Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Thursday, November 20, 2008

Ayam Goreng Berempah



Everyone's favorite fried chicken. Memang sedap ayam goreng rempah ni. Sometimes i prepared this chicken with the chicken rice. Sometimes just makan with the white rice pun sodap. Sum other times tu just goreng untuk meratah je. Kalau out of ideas nak masak ape, just cook this Spicy Fried Chicken, wahhh macam kfc lak...hehehe...

AYAM GORENG BEREMPAH

200 gm ayam - aku suka wings and ribs
2 cm kunyit hidup
1 camt ketumbar
1 camt jintan manis
1 camt jintan putih
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 camb serbuk kari
Garam
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah

Cara-caranya:

1. Semua bahan-bahan kecuali ayam di masukkan ke dalam blender dan dikisar hingga lumat.

2. Perapkan ayam yang telah dicuci bersama bahan kisar selama 15 minit.

3. Sediakan kuali, gunakan minyak masak hingga tenggelam ayam, in other words, goreng ayam dalam minyak penuh.

4. Bila dah masak and garing, angkat dan toskan minyak lebihan. Boleh makan dengan nasi putih, dan asam rebus keladi tu. MMMM sedap sungguh!

No comments:

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...