panggang

Cara-caranya:

1. Cuci beras dan toskan.

2. Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumis bahan kisar dan rempah wangi hingga wangi dan garing.

3. Masukkan beras dan gaul dengan bahan tumis rata-rata. Masukkan air, susu, tairu dan sedikit garam dan nasi ditanak seperti biasa.

4. Bila nasi hampir masak, masukkan daun selasih dan kismis dan gaul rata-rata. Biarkan nasi masak.

5. Bila nasi dah masak..gemburkan nasi. Semasa menghidang, taburkan bawang goreng, badam panggang dan daun selasih yang dihiris.

Puding Caramel



Dessert yg paling senang untuk disediakan..kalau ada function dan kemalasan melanda, ini lah yg selalu i buat..hehehe..orang kelantan memang suka puding ni but my hubby tak berapa gemor..dia kata 'manis!' Sebab dah buntu nak masak aper for berbuka today, and i wasnt in a mood to gentel buah melaka..mmm i rindu sangat dengan kuih muih buka puasa negeri kelantan such as buah tanjung, jala mas, nek bak, etc..mmmm semua tu manis manis semua nyer..sebab tu orang kelantan manis agaknyer hahaha...nak buat all the kuih i mentioned earlier memang i tak reti..yg i reti cuma ini jer laaaaa...

PUDING CARAMEL

Untuk caramel:
1 1/2 cawan gula pasir - subjective, kalau suka manis lebihkan gula..
1 cawan air

Untuk puding:
1 tin susu cair - i guna ideal
1 cawan gula kastor
1 camt vanilla
5 biji telur
3 camb tepung kastard
secubit garam

Cara-cara:

1. Masak gula hingga jadikan karamel dan masukkan air..renenhkan hingga caramel sedikit likat. Sejukkan ke dalam loyang puding.

2. Pukul gula kastor dengan telur hingga gula hancur. Tambahkan esen vanila.

3. Bancuhkan tepung kastad dengan sedikit susu cair. Satukan tepung kastard, baki susu, dan bancuhan telur dan gula tadi bersama. Kacau sebati. Jangan lupa letak secubit garam untuk menambahkan lemak puding.

4. Tapiskan bancuhan susu dan telur tadi ke dalam loyang yang berisi caramel.

5. Kukus selama 30 minit atau hingga puding masak.

6. Semasa menghidang, terbalikan puding supaya bahagian yang berwarna golden caramel berada di sebelah atas. Sedap dimakan sejuk, so keep in the fridge before serving.

Yummy!

Sunday, August 30, 2009

Ayam Goreng Nestum Dengan Sos Madu


The original recipe is Ayam Goreng Cornflakes..but when i peeked into the pantry..our cornflakes had all gone..and i wasn't feeling like going to the mart just to get the new box of it..actually the mart is located just about 1/4 km jer from my house..but when the malas feeling melanda..the idea to improvise suddenly visits my head laaaa..since kemalasan level yg tersangat tinggi had haunted me that day, so i replaced cornflakes with nestums (nestum anak ni hehehe)..when serving, i poured some honey sauce over the chicken..the original recipe doesnt use honey sauce..the kids just luv it..the crunchiness of the chicken and the sweet and soury taste of honey and thai sauce..


AYAM GORENG NESTUM DENGAN SOS MADU

10 keping isi ayam - ambik bahagian dada and slice into thin slices
1 mangkuk nestum
4 camb tepung ubi

Bahan Perap:
3 camb rempah kari
1 camt serbuk lada sulah
1 inci halia - giling
2 ulas bawang putih - giling
1 biji telur
garam

Sos Madu:
5-6 camb pure honey
3 camb thai sauce
1 biji bawang putih - cincang halus
1 camt halia cincang
3 camb air
1 camt tepung jagung - if necessary to thicken the sauce

Cara-cara:

1. Ayam dicuci, potong menjadi keping kecik. Perap dengan bahan perapan selama 1 jam. Lagi bagus masa perap tu letak dlm peti ais.

2. Nestum dan tepung ubi dicampur bersama. Ambil isi ayam yang telah diperap, golek-golekkan di dalam mangkuk nestum dan digoreng di dalam minyak penuh hingga masak dan garing. Angkat dan sejatkan.

3. Untuk sos - masak semua bahan hingga mendidih..sesetengah orang tak letak pun bawang putih dan halia..tapi i memang suka garlic and ginger..thats why la i letak..kalau sos tak cukup pekat leh tambah bancuhan tepung ubi..tapi kalau dah pekat tak yah la letak lagi..

4. Semasa menghidang..curahkan sos ke atas ayam goreng nestum. Kalau guna cornflakes pulak, pun ikut cara yang sama..cuma cornflakes tu diramas hingga hancur..

5. Boleh makan dgn nasi putih..atau pun dijadikan snack waktu petang..kids memang suka!

Monday, August 24, 2009

Ayam Percik


For berbuka today..ayam percik..tapi i perap kejap jer..sepatutnyer perap lama sikit, lagi sedap..paling best perap semalaman dalam fridge...hubby beli ayam on his way home from work..i cuma guna 1/4 of the whole chicken..bulan posa ni siang hari memang macam macam rasa nak makan..my good neighbor lak send me gulai ikan tongkol..end up nyer penuh table..yang syoknyer masak bulan posa ni, hubby tak berat tulang nak nolong kat dapur..kalau diamalkan sikap suka membantu tu sepanjang tahun and bukannya limited to bulan posa jer kan bagus..sejukkkkk jer mata memandang...hehehe


AYAM PERCIK

1/4 ayam - i pilih chicken breast - dikelar

Bahan A
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
3-4 biji cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 camt jintan manis
1 camt jintan putih

Bahan B
1 mangkuk santan pekat
2-3 keping asam keping
sedikit gula melaka
garam
2 batang serai - diketuk
1 camb tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Daun limau purut

Cara-cara:

1. Bahan A dikisar hingga lumat. Ambil sedikit untuk perapan ayam..perap ayam sekurang-kurangnyer sejam..lagi sedap kalau diperap semalaman di dalam fridge.

2. Campurkan Bahan A yang telah dikisar dengan bahan B kecuali tepung jagung. Masak di atas api hingga mendidih dan dimasukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Rasakan garam gula.

3. Ayam yang telah diperap dipanggang di atas api..nak panggang dalam oven pun ok..tapi i suka the original way of preparing ayam percik which is panggang kat atas bara api.

4. Semasa memanggang..percikkan kuah percik yang sudah dimasak tadi. Jgn lupa campurkan sedikit minyak masak supaya ayam percik berkilat..

5. Dimakan dengan nasi putih..sesuai utk berbuka puasa..boleh guna resepi yang sama untuk menyediakan ikan percik..

Wednesday, August 19, 2009

Senangin With Thai Sauce










Burp!! Banyak tul we all makan malam ni..the menu was so very simple..senangin with thai sauce and tomyam seafood..cukup ler tu for tonite as i have my MBA assignment that has yet to finish..we all makan sampai licin...look at the fish la..tinggal tulang jer..dgn sos thai tu habis we all licked clean hahaha...lepas tu tak larat nak gerak..hahah macam ular sawa kekenyangan..i bought this ikan senangin at the wet market last saturday..fresh tul senangin that morning..hubby lak tak kenal ikan senangin..and he wondered how it tastes..so i beli la sekor which cost me RM5. Then i teringat dekat this 1 bottle of thai sauce that i bought a few weeks ago, lama dah dia rest dalam pantry kat dapur tu, masa nak kerjakan sos tu dah sampai i guess. Sos tu i bought at TF..i dun know if there is other thai sos of different brand..tapi i beli yang cap ayam ni..actually i tatau aper dia tulis kat botol tu coz dia tulis dalam bahasa thai..but i kenal thai sos coz selalu makan kat restoran siam..ada kawan kat oversea tanya mana nak dapat thai sos ni..well, kalau time i dok US dulu..we had this one asean mart yang jual byk cooking ingredients from asia ie daun kesum, serai, rempah kari adabi, asam keping etc..sos ni available kat situ..Sebenarnyer kalau makan kat restaurant, depa tak masak pun sos tu..depa cuma goreng ikan and tuang sos over the fish..and letak cosmetic ie salad, timun cili etc..tapi my recipe, i masak dulu sos tu and letak garlic n ginger coz the taste would definitely be different..tapi malam ni cosmetic tak banyak coz semua tu tak der dalam fridge..therefore, pardon the not-so-inviting presentation..


SENANGIN WITH THAI SAUCE

1 ekor senangin - cuci

Untuk dilumur pada ikan:
1 inci halia
3 garlics
1 cm kunyit
garam
Sedikit tepung jagung

Untuk sos:
1/2 botol Thai sos - depends on the fish size
3 garlics - cincang
1 inci ginger - cincang
1 camb minyak untuk menumis

Untuk hiasan:
1 biji bawang besar - potong bulat
1/2 biji timun - parut panjang
1/2 batang carrot - parut panjang
daun bawang dan daun ketumbar
Daun salad

Cara-cara:

1. Halia, bawang putih, kunyit dan garam ditumbuk lumat dan dilumurkan pada ikan. Kemudian salutkan ikan dengan tepung jagung dan digoreng dalam minyak penuh hingga garing. Angkat dan ketepikan.

2. Untuk sos: dalam kuali yang berlainan, panaskan minyak dan tumis bawang putih dan ginger yang dah dicincang hingga garing.

3. Tuangkan Thai sos ke dalam kuali dan dikacau. Biarkan sos mendidih dan masukkan bawang besar. Jangan biarkan bawang layu..nanti tak sedap

4. Di dalam pinggan, susun salad, letakkan ikan, taburkan carrot dan timun parut dan dicurahkan sos thai di atasnyer. Taburkan daun ketumbar..

5. Sedia untuk dimakan! Tengok la we all makan..tinggal tulang jer senangin tu..

Sunday, August 2, 2009

Fettuccine Alfredo


This is for our dinner tonite..fettucini alfredo..it has been quite a long time since the last time we ate this dish..i used to eat it a lot when i was working on a part time basis as a food server at Sandburg Cafe back when i was a student at UWM USA. After all, this was all i could eat back then when it came to halal matter as the original recipe of alfredo sauce is free from any meat. Its base is cream, a lil flour to thicken the sauce, some mushrooms, and herbs and some seafoods such as shrimp, crab meat, and clams. But today im gonna use instant alfredo sauce of cos heheh.. When i finished my final exam for my first paper of my final semester this afternoon, i felt quite in a mood to have an italian meal for our dinner. Besides, i felt good about my performance in this class, i got 94% for my mid term exam, only 67% for my group assignment 1 (but well, its ok..at least we passed and we still have a few more group assignments and i hope the other will give us higher marks) and i think i have done good in my final this afternoon..well im not sure about the case study, but what the heck it's done already! That is what matters the most haahahahah. So i dropped by the Giant on my way home, picked the necessary ingredients to cook for our dinner and then i headed straight home.


FETTUCCINE ALFREDO

1 packet of Fettuccine - well, as usual i'd use san remo. Im a loyal customer of it, in fact i didnt even register my thots to other brands, i guess san remo should reward me with free pasta for this free advertisement of words of my mouth, or rather words of my fingers...hehehe
2 cans of alfredo sauce - i used prego, 290gm per can
2 tsp of butter
5 garlic - chopped
1 shallot - minced
parsley - chopped
1 tsp of white pepper
4 shitake mushrooms - button mushroom is fine too
1/2 cup of chicken sausage - sliced
1/2 cup of shrimp - remove the skin (skin or shell? Well, remove the kulit)
1/2 cup of crab meat
1 bell pepper - diced
Parmesan cheese
Oregano leaves

Methods:

1. Cook the fettuccine in boiled water until it softens. Rinse and mix the soft fettuccine with some olive oil to avoid it from sticking with each other. Rest aside.

2. Heat and melt butter in a medium size pan. Saute the garlic and shallot until golden.

3. Add mushrooms, chicken sausages, shrimps and crab meat. Cook until it turns golden and add in the diced bell pepper.

4. Add the Alfredo sauce from the can, make sure to add 1 can of water, otherwise the sauce would be too thick. Sprinkle some white pepper and oregano leaves. Let it simmer for a while.

5. Serve the sauce over the fettuccine, and sprinkle with chopped parsley and Parmesan cheese.

Friday, July 31, 2009

Sup Tulang Rusuk


Sup yang senang dan tak banyak kerenah. Just reneh jer atas dapur sampai daging empuk..but the result emmmmm delicious! I love tulang rusuk very very much, well if compared to other tulang of course such as tulang belakang or tulang leher. I like tulang rusuk more. Kalau time raya korban memang i akan bedal tulang rusuk ni bebanyak, either masak sup, or masak singgang kelantan, or masak gulai darat..mmm memang sedap. Kat Tg Malim ni 1 kg of tulang rusuk cost me RM18, i dont know about other places, but in Kelantan it is selling at much cheaper price. When it comes to daging..mmmm i miss my home town very very much. Daging batang pinang only cost RM15 over there but it is RM25 here. Well i got it for RM22 from Hub Halal Tg Malim. Perhaps because of the inconsistency in supply level had pushed the price higher here. Cheeeewah im talking like an economist pulak. However, regardless of the price level, if an eater has to eat, an eater has to eat it anyway, at any price affordable to one's pocket..as i mentioned in my earlier writings, i hardly think twice when it comes to stuffing my stomach. Call me bad spender, but hahhaha i am...


SUP TULANG RUSUK

1 batang tulang rusuk - make sure to ask the seller to chop it for u unless u have sharp axe at home. Cuci dan toskan.
1 paket rempah sup tulang - i alwiz chose adabi or mak siti
4 biji bawang putih - ketuk
2 biji bawang besar - belah 6
halia - thumb size, ketuk
daun sup, limau nipis, cili api, bawang goreng
ubi kentang - kupas kulit, belah 4
Minyak untuk menumis
1 liter air

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang puith, rempah sup dan halia hingga kuning dan naik bau.

2. Masukkan tulang rusuk yang telah dicuci dan juga air. Renehkan hingga tulang empuk. Tambah air jika daging belum empuk. Kalau ada pressure cooker will make the cooking process easier and faster.

3. Masukkan kentang dan bawang besar dan dimasak lagi hingga kentang empuk. Rasakan garam gula.

4. Semasa menghidang, taburkan daun sup yang dipotong halus, cili api potong, dan bawang goreng serta perahkan air limau nipis.

5. Boleh dimakan dengan nasi putih. For my family, sup tulang rusuk and telur dadar will just do...mmmmm sedap! Sup ini boleh gak dimakan dgn macaroni, bihun or mee.

Sunday, July 26, 2009

Gulai Kawah Daging Rusuk


Today my MBA class started more than 3 hours late, so we had to finish late as well as the lecturer needed to cover 2 more chapters which will be tested in the final exam next week. As soon as we were dismissed from the class, without a second thot, i drove straight away heading my way to Tesco (if only we had Tesco in Tg Malim), as usual i'd alwiz buy sumthing for my girls..i just dont have a heart to look at their sweet innocent faces waiting for me at the door as i drive into the porch and keep yelling "mama balik mama balik...mama beli ape utk kakak dgn adik?" so i bought them some love letters (kuih belanda), and a box of large frozen peperoni and cheese pizza for dinner tonite...i wasn't planning to cook this gulai kawah in the first place coz i thot hey i must be very tired from the class and the driving and i still have a few yet to be done assignments, so lets have sumthing easy and fast to prepare, a pizza would just be fine, but as i walked thru the isle of these groceries to the frozen meat section inside this hypermarket, i suddenly came across this fresh, cut into cubes, cleaned and ready to cook local meat, sad but true, we hardly found fresh meat in Tanjong Malim. Last few months, i felt very relief when Hub Halal near my house had this fresh meat in their store but it didnt last long..when i called the salesboy a few weeks after that and asked him if he could save me some of the fresh meat, and some ribs of course (i like ribs very very much) he had then dissapointed me by telling that the meat wasnt available anymore..i thot it was temporary but it has been a few months now, and they dont seem like they are offering it anymore.. they said it is supply shortage problem..well since the meat is hard to get in my area, so i decided to buy 2 packets of it today, 1 packet cost me about RM5++, i was considering to cook some soup but my enjoy-to-eat-my-cooking husband felt like eating some gulai kawah..this gulai kawah is supposed to be cooked in a kawah (thats where it got its name i guess), but i dont have any kawah at the moment (never plan to buy 1 actually), so i just cooked it in a regular pot (pot cap buaya tau heheh)..this gulai kawah is very famous in Kelantan..the taste is different from regular gulai, or some places call it curry..lets share the recipe..


GULAI KAWAH DAGING RUSUK

300 gm fresh meat, ribs will also do - cut into 1 1/2 inches cubes
2 camb rempah gulai darat/kawah - jadikan pes, i bought this rempah at pasar Siti Khadijah KB,
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 camb kerisik
1 mangkuk santan
sedikit gula melaka
2 keping asam keping
Minyak untuk menumis
Kentang - optional


Bahan kisar:
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
2 tangkai cili kering
1 camt biji ketunbar
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 cm kunyit

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing.

2. Masukkan pula pes gulai kawah dan kerisik, tumis hingga naik bau dan pecah minyak.

3. Masukkan daging/ribs dan tambah air dan masak hingga daging empuk. Kalau tak empuk boleh tambah air lagi sampai daging empuk.

4. Bila daging dah empuk, masukkan santan, asam keping dan gula melaka. Renehkan hingga mendidih dan pecah minyak. Rasakan garam gula. Kalau suka boleh juga diletak kentang..

5. Boleh dimakan dengan nasi putih..

Wednesday, July 1, 2009

Udang Masak Krim Keju


First time makan this dish was at Garden Seafood back in year 2007. Masa tu office hubby buat majlis buka puasa. Tapi Garden Seafood guna udang besarlaaaaa. Sedap giler..The majlis buka puasa was treated by this one vendor if im not mistaken, heh i always enjoyed buka posa if treated by my hubby's office coz the lauks semua beshhhhh giler heheheeh..masa tu makan udang masak ni..like alwiz i 'd wonder how the chefs actually cooked this, rasa creamy, cheesy..lemak berkrim jer...memang sedap..n boleh menambah breat badan heheheh..so i browse in the internet..tapi tak jumpa until i decided to bedal jer this recipe based on how my tounge told me about its ingredients after savoring it a few time at the Garden Seafood. Eventhough main campak2 jer..but the result was amazing..sedap!

UDANG MASAK KRIM KEJU
(For 4 pax)

10 udang galah - udang galah ni i beli kat pasar Tg Malim RM20/kg
3 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - cincang
2-3 biji cili api - potong kecil
1 tangkai daun kari
2 camb butter untuk menumis
Sedikit carrot - potong panjang 1 inci
Sedikit brocolli
1/2 tin susu cair
3- 4 camb parmesan cheese
1 tangkai daun pudina
garam dan gula to taste

Cara-cara:

1. Udang dicuci dan diperap dengan lada hitam, bawang putih dan sedikit garam. Goreng hingga masak dan ketepikan.

2. Panaskan butter dalam kuali, tumiskan bawang putih, bawang besar, daun kari dan cili api hingga garing.

3. Tambahkan susu cair, carrot dan brocolli. Kacau dan masak hingga sayur 1/2 masak.

4. Masukkan pula cheese dan dikacau rata. Masukkan udang yang telah digoreng dan daun pudina ke dalam kuah cheese dan digaul rata.

5. Rasakan garam dan gula.

6. Hidangkan dengan nasi putih....Beshhhhh

Sunday, June 28, 2009

Pau Kelapa


Yesterday was the first time i steamed this kuih memang suka sangat dengan kuih ni..selalunyer beli kat kedai..4 biji seringgit..but the size was a lil smaller than the one cooked by me..i tak berapa berkenan dengan pau yang selalu org jual kat R&R yang ada inti kaya, daging, ayam, etc tu..not that i don't like the filling, but i don't like the texture of the pau itself..pau tu kalau sejuk dia mesti keras..but this one using traditional recipe, dah sejuk pun tak keras...got the recipe when i visited my auntie in Bukit Mertajam early this month..she cooked some soto and this pau for us..i asked her the recipe and she doesn't hesitate to share..most of the time i'm not really keen on preparing traditional kuih..coz usually traditioanl ones requires not hard, but cannot-do-the mistake steps..biasaklah i ni memang suka yang cepat and senang..but this one is practically easy to prepare, yet delicious..the whole family suka..the recipe gave me 21 paus, of course of different sizes coz i didn't weigh the dough before i fold it into a pau. But well, as a proverb says..size doen't matter, the taste does hehehe..my husband had 6 of it yesterday..handed 5 paus to my good neighbor, the rest 14 were cleared by along, wawa and my mom..i could only have 2 of it uhukkkssss..so i'm planning to steam another batch today..of course with different filling...beef filling sounds mouth watering to me..


PAU KELAPA

Untuk doh:
500 gm tepung gandum
1 paket mauripan yis (11 gm)
350 ml air suam
2 camb planta/mentega
2 cam gula
Daun pisang atau tracing paper untuk alas pau

Untuk inti kelapa:
1 biji kelapa parut (pastikan kelapa muda)
2-3 keping gula melaka
Gula pasir jika perlukan lebih manis
1 camt garam
1 mangkuk air
2 helai daun pandan

Cara-caranya:

1. Sediakan intinya. Hancurkan gula melaka dengan memasaknya dgn semangkuk air dan daun pandan di atas api. Tambahkan garam dan gula jika perlukan manis yang lebih. Bila gula melaka dan gula dah hancur, masukkan kelapa parut dan dikacau sebati. Masak hingga air gula menyerap masuk ke dalam kelapa parut dan sedikit kering. Ketepikan.

2. Sediakan doh: Satukan air suam dengan yis.

3. Di dalam bekas penguli, satukan butter dan gula, putar hingga hancur dan sebati. Masukkan bancuhan yis dan tepung secara berselang seli dan diuli selalu hingga menjadi doh yang kental. Perlu diingat, sukatan tepung adalah subjektif kerana ia mengikut mutu tepung.

4. Biarkan doh yang telah siap dicanai supaya ia agak 'naik'. Ketepikan 15 - 20 minit.

5. Ambil sedikit doh, canaikan di atas tapak tangan berbentuk leper, letakkan inti di tengah-tengah doh dan bungkus berbentuk bulat. Letakkan pau di atas daun pisang yang dipotong 1 inci x 1 inci.

6. Masak air didalam steamer hingga mendidih dan kukus pau selama 7 minit. Jangan dikukus terlalu lama kerana pau ni akan turun semula sekiranya oversteamed.

7. Sedap sangat! Selamat mencuba!

Sunday, June 21, 2009

Gulai Darat Udang Galah dan Peria


Yesterday i pegi pasar Tg Malim, had no idea what to cook for lunch, main taram je..aper yang i nampak best i'll buy..(unhealthy buying habit..do not practise this)..until i saw this udang galah..murah beb, RM20 per kg. Udangnyer segar and ada telur..terus kecur air mulut..uuhhhhhmmmm sedapnyer! I began to plan the dish in my head, mmm masak lemak udang ni dengan batang keladi best gak..ternampak ler ada org jual batang keladi kat sebelah, just ada 1 ikat left..i voiced out the plan to my husband and he suddenly made his face..(MMmm tak suka sayur keladi la tu) terpaksala i memikir nak masak aper lagi dgn udang tu selain dari keladi...aper2 pun i bought the udang galah 1/2 kg which cost me RM10. Then i bought 5 biji buah peria katak (my favorite nih!)..then ari ni jadilah menu ni heheheh


GULAI DARAT UDANG GALAH DAN PERIA

1/4 kg udang galah - sederhana besar, cuci, potong janggutnya
3 biji buah peria katak
1 biji bawang putih
4 biji bawang merah
5 biji cili api
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 camt biji ketumbar
1 cm kunyit
1 mangkuk santan
2 keping asam keping
gula dan garam to taste
cili hijau dan merah - dibelah 2

Cara-caranya:

1. Buah peria dibuang biji dalamnyer, di potong 1/2 cm tebaldan diremdam dalam air garam selama lebih kurang sejam untuk mengurangkan rasa pahitnya.

2. Bawang, ketumbar, cili api, lengkuas, kunyit, dan halia dikisar halus.

3. Didalam periuk, satukan santan, bahan kisar, udang, buah peria, cili merah dan hijau dan asam keping dan dimasak hingga mendidih.

4. Bila mendidih, rasakan masam, manis dan masinnya.

5. Sedap dimakan dengan nasi putih bersama masakan ala ala kampung yang lain...

Friday, June 12, 2009

Congrats!

Congrats to my lovely wife... still maintain your dean's list..... keep it up dear!

Wednesday, June 10, 2009

Kek Marble Pelangi

















My digi cam rosak...uhukssss..sedihnyer..it has always been my best friend. Tu yang sedih tu coz sekarang masak terpaksa snap picture pakai camera phone je..tak clear gambar..nak send the cam for repair, tatau lak nak send to where, i punyalah sayang dengan casio exilim i tu..warna merah lagi..memang i sayang..tapi aper nak buat, abis je warranty dia buat hal..ke memang it is produced in such a way that when the warranty dah abis it will suddenly rosak so that customers will buy a new one..huh..tipu tulllll..tak baik tul kan? I teringin nak get the new one, i berminat dengan sony laaaa..that day ada buat survey, price dia dalam RM1500++..mmm duit lagi tu..tapi tak kira..nak beli gak...nak beli gak...
Actually gambar kek ni lain sikit..when it is named pelangi or rainbow, it is supposed to have 7 colors heheh..resepi asal ada 3 color - oren, merah (strawberry) and coklat. Masa pegi TF dengan Wawa (like alwiz, she would ask me to buy her this and that sampai i naik penat), i just bought the choc emulco coz i thought the oren and strawberry emulco ada lagi dalam pantry, rerupanya dah lama strawberry emulco tu abis. Thats why la i punya cake marble pelangi jadi color macam tu - oren, coklat, vanilla. But the taste is superb la..and...moist..the kids love it very very much, (my kids memang suka cake heheh)


KEK MARBLE PELANGI
(sukatan untuk 1/2 adunan, kalau nak 1 adunan, double the sukatan)

150g butter
3 biji telur
140 g tepung gandum - ayak
1 camt baking powder - ayak
1/2 camt garam - ayak
125 g gula castor
2 camb susu tepung - ayak
30 ml susu segar
1 camt ovalette
1 camt strawberry emulco
1 camt coklat emulco
1 camt oren emulco
1 camt vanilla

Cara-cara:

1. Pukul butter dengan gula hingga kembang. Bila dah kembang masukkan ovallete dan vanilla. Pukul lagi.

2. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul hingga telur kembang. Masukkan susu cair. pukul sebati.

3. Tambahkan bahan bahan yang telah diayak ke dalam adunan butter dan telur sedikit demi sedikit dan putar menggunakan speed yang paling rendah sehingga tepung sebati. (Nak gaul dengan senduk pun boleh. Tapi biasalah i memang pemalas, main gaul pakai mixer je, tapi tak semua kek boleh belasah macam ni tau hehehe)

4. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu dicampurkan strawberry emulco, satu dicampurkan coklat emulco dan satu lagi dicampurkan oren emulco. Kacau setiap satunya hingga sebati.

5. Tuangkan ketiga-tiga adunan secara berselang seli ke dalam dulang pembakar. Untuk buat corak, ambil chopstick, ataupun pisau, ataupun lidi cucuk satay, cucukkan ke dalam adunan dan buat corak. (i buat 2-3 pusingan) Nanti ketiga-tiga warna tu akan bercampur-campur macam pelangi bila masak nanti.

6. Bakar selama 40-50 minit pada 175'C

Ayam Goreng Pandan


Tetiba that day teringat nak cook this, besides, i ternampak pokok pandan yang ditanam at my backyard tu dah merimbun.Ye lah, guna daun pandan ni untuk masak nasik lemak n letak dalam bubur je, other than that, tak der la pulak penah guna. Since ada ayam dalam peti ais, and ada lak orang sudi nak nolong kisarkan all the ingredients for marinade (the daddy laaaa) so taraaaaa...terhasil la this..though i fried a lil burnt rempahnyer, but yang hangus tu yang crunchy and superb heheheh. Perapnyer biar lelama..lagi sedap..ari tu i marinate jap jer..prepare pun lepas balik kerja, dah 6++ pm, then perut pun dah lapar..tak sanggup tunggu lelama..




AYAM GORENG PANDAN
(For a family of 4 - my family la tuuuu)

7 ketul isi ayam -elok ambil bahagian isi sebab kalau ambil bahagian bertulang nanti bermasalah bila nak cucuk lidi)

Bahan dikisar:
1 camt ketumbar
1 camt jintan manis
1 camt jintan putih
2 camb serbuk cili
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 batang serai

Sos:
2 camb sos tiram
2 camb kicap pekat
1 camb honey
Sedikit garam

7 helai daun pandan
lidi untuk mencucuk
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:

1. Kisar semua bahan untuk dikisar.

2. Perap ayam dengan dengan bahan kisar dan juga bahan sos. Perap ni lagi lama lagi best. Kalau nak masak petang, elok perap dari pagi.

3. Balut ayam dengan daun pandan dan cucuk daun pandan dengan lidi supaya daun pandan tidak terbuka semasa menggoreng.

4. Goreng dalam minyak penuh hingga masak dan garing...jangan sampai hangit macam i muahahahah

Tuesday, June 9, 2009

Char Kuey Teow


Last weekend i went home to my hubby's town. Adik laki dia belikan CKT ni kat depan simpang tiga, gerai depan kedai runcit kegemaran family, sedapnyerrrrrrr... RM3 sebungkus, sikitttt je, but the taste was superb. Tak cukup yang makan ari tu, aku bertekad nak try gak masak CKT ni sendiri. So yesterday, lepas punch out kat ofis, i drove to the nearest wet market, get all the ingredients, and i decided to give a try. For readers info, last nite was the first time i cooked this CKT, but the result was amazing for a first time cooking hehehehe...well hubby kata best..orang lain tatau laaaaa...Actually, i surf kat internet, looking for the recipe, so i combined a few recipes found on the internet. And jeng-jeng...i came out with this recipe. A few letak petis and a few tak letak. but i decided to letak gak. Sebenarnyer seumur idup aku tatau pun petis tu aper, penah makan tapi tatau yang benda tu dipanggil petis. So yesterday pegi je kedai dan dengan berlakon bijak aku tanya "pak cik ada jual petis tak?" Nasib baik pak cik tu ada jual, kot dibuat dia tanya "Petis tu aper nak?" haram aku tatau nak explain kat dia macam mana. Dengan bangganya, nak share the recipe with readers..


CHAR KUEY TEOW

(For a family of 4)

1 bungkus kuey teow - cari yang nipis dan kecik, jgn guna yang tebal tak beshhhhh
5 biji bawang putih - ketuk
10 ekor udang
2 biji telur
1 mangkuk air
1/2 kg kerang - rebus, ambil isinya
1 camb petis udang
5 camb sos tiram
3 camb kicap pekat
3 camb kicap manis
Sedikit kicap masin
1/2 kiub pati ikan bilis
2 camb cili kering kisar - ikut suka pedas
kucai - dipotong sepanjang 1 inci
tauge, limau kasturi, daun bawang, bawang goreng, hirisan cili [email protected] api


Cara-caranya:

1. Udang direbus hingga masak, toskan udang, simpan air rebusan.

2. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih hingga kuning. Masukkan cili kering kisar, masak hingga cili kering cukup masak, kang tak masak sakit perut lak.

3. Masukkan kesemua sos, petis, dan kuib pati ikan bilis, easy on the soy sauce sebab kicap, petis, dan kiub pati ikan bilis dah masin. Takut kang terlebih masin. Kacau rata.

3. Masukkan air rebusan udang. Masak hingga kuah agak pekat dengan api yang besar. Kuah ni boleh disimpan di dalam peti ais dan dikeluarkan bila nak guna. Kalau rasa kuah ni banyak, boleh simpan sikit dan tinggalkan dalam kuali sebanyak mana yang nak diguna saja.

4. Rasakan manis dan masin.

5. Pecahkan telur ke dalam kuah dan dikacau cepat-cepat hingga telur hancur, make sure api jangan terlalu kecil.

6. Masukkan udang yang telah direbus, kerang rebus, kuey teow, kucai dan tauge. Gaul rata-rata. CKT biasanya berkuah. Biarkan berkuah basah.

7. Semasa menghidang, taburkan cili merah hiris, daun bawang, bawang goreng dan diperah limau kasturi

Lepas ni tak payah la susah-susah nak pegi beli CKT dah. Leh try masak kat umah je. Lagi best kalay dikayakan lagi udangnyer...CKT udang galah..besh nyerrrrr

Wednesday, June 3, 2009

Ayam Kampung Goreng - My Neighbor's Recipe


Tonite aku tried my neighbor's recipe of Ayam Kampung Goreng. Very simple yet soooo very tasty. Caranyer senang jer, instead of perap the ayam kampung dengan garam kunyit or what so ever, just perap the chicken dengan air garam je. Actually bukan perap tapi aku rendam. Aku rendam chicken dengan air garam for about an hour, then goreng dalam minyak penuh. Memang sedap. Isi ayam lagi kental and sedap lah.. Cuba la..and tell me how it tastes..i did..and it was tasty.. :)

Tuesday, June 2, 2009

Ayam Kampung Masak Padang


Sekarang ni aku jadi peminat ayam kampung sejak ada kedai jual ayam kampung kat tepi umah aku. Dedulu, kalau dijemput makan ayam kampung memang aku tak lalu coz aku terbayang ayam yang dok merayau mematuk aper sajer yang dia jumpa kat kampung. Then pertama kali aku makan kat Andre Tg Malim, boss belanja hehehe heh sedap rerupanyer ayam kampung ni. Semenjak tu aku setiap minggu aku mesti pegi Hub Halal Tg Malim beli ayam kampung heheh. Mahal la skit ayam kampung ni. Sekor dalam RM13++ bergantung pada saiz. Goreng je pun sedap. Jiran aku kata kalau nak goreng ayam kampung ni jangan diletak garam kunyit, cukup dengan direndam dengan air garam then terus digoreng dalam minyak penuh. Aku belum cuba lagi. The other day aku letak bawang putih dan halia. I think i'm gonna give a try one day. Leh la compare mana sedap, letak garam kunyit ke rendam dalam air garam je. Tapi ari ni memang nak makan ayam kampung masak padang. Balik kerja dengan baju kerja pun tak salin aku terus masuk dapur...dan terhasil la.....




AYAM KAMPUNG MASAK PADANG

1/2 ayam kampung (cukup la untuk aku family of 4 plus my mom)
1 mangkuk santan pekat
1/2 mangkuk santan cair
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
1 inci halia
1 inci lengkuas
2-3 batang serai - diketuk
3-4 biji cili kering - nak pedas letak la banyak.
1 keping asam keping
4-5 helai daun limau purut
1/2 inci kunyit hidup

Cara-caranya:
1. Kisar bawang, halia, lengkuas, kunyit dan cili kering.

2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar dan serai yang diketuk pecah hingga wangi dan pecah minyak.

3. Masukkan ayam. Ayam ni aku suka part yang bertulang i.e kepak, tengkuk, rib. Kacau rata.

4. Tambahkan santan cair dan asam keping. Biarkan ayam mereneh hingga empuk. Ayam kampung ni lama sikit baru empuk.

5. Bila ayam dah empuk, tambahkan santan pekat. Kacau hingga mendidih sekejap sahaja.

6. Masukkan daun limau purut dan dirasakan garam gula.

Semalam the menu was ayam masak padang, sayur aper nama ntah goreng belacan, ikan kembung goreng as well as ikan kering goreng. My Goddddd memang berselera makan. Wawa pun makan banyak :)

Kek Gula Hangus


This is my mom's favorite cake. She can finish the whole cake in an hour or so (u gotta believe me about this, coz i dont lie). Sometimes i baked this cake just for her, coz i enjoyed watching her eating my cooking. Well what else can i give her besides my cooking, i dont have THAT much money to give her all the luxury for her to savor during her late age, i cant give her big house to live in, but yessss, i can make her delicious food (as delicious as i could be able to provide laaa) to stuff her old belly i guess. Heheh i am just trying to be a grateful daughter. Besides, old proverb alwiz said, you can have many many same things in world, many same dresses, many same cars, many same houses, many same handphones, but only one mother in the whole wide world. I'd like to say that i 100% agree with that proverb coz i AM a mother...


KEK GULA HANGUS

3/4 cawan tepung gandum
5 biji telur
1 cawan gula pasir - jadikan gula hangus
1 1/4 cawan air - untuk jadikan gula hangus
1/4 tin susu pekat
1 camt soda bicarbonat
1 camt vanilla
2 camb margerin/butter
3 camb milo
secubit garam

Cara-caranya:

1. Tepung gandum, garam dan soda bicarbonat diayak bersama-sama.

2. Butter dan susu dipukul hingga sebati dan kembang.

3. Masukkan telur satu persatu dan dipukul lagi. Masukkan tepung gandum, gula hangus, vanilla dan milo. Pukul lagi sehingga sebati.

4. Tuangkan adunan kek ke dalam bekas kek gula hangus yang telah disapu butter. Acuan kek ni boleh dibeli di pekan-pekan. Aku beli kat Rantau Panjang. Murah je harganya tak sampai RM20 masa tu la. Acuannyer ada lubang kat tengah.

5. Tutup acuan rapat-rapat dan dibakar di atas dapur gas dengan menggunakan api yang paling kecil selama lebih kurang selama 30 minit. Harus diingat, jangan sekali-kali dibuka tutupnya sebelum ia cukup masak, nanti bantat. Cara nak cek kek dah masak ke belum ialah dengan cara mencucuk adunan dengan lidi melalui lubang kecil yang memang terdapat di acuan tu.

SELAMAT MENCUBA

Thursday, May 28, 2009

Blogging Oh Blogging

First of all, i nak ucap banyak banyak tengkiu kat all the visitors coz sudi visit my blog walaupun lama nor i ngambik masa nak update my recipe..a few friends kata "kenapa ada gambar je..mana resepi nyer?" ada yang kata "tolongla tulis resepi nasi kebuli tu..saya dah kebulur ni". Ari tu memang bz dgn final exams..sekarang exam dah abis..students lak yg exam..banyak pulak nak kena marking paper and meet the deadline..then streamyx lak lambat nor proses transfer dari rumah lama ke rumah baru...last week streamyx dah ok..hah semangat nak update blog punya lah berkobar-kobar..tetiba modem la pulak terbakar kena kilat..kena la tunggu ujung bulan gaji masuk baru beli modem baru...hangus la RM200 (walaupun laki yang beli muahahahahah)..ari ni datang ofis my friend kata..."nanti kasi resepi nasi kebuli ye? nak cuba masak..nampak sedap" untuk pengetahuan my fren, nasi kebuli tu memang sedap..laki i cukup suka..n special to my fren...malam ni bila abis i tgk cerita 'zati dan si mawas' kat tv9..i akan update blog ni..promise...dan i akan mulakan dengan resepi nasi kebuli...tunguuuuuuuuuuuuuu and please keep visiting my blog....

Sunday, March 22, 2009

Nasi Goreng Nenas



Tengkiu tengkiu diucapkan kepada kekawan yang tak jemu-jemu visit blog aku ni walaupun aku mengambil masa yang cukup lama untuk update the recipes. Ini yang termasak nasi goreng nenas ni coz ada nenas yang dok landing best je dalam peti ais, nenas madu lebih masak gulai ikan kering ari tu. Nak buat pajeri nenas, sikit sangat lebih nenasnyer. Nak buat ikan masak sweet sour, tak der ikan cun dalam peti ais tu. Yang ada cuma ikan bilis dengan ikan sadin dalam tin kat dalam pantry. last-last jadi le nasi goreng nenas ni..first time aku makan nasi goreng nenas ni kat Pak Li kopitiam kat Shah Alam. Sedap gak dia masak. So aku try n error la masak kat umah. Sebenarnya prezentation dia, kalau kat hotel-hotel tu, depa akan korek isi nenas dari kulit nenas dan tinggallah kulit nenas berbentuk mangkuk dan nasi goreng nenas ni dihidang dalam kulit nenas tu la..tapi aku masa aku kupas nenas tu tak der lah pulak aku simpan kulit nenas tu hehehe..maka aku hidangkan je la dalam tupperware ni...rasa sama je hheee

NASI GORENG NENAS

3 mangkuk nasi - bagi aku family kecil ni, 3 mangkuk dah cukup
3 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - cincang
4 biji cili api - cincang
2 cawan nenas - dipotong kiub
10 ekor udang - dibuang kulit
1 cawan isi ayam - potong kecil
1 cawan scrambled eggs
2 biji buah tomato - dice kan
2 cam sos tiram
Kicap manis dan masin
hiasan - daun sadri dan bawang goreng

Cara-cara:

1. Panaskan minyak, tumis bawang dan cili api yang telah dicincang.

2. Masukkan isi ayam dan dimasak hingga empuk. Tambahkan udang. Masak sekejap hingga udang masak dan dimasukkan sos tiram.

3. Masukkan nenas, tomato dan scrambled eggs dan dikacau rata. Tambahkan nasi dan dirata-ratakan nasi dan perencahnya.

4. Rasakan masin dan manisnyer dengan menggunakan kicap. Boleh juga digunakan kunyit. Sekiranya nasi goreng nenas ini nak diletak kunyit, maka jangan guna kicap, sebaliknyer gunakan garam dan gula.

5. Hiaskan dengan daun sadri dan bawang goreng semasa menghidang. InsyaAllah family semua suka.

French Toast and baked Beans


Simple breakfast for those who are in hurry..ini bukan resepi untuk org malas tau...tapi org yang in hurry buat anak anak kat umah yang kelaparan. Ini lah yang aku selalu buat. Ye lah..weekdays memang tak sempat nak buat breakfast langsung..every family member akan makan kat luar dengan frens masing masing..along akan makan kat her school with her frens, hubby will enjoy his with his colleague..me? sumtimes i skipped my breakfast due to time constraints..(do not follow this..it's not good..do not skip meal..nanti gastrik macam i). Kalau weekend, both my saturdays and sundays memang full, pagi kerja ngajar students part time, then petang i pulak jadi student part time. Balik ari ahad badan dah penat giler n i'll use all the time i had sleeping...tapi lega coz sekarang tak ngajar part time lagi..and jadi students pun dah final sem...tak sabar nak gradddddddd....helppppp

So disebabkan masa yang terlalu sikit tapi terlalu banyak benda yang nak buat..maka i alwiz keep cans of baked beans in my pantry. Check out my french toast and baked beans..menu hotel muahahahah


FRENCH TOAST AND BAKED BEANS

8 keping roti Gargenia (family of 4, 2 slices each person)
1 biji telur
Secubit garam
Butter
1 tin baked beans - beli la brand best sikit, heinz ke..tapi ayam brand pun will do
Maple syrup

Cara-Cara:

1. Pecahkan telur, letak secubit garam, dan pukul sebati

2. Panaskan non-stick pan dan disapukan sedikit butter. Celup roti dalam telur yang dipukul dan panggangkan di atas non stick pan tadi. Balik-balikkan hingga garing. Angkat dan dipotong ikut bentuk kesukaan.

3. Untuk baked beans, tak payah susah-susah nak buat sendiri, beli je yang dalam tin tu. Buka tin, masuk lam mangkuk and masukkan dalam microwave hehehe

4. Bila nak makan french toast..curahkan maple syrup atas di atasnya. maple syrup ni boleh dibeli dipasaraya. tapi mahal la skit harganya. Well untuk perutsendiri.. reward yer stomach once in a while tak salah kan..

Sotong Goreng Celup Tepung


Ini we all ratah cicah sos je ni hehe..ada a few friends tanya macam mana nak wat sotong celup tepung ni so that bila goreng sotong tu,, baju dia (tepung) tak bercerai dari sotong tu. Coz a few frens komplen dia kata bila goreng je, sotong tu akan telanjang dari tepungnya. Jadi di sini nak share resepinya. Tepung ni boleh tepung aper2 je..kalau rasa malas nak pakai tepung yang dibancuh sendiri boleh beli je tepung yang memang ada dijual kat pasaraya. Tapi kat sini aku pakai tepung ubi. Ada pulak a few frens kata dibancuhnya sotong macam buat jemput-jemput..jgn dibuat begitu sebab itu bukan sotong celup tepung itu jemput jemput sotong hehehehehe...kecuali the mission is memang nak buat jejemput sotong.


SOTONG CELUP TEPUNG

1 kg sotong - cuci, dan dipotong, toskan
1 cawan tepung ubi - kalau tak cukup leh tambah, sukatan is very subjective
2 camb rempah kari - aku pakai kari daging
2 camt jintan manis - tumbuk sikit bagi dia pecah-pecah
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Tepung ubi, rempah kari, dan jintan dicampur bersama. gaul-gaulkan biar rata. Jangan dibancuh tepung ini dengan air. Biarkan ia stay dalam keadaan bertepung begitu.

2. Gaulkan sotong dengan telur rata-rata.

3. Ambik sotong yang berlumuran telur dan digolek-golek ke dalam campuran tepung ubi dan digoreng di dalam minyak yang panas sehingga garing. InsyaAllah kalau ikut resepi ni sotong tak telanjang lagi...

Pita Daging Dan Thousand Island

Nasi Goreng Cendawan


Tak sempat lagi nak tulis resepi coz nak gi main bowling dulu. Dah tensed la buat proposal project sem akhir..

02/06/2009
Finally, ari ni ada lapang skit kat opis..so boleh menaip resepi. Sekarang students semua cuti, 1 modul dah siap, tunggu masa untuk hantar untuk printing je. Ye lah..tensed sebenarnyer kat opis aku yang haru biru ni..ada ke boss aku, dia arahkan staf dia reshuffling tempat duduk pensyarah..alasannya tak mau ada puak2..isy mana la puak2 dah tetua ni..aku sebenarnyer bukan tak nak ikut arahan dia suruh pindah tempat duduk..tapi memikirkan banyaknyer barang2 yang aku nak kena angkat..aku tak larat...buku2 yang bertimbun2, nota2 yang berkoyan2..tak termasuk lagi cenderahati given by the students..PC lagi..makin kurus kering la aku nak angkat semua2 tu. lagi pun aku selesa dok level bawah..tak yah panjat tangga..maklu la..aku ni sempot..heheheh...kekadang aku terpikir2, tak ader lagi ker cara lain yang bos aku leh introduce untuk merapatkan silaturrahim antara staf selain dari reshuffling tempat duduk ni...uhukssss walaubagaimanapun, kita share resepi dulu...


NASI GORENG CENDAWAN

2 mangkuk nasi - masak nasi untuk buat nasi goreng ni elok 'seroi' sikit kata orang utara
3 ulas bawang putih - ketukkan pecah-pecah
1/2 cawan isi ayam - dipotong kecil-kecil
6-7 ekor udang - nak letak banyak pun tak aper, bergantung kepada bajet dan stok dalam peti ais
1 paket cendawan tiram - siat kecil
1/2 camt serbuk lada hitam
3 biji cili api - ketuk pecah
1 biji telur
2 camb sos tiram
garam gula to taste
minyak untuk menumis
Hiasan - daun sadri, badan panggang, bawang goreng

Cara-cara:

1. Panaskan minyak. Masukkan telur dan dikacau macam nak buat scrambled egg. Angkat telur dan ketepikan. Tumiskan bawang putih hingga kuning dan garing.

2. Masukkan ayam dan udang. Masak hingga ayam dan udang empuk.

3. Tambahkan serbuk lada hitam, cili api, sos tiram dan cendawan. Kacau rata.

4. Masukkan nasi yang telah dihancurkan dan juga telur hancur. Kacau rata-rata. Rasakan garam gula.

5. Semasa menghidang, taburkan bahan-bahan hiasan.

Kalau kat restoran harga nasi goreng cendawan ini ialah RM4.50 heheheheh

Laksa Johor


My boss and neighbors said the laksa was good heheheh :)

First time aku makan laksa Johor ni waktu tu aku tengah further study buat Masters in Education kat Batu pahat dulu. Kawan lama yang perkenalkan. Kebetulan umah dia tepi akunyer Institut so dia bawakan dalam tupperware dengan tangannyer yang berbalut coz baru kena accident motor. Cian dia. Kekadang aku memang ingat dia. Tapi dah lost contact. Penah cuba call no phone umah family dia kat PJ tapi tak dapat connect, agaknyer dah tukar no phone. Pernah gak aku antar kad jemputan kawin masa aku nak kawin dulu, tapi no reply. Aku memang tatau aper2 dah pasal kawan aku ni. Idup lagi ke, sihat ke. Tapi setiap kali makan laksa johor aku memang akan ingat kat dia...

LAKSA JOHOR

Laksa:
1 paket spaghetti - aku pakai san remo, akuk memang kurang percaya dengan brand lain.
1 camt garam
1 liter air

Kuah:
1/2 kg ikan - aku suka campur ikan kembung, ikan sadin dan ikan tenggiri
5 ulas bawang merah - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1/2 cawan udang kering - kisar
6-7 biji cili kering - ikut suka pedas, nak lagi pedas letak la lagi banyak
1 inci halia - kisar
1 inci lengkuas - kisar
1 paket rempah kari ikan - aku guna baba's
3-4 keping asam keping
2 mangkuk santan
2-3 batang serai - ketuk
2-3 camb kerisik

Hiasan
Timun
Kacang panjang
Daun kesum
Bunga kantan
Telur Rebus
Taugeh
Limau kasturi

Sambal:
Cili kering
Cili Api
Belacan
Limau kasturi
Asir asam jawa
Bawang putih
Secubit garam


Cara-caranya:

1. Spaghetti direbus dengan air dan secubit garam hingga empuk. Bila dah empuk, angkat, tos dan digaul dengan sedikit butter supaya spaghetti tak melekat sesama sendiri.

2. Bahan-bahan hiasan dihiris kecuali telur rebus dihiris nipis. Telur dipotong 4.

3. Ikan direbus hingga masak. Angkat. Ambil isinya dan dikisar. Bahagian tulangnyer jangan dibuang. Kisar dan tapis ambil airnyer sebab air kisar tulang ikan ni manis rasanya dan menambah rasa kepada kuah laksa.

4. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis semua bahan kisar dan serai hingga garing dan wangi.

5. Bila dah wangi masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga rempah masak dan ditambah kerisik.

6. Masukkan santan dan isi ikan yang dikisar beserta dengan asam keping. Masak hingga kuah mendidih. Jangan dibiarkan hingga santan pecah minyak, nanti tak sedap. Rasakan garam gula.

7. Untuk sambalnya, kisar semua bahan kecuali limau kasturi. Limau kasturi dihiris nipis dan digaul bersama sambal.

8. Hidangkan laksa dengan kuah, accessories, dan sambal.

Muffin Nestum


Asal resepi ni bukan untuk buat muffin, asal resepinyer untuk buat kek biasa je. Tapi bila memikirkan yang my girls ni memang suka makan sambil main so i modified jadi muffin. Senang sikit depa nak makan sambil main. Depa ambik 2-3 biji sumbat masuk poket seluar and terus main. Poket seluar tu jangan cerita la penuh dengan habuk muffin dan berminyak-minyak..haiii...First time aku buat muffin ni aku memang tak sempat nak merasa langsung. Dah siap buat kek ni, aku naik tingkat atas umah, mandi dan solat. Bila aku turun aku ternampak anak aku yang sulung tu tengah berkumpul dengan anak2 jiran aku sambil menghadap 1 tupperware muffin ni. Tup-tup licin. Sedap depa kata. Maka malam tu aku terpaksa buat another batch of this muffin. Aku tak kisah depa nak makan sampai abis. Memang masak untuk anak2 pun. And aku lagi suka bila tengok dengan anak jiran aku sekali suka muffin ni. Actually senang jer nak membuatnyer, cuma nak mula membuat tu yang malas sikit heheheh... Kalau ikut adunan yang aku buat, aku dapat 32 muffins.


MUFFIN NESTUM

300 gm butter
230 gm gula kastor
6 biji telur
210 gm tepung gandum - ayak
1 camt baking powder - ayak
200 gm serbuk kacang hazel (hari tu aku tak ada kacang hazel, aku pakai kacang tanah je, serbuk badam pun ok gak)
20 gm susu tepung - ayak
100 gm nestum
1 camt esen vanilla
1/2 camt garam
cawan kertas

Optional - coklat chip, cranberries
Hiasan - manik hiasan, krim mentega pelbagai warna (kalau nak menghias laaa which i did not)


Cara-caranya

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.

2. Tambahkan telur satu persatu dan teruskan pukul.

3. Tambahkan esen vanilla. Masukkan tepung yang telah di ayak, susu tepung, baking powder, garam. Pukul sebati.

4. Tambahkan serbuk kacang, coklat chip, cranberries dan nestum. Kacau lagi hingga sebati.

5. Masukkan ke dalam cawan kertas sebanyak separuh penuh dan dibakar 180'C selama 20 minit atau apabila muffin kelihatan perang. Sentiasa cek menggunakan lidi.

6. Bila muffin dah sejuk, boleh dihias dengan krim mentega.

Puding Roti


Puding paling senang untuk disediakan dan disukai oleh seisi keluarga. Selalunyer puding roti ni terjadi kat umah aku bila ada roti gardenia yang berlebihan dan dah nak sampai expiration datenye. Selalunyer roti kat umah tu tak sempat expired, cepat je abis nyer. Hari tu aku makan kat Warongku Proton City, sedap puding rotinyer, well a few frens said it was too sweet, puding roti tu biasa je but dia sediakan juga syrup poured on the pudding..mmm tu yang aku buat aku teringat tu..aku lak memang suka dengan puding yang sweet ni (not good for d health huh). Di sini aku sedikan recipe tanpa the syrup. Kalau nak buat syrup dia senang je..just buat karamel and campurkan dengan susu cair and butter untuk memekatkannyer. Boleh gak pekatkan dengan sesudu bancuhan tepung gandum. Aku suka puding ni


PUDING ROTI

10 keping roti - french loaf ataupun gardenia je. Buang tepinyer yang perang tu (selalunyer aku tak buang coz every family member suka part tepi roti tu but the sake of the prezentation maka kenalah buang tepinyer)
1 tin susu cair
1 cawan susu segar
1 cawan susu pekat - ikut suka manisnyer
2 camb honey
secubit garam
1 camt vanila
2-3 biji telur
1 camt serbuk [email protected] [email protected] kulit kayu manis
Butter - potong kiub
Hiasan - coklat chip, cranberries, kismis, cherry

Cara-caranya:

1. Greasekan pan pembakar dengan butter

2. Pukul semua bahan sama-sama kecuali roti dan bahan-bahan hiasan. Susun 1 layer roti ke dalam bekas pembakan.

3. Tuang batter ke dalam bekas yang disusun roti yang disiat. Tuang batter hingga roti tenggelam dan soaked. Taburkan butter yang potong kiub dan bahan-bahan hiasan.

4. Ulang layer hingga habis. Atas sekali tuangkan batter dan hiasan

5. Bakar 170' C selama 20-30 minit atau hingga adunan tak melekat pada lidi bila dicucuk.

Dried Chilli Chicken


Ramai pulak frens tanya macam mana nak masak ayam dried chilli ni. Terus terang lah aku cakap masa masak menu aku main campak jer..selalu makan menu ni kat Garden Seafood. Tapi tak der nanya tukang masaknyer cam mana nak masak, malu lah pulak, tapi bila balik umah belasah jer lah try and error. Agak2 jer, masa makan tu cubalah rasa dengan lidah aper bahan-bahan yang diletak. Bila balik cuba la. Aku memang suka test recipe and improvised hehehe..Jom share the recipe:




DRIED CHILLI CHICKEN

200 gm ayam - potong kecil-kecil, perap dengan halia, bawang putih dan sedikit garam
6-8 biji cili kering - potong panjang-panjang
3 biji bawang putih - mayang
1 biji bawang besar - hiris
1 inci halia - mayang
shitake mushroom - potong serong, kecil-kecil
2 camb sos tiram
2 camb kicap pekat
1 camb kicap manis
1 camb tepung jagung - bancuh dengan sedikit air

Cara-caranya

1. Ayam yang telah diperap digoreng hingga masak dan kekuningan. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dalam kuali, pakai minyak gorengan ayam pun tak aper, tumiskan bawang, halia dan cili kering yang dihiris hingga wangi dan perang.

3. Masukkan semua sos dan juga cendawan. Kacau sebati. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung.

4. Masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau sebati. Rasakan manis dan masinnya. Semasa menghidang, taburkan hirisan daun ketumbar.

Cik Mek Molek


Rerupanya selepas 5 bulan tinggal kat umah baru, tanaman aku kat bakang umah tu memberikan hasil hehehe walaupun aku mengamalkan sistem 3T (tanam, tinggal, tuai).
ubi keledek yang aku tanam atas batas yang hanya panjang sedepa tu dah berisi dan isinya memang besar-besar..punyalah aku seronok tak terhingga. Semangat berkobar-kobar lah pulak nak menanam benda lain such as ubi kayu (pucuk boleh masak lemak, ubi boleh buat lepat), pisang, betik..kangkung, sawi..isy best lah..the girls memang suka kuih ni..along memang suka tolong gentelkan kuih ni sekali..tapi biasalah bebudak yang gentel..intinya mesti keluar..tapi tak kisahlah janji dia ada gak keinginan nak nolong kat dapur..heh..orang pompuan..mengaji setinggi mana sekalipun, tetap fail jadi pompuan kalau tak reti masak..tapikan..kat US kan..yang masak memasak untuk keluarga ni orang laki tau...


CIK MEK MOLEK

4-5 biji ubi keledek
1 cawan tepung gandum (sebenarnya sukatan ni subjective..kalau ubi tu besar-besar may be 1 cawan tepung tak cukup..pendek kata sukatan ni bergantung kepada tangan orang yang menguli)
gula pasir
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1. Ubi keledek direbus dengan sedikit garam dan air hingga empuk. Bila dah empuk, angkat tos, kupas kulitnye dan dileyek.

2. Ulikan bersama tepung gandum hingga menjadi doh yang sesuai, tak melekat ditangan. Tapi harus diingat terlalu banyak tepung akan menyebabkan kuih menjadi keras dan boleh buat baling ke dinding hahahahaha.

3. Ambik sedikit doh tadi dan dibuat bentuk bulat dan dileperkan (macam gaya nak buat kuih karipap gitu) dan diletak 1 camt gula pasir. Bentuk kan kuih menjadi bujur (macam karipap, cuma tepinya tidak dikelepet macam karipap). Buat hingga habis.

4. Goreng dalam minyak yang penuh hingga garing. Biarkan sejuk dulu baru di makan sebab takut gula yang panas memedihkan mulut.

Sambal Tempe


Masakan kegemaran hubby. Menu berasaskan kacang soya, bagus ni untuk kesihatan. Di samping menjaga kehalusan kulit. (Halus ke kulit aku? tak ponnnnnn hahahahah)










SAMBAL TEMPE

Seikat tempe - biasanyer kalau kat area Tanjong Malim ni seikat tempe consists of 3 bungkus tempe yang dibungkus berasingan. Make sure beli tempe yang dibalut dengan daun pisang..coz taste dia lain hehehe. Tempe digaul garam kunyit dan digoreng garing.
3 ulas bawang putih - mayang
4 ulas bawang merah - mayang
1 labu bawang besar - kisar
3-4 biji cili kering - kisar
sedikit belacan - kisar
1 cawan ikan bilis - digoreng
1 cawan kacang tanah - digoreng
Sedikit air asam jawa

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang putih dan merah yang dimayang hingga wangi.

2. Masukkan cili kering yang dikisar dan dimasak dengan air sehingga cili kering masak. Kalau cili kering tak masak boleh menyebabkan sakit perut.

3. Bila cili kering kering dah masak dan pecah minyak, masukkan air asam jawa dan dibiarkan sekejap.

4. Masukkan pula bahan-bahan kisar yang lain (bawang besar, belacan) Masak lagi hingga pekat. Bila kuah dah pekat masukkan tempe yang dah digoreng garing, ikan bilis goreng dan juga kacang tanah goreng.

5. Kacau rata-rata dan dirasakan garam gulanya.

YUMMYYYY!!!!

Monday, March 16, 2009

Nasi Kebuli


Picture first. Recipe will be posted later. Very busy with my final sem project. At the moment, i'm preparing the proposal for my case study. In fact, i haven't identified the advisor yet. Just got the topic yesterday, after many many nites of insufficient sleep due to unorganized nerve in my brain caused by lots and lots of thinking about the topic. At fisrt I thot getting the topic is easier than doing the case study itself. But after going through it myself, then i came to realize that thinking about the topic is much much more difficult than carrying out the project itself. No wonder lah those who work in the area that job specification requires the use of cognitive ability is paid higher than those that requires the use of physical ability. Coz once you get the topic, the overall picture is easily and clearly displayed... hehehehe.... Very lucky coz hubby's friend is very helpful and agreed to let me do a case study on his organization. hope the viewers will enjoy looking at the picture, please keep on coming back for the recipe...

Here's the recipe....(28 May 2009)

NASI KEBULI

2 pot beras basmathi
300 gm daging cincang
1/2 cawan minyak sapi
2 camb rempah beriani
6 ulas bawang merah - mayang
3 ulas bawang putih - mayang
1 inci halia - mayang
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 helai daun pandan
2 cawan susu cair
pewarna hijau (bila dah bercampur semua sekali nasi kebuli ni tak nampak warna ijau pun heheh)
garam dan air secukupnya
saffron - tumbuk halus
badam panggang, daun ketumbar, daun pudina, bawang goreng

Cara-cara

1. Panaskan minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan yang dimayang dan rempah wangi hingga garing dan naik bau.

2. Masukkan daging kisar dan dimasak daging hingga empuk dan garing. Kemudian dimasukkan pula rempah beriani. Kacau hingga naik bau.

3. Tambahkan air, susu, garam, beras, daun pandan, saffron, dan pewarna hijau. Tanak macam masak nasi biasa. Hias kan dengan daun ketumbar, daun pudina, badam dan bawang goreng.

4. Boleh dimakan bersama dalca dan lauk-lauk yang biasa dimakan dengan nasi minyak...

Resepi ni untuk Kak Kasmani..cian dia..visit my blog but the recipe still tak der walaupun berkali kali visit ye? Sekarang dah boleh cuba..and don't forget to tell me how it taste..

Esok i'll update yang lain-lain..

Skg nak teman anak kecik i tengok Keliwon heheheh

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...