Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, September 2, 2008

Singgang Daging - The Kelantan Version


Haaaa resepi ni memang kegemaran turun temurun keluarga aku kat Kelantan. Singgang ni masak tulang pun sedap. Kalau time raya haji, aku memang masak ni. Hirup kuahnya yang masam-masam manis pedas berempah ketumbar memang sedap terasa kat tekak ni. Dah lah ari ni puasa. Tadi aku dah mintak tolong my friend yang tinggal kat Bukit Beruntung tu belikan tulang, emmmm esok boleh lah masak singgang tulang. SedapNYA! Resepi ni memang semua orang Kelantan tau buat kot. Tapi tak pe lah, nak gak publish kat sini......



SINGGANG DAGING - The Kelantan Version

300 gm daging batang pinang - sedap part ni, tender je...buat steak pon best ni
3-4 keping asam keping
Garam gula to taste
Air secukupnya untuk kuah

Bahan dimayang:
2 inci halia
2 inci lengkuas

Bahan ditumbuk - tak payah hancur sangat
1 camb ketumbar
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
5-6 biji cili kering - yang ni kisar lumat

Cara-cara:

1. Cukup senang, campakkan semua ingredients yang telah dimayang, yang telah ditumbuk, asam keping, garam gula, daging dan air ke dalam periuk.

2. Renehkan hingga daging empuk. Rasakan semua rasa secukupnya.

3. Sedap sangat, actually this is the Kelantan version of beef stew. YUUMMmmmmYYYY!

4 comments:

sheila92lala said...

first time memasak n nak try resepi ni.hehe nak tnye,bpe agak nye ration gula and garam tu? sbb skng ni puase susah skit nak rasa :)

Mieza said...

Adik shiela
Terima kasih kerana sudi utk mencuba resepi kak mieza..bg akak resepi ni sgt senang dan sedap untuk dihirup sbb ada kombinasi rasa pedas, masam, manis dan rasa lengkuas dan halia...mmg agak sukar kita nk emasak di bulan puasa ni sbb kita tak leh rasa..huhuu

Adik shiela, sbnrnya tiada sukatan yg khusus utk garam dan gula sebab itu mengikut selera masing-masing dan bergantung kepada jenis garam yyg kita gunakan. Tapi lauk ni tidaklah semanis kuih..gula itu utk penyedap rasa..dalam 1/2 sudu teh je..garam tu pula bergantung kepada banyak mana kuah yg kita letak..shiela cuba letak dulu 1/2 sb..nnt bila azan maghrib dan kalau belum cukup masin boleh la kita tambah lagi..biar tawar dan ditambah garam kemudian daripada masin dan tak leh buat apa dah..

Akak mengucapkan selamat memasak kpd shiela jgn lupa emailkan gambar singgang daging ni ke email akak ye :)

Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak :)

Anonymous said...

What a stuff of un-ambiguity and preserveness of precious experience concerning
unexpected emotions.
Feel free to visit my page ... GFI Norte

John said...

air max 95
louis vuitton bags
rolex watches uk
louis vuitton outlet online
louis vuitton outlet online
longchamp handbags
louis vuitton outlet online
michael kors outlet online
michael kors handbags
jordan pas cher
ralph lauren uk
louis vuitton borse
ralph lauren
michael kors outlet
ralph lauren uk
ralph lauren outlet online
hollister kids
vans outlet
toms shoes
pandora charms outlet
ray bans
nhl jerseys wholesale
birkenstocks
coach factory outlet online
hermes uk
supra for sale
sac longchamp pliage
fitflops shoes
instyler max
nike tn
louis vuitton uk
nike huarache
levis 501
canada goose outlet
uggs outlet
2016723yuanyuan

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...