Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Tuesday, September 2, 2008

Sambal Tauhu


First day puasa. Betul2 tak tahu nak masak ape. Pagi2 lagi pegi pasar, ramai betul orang kat pasar this morning, cari parking pun susah. Agaknya semua nak beli things untuk masak time berbuka. Aku pun blur nak masak apa hari ni, last last aku ternampak tauhu. Buat sambal tauhu sedap gak kot. then I grabbed a few ikan kembung, sotong and a lil sayur. Susah jadi orang pompuan ni. Kalau susah sangat kita visit je bazar ramadhan heheheh. Tapi hari ni ada mood nak masak coz hari ni cuti. Rugi pulak rasanya kalau cuti pun nak visit bazar. Kalau hari kerja ok lah jugak kan? So hari ni terhasil lah sambal tauhu. Along and Wawa cuma makan isi tauhu je, sambal depa tak berani nak sentuh, takut pedas......



SAMBAL TAUHU


3 keping tauhu
3 ulas bawang merah -dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 biji bawang besar - dimesin
7-8 biji cili kering - dimesin
Belacan sebesar ibu jari - dimesin dengan cili kering
Minyak untuk menumis
Garam dan gula to taste
Sedikit air asam jawa

Cara-cara:

1. Tauhu digoreng garing. Angkat dan tuskan. Bila dah sejuk belah empat.

2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang yang dimayang hingga wangi dan garing. Masukkan cili dan belacan yang dimesin dan masak hingga cili masak dan pecah minyak.

3. Bila dah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan dimasak lagi seketika.

4. Masukkan pula bawang besar yang dimesin dan dimasak hingga agak kering. Rasakan garam gula (kalau bulan puasa jangan lah pula dirasa ye, agak-agak la).

5. Bila dah cukup masak, tuangkan ke atas tauhu goreng yang sudah dibelah 4 tadi. Sedap ni makan dengan nasi time berbuka.

4 comments:

林磊 said...

2016-2-23 leilei
adidas trainers
nike store
nike trainers
louboutin shoes
cheap jordans
chi flat iron
adidas uk
tiffany jewelry
coach outlet online
nike blazers shoes
oakley sunglasses
christian louboutin
mizuno running shoes
kate spade outlet
michael kors bags
burberry outlet
louis vuitton outlet
louboutin
louis vuitton uk
canada goose jackets
micahel kors
true religion jeans
louis vuitton
canada gooses outlet
michael kors
ray ban sunglasses
coach factory outlet
air jordan femme
sac longchamp
toms outlet
toms outlet store
timberland uk
fitflops uk
nike shoes
canada goose uk
longchamp soldes
nike roshe run
michael kors handbags
ralph lauren outlet
ed hardy uk

John said...

nike air max 90
valentino shoes
new balance outlet
louboutin outlet
michael kors handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
ugg australia outlet
moncler jackets
oakley sunglasses
kate spade outlet online
north face jackets
asics shoes
ed hardy outlet
converse shoes
kobe 11
ralph lauren outlet
coach factory outlet
christian louboutin sale
michael kors outlet
burberry outlet online
adidas nmd
canada goose sale
puma shoes
uggs canada
converse all star
ralph lauren outlet
cheap nfl jerseys
true religion
nike free runs
basketball shoes
cheap ray bans
2016723yuanyuan

chenlina said...

toms shoes
polo ralph shirts
michael kors outlet
jordan 11
louis vuitton
hollister clothing
michael kors handbags
jordans
michael kors outlet
basketball shoes
coach outlet
jordan 13
ray ban sunglasses
coach outlet
coach outlet
louis vuitton outlet stores
louis vuitton outlet
lebron james shoes 13
ray ban sunglasses
mont blanc pens
ralph lauren polo
coach factory outlet
coach factory outlet
instyler curling iron
pandora jewelry
christian louboutin
toms shoes outlet
coach outlet
michael kors outlet online
ralph lauren uk
coach factory outlet
jordan retro
adidas yeezy 350
tiffany outlet
coach factory outlet
michael kors handbags
adidas ultra boost
tory burch outlet
celine outlet
ray ban sunglasses
chenlina20160803

mmjiaxin said...

jordans for cheap
michael kors outlet online
oakley sunglasses
adidas neo shoes
huaraches shoes
nike air zoom
michael kors outlet online
nike huarache
cheap true religion jeans
http://www.cheapairjordan.uk
christian louboutin outlet
nike roshe run
cheap nfl jerseys
adidas nmd
mlb jerseys
kobe shoes,kobe zoom,nike zoom kobe
michael jordan shoes
michael kors handbags
kobe shoes
nike zoom
retro jordans
nike air max thea
cheap real jordans
cheap oakley sunglasses
yeezy sneakers
nike roshe uk
kobe shoes
michael kors outlet
nike huaraches
adidas nmd runner
ugg outlet
adidas stan smith
nike air huarache
nike air zoom
gg

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...