Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Thursday, December 11, 2008

Ayam Masak Merah


Ni blogging kat ofis. Actually bz sangat, tapi disebabkan terlalu bz aku tak buat ape2 but blogging. Paper nak mark memang banyak, tapi bila tengok jawapan student yang hampeh, i decided to blog hehehe. I cooked this ayam masak merah masa raya korban that day, to go with nasi pilau beriani. Lama dah tak masak this cooking. The last time aku masak ayam masak merah ni time kat umah sewa kat Keliang, masa tu bulan puasa and i invited a few friends for berbuka. The menu was nasi tomato. It was long time ago, back in year 2002. Those friends don't visit anymore nowadays. Bz kot... entah2 dah lupa...uhuksssss....


AYAM MASAK MERAH

3/4 ayam - hari tu beli sekor, tapi tak abis pun so I guess 3/4 la kot yang aku masak ari tu.
10 tangkai cili kering - blend
2 biji bawang besar - blend
3 ulas bawang putih - mayang
5 ulas bawang merah - mayang
Sedikit air asam jawa
Belacan sebesar ibu jari - blend
Sedikit gula melaka
3 camb sos tiram
3 camb sos cili
3 camb sos tomato
2 biji tomato - belah 4
Daun bawang dan daun sup - hiris halus untuk hiasan
Garam gula to taste
Minyak untuk menggoreng ayam dan menumis.

Cara-cara:

1. Ayam dipotong kecil, digaul garam kunyit dan digoreng. Ketepikan.

2. Panaskan 2 camb minyak dalam kuali. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dimayang hingga garing.

3. Masukkan cili kering dan belacan yang diblend dan dimasak hingga garing dan pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan dimasak sebentar.

4. Masukkan bawang besar yang telah dikisar dan dimasak hingga pekat. Tambahkan gula melaka, sos tiram, sos tomato, dan sos cili. Masak hingga pekat dan cantik warna merahnya.

5. Masukkan ayam yang telah digoreng dan buah tomato. Gaulkan ke dalam sos masak merah rata-rata. Rasakan garam gula. Jangan ditambah garam dan gula sebelum dimasukkan ayam sebab ayam tu dah ada garam kunyit. Kang masin sesangat lak.

6. Semasa menghidang hiaskan dengan hirisan daun bawang, daun sup dan boleh juga ditabur sedikit roasted badam.

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...