Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, December 12, 2008

Sayur Pisang Lemak


Finally, setelah berbulan post gambar je, dapat gak hari ni post resepinya pulak. Gulai pisang lemak ni memang aku suka makan. My mom pun suka. Kalau masa kecik-kecik dulu, aku suka makan pisang lemak yang dah ranum. Since saiznyer kecik, sebijik cukup sesuap je hehehe. First time makan dish ni masa tu nenek aku yang masak. Sedap. Tapi masa tu nenek hiris pisang tu macam lain. Nenek hiris kecik-kecik dan bulat. Aku pun ikut hiris macam gitu. Then my sis-in-law kupas buat ala ala bunga, dia hiris kulit pisang tanpa putus dan dijadikan macam kelopak bunya. Aku pun ikut la. Dulu aku ingat kulitnya tak boleh dimakan. Then bila adik masak that way, sedap rupa-rupanya kulit pisang lemak ni heheh
SAYUR PISANG LEMAK
10 biji pisang emas - yang belum masak, dicuci dan dikupas kulit berbentuk bunga
1 mangkuk santan - sederhana pekat
3 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
3 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
10-12 ekor udang - dicuci
1 camb rempah kari ikan
1 camb rempah kari daging
sedikit gula melaka
2 camb minyak masak
garam gula to taste
Cara-caranya:
1. Dalam periuk, masak rempah kari dengan sedikit air hingga masak dan garing.
2. Bila rempah kari dah garing, masukkan santan, bawang yang ditumbuk, pisang dan udang. Masak hingga pisang empuk dan udang masak. Kuahnya hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul dan pecah minyak.
3. Bila pisang dah empuk, rasakan garam gula dan boleh ditutup apinya.
4. Di dalam kuali yang berasingan, panaskan minyak dan goreng bawang putih dan bawang merah yang telah dimayang hingga garing. Kemudian tuangkan bawang goreng bersekali dengan minyak yang digunakan ke dalam sayur pisang. Kacau-kacaukan biar bawang goreng sekata dalam kuah. Kuahnya akan berbau harum hasil dari aroma bawang goreng.
5. Aku satu family memang suka ala kampung macam ni, ada pulak ulam, sambal belacan and ikan kembung goreng...emmm itu dah cukup membuka selera kami 1 family...senang bela my family ni...

4 comments:

风骚达哥 said...

20151204 junda
longchamp handbags
michael kors handbags
michael kors outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
coach outlet
louis vuitton handbags
nike air max
timberland boots
nike blazers
air jordans
nike shoes
christian louboutin uk
juicy couture
michael kors outlet online
ghd hair straighteners
nike outlet store
air jordan 13
louis vuitton
ray ban
prada outlet
cheap uggs
mizuno running shoes
michael kors outlet
mont blanc pens
louis vuitton
michael kors
ed hardy uk
oakley vault
burberry outlet online
nike outlet
coach factory outlet
moncler jackets
moncler outlet
true religion outlet
pandora charms
coach factory outlet
ray ban
louis vuitton outlet
chaussure louboutin

John said...

prada handbags
ralph lauren outlet
mont blanc pens
air max 95
louis vuitton purses
cheap uggs
hollister clearance
tory burch outlet online
louis vuitton handbags
the north face outlet
retro 11
uggs outlet
michael kors handbags
ugg boots
retro 11
cheap jerseys
mihchael kors outlet online sale
hollister clothing
tiffany jewelry
air max 90
hollister jeans
michael kors outlet store
christian louboutin outlet
ralph lauren outlet
jordan retro 11
coach factory outlet
oakley vault
nike running shoes for women
louboutin
2016125yuanyuan

林磊 said...

2016-2-23 leilei
adidas trainers
nike store
nike trainers
louboutin shoes
cheap jordans
chi flat iron
adidas uk
tiffany jewelry
coach outlet online
nike blazers shoes
oakley sunglasses
christian louboutin
mizuno running shoes
kate spade outlet
michael kors bags
burberry outlet
louis vuitton outlet
louboutin
louis vuitton uk
canada goose jackets
micahel kors
true religion jeans
louis vuitton
canada gooses outlet
michael kors
ray ban sunglasses
coach factory outlet
air jordan femme
sac longchamp
toms outlet
toms outlet store
timberland uk
fitflops uk
nike shoes
canada goose uk
longchamp soldes
nike roshe run
michael kors handbags
ralph lauren outlet
ed hardy uk

Qing Cai said...

michael kors online outlet
true religion uk
swarovski outlet
polo ralph lauren
longchamp handbags
burberry outlet online
snapbacks wholesale
ralph lauren pas cher
pandora jewelry
soccer jerseys
polo ralph lauren
pandora outlet
louis vuitton pas cher
toms shoes
adidas wings
christian louboutin uk
mont blanc outlet
beats headphones
ferragamo outlet
louis vuitton pas cher
michael kors uk
juicy couture outlet
michael kors outlet online
michael kors handbags
cheap oakley sunglasses
air max 90
tory burch outlet online
swarovski crystal
hollister clothing store
burberry outlet store
kobe bryant shoes
louis vuitton sunglasses
nike air max 90
cheap jordans
mulberry outlet
20160608caihuali

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...