Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, August 8, 2008

Grilled Fish N Chips



Filet ni sebenarnya dah lama ada kat dalam freezer. Aku beli kat Cold Storage SACC Mall. Dah lama plan nak masak fish n chips ni tapi selalunya aku asyik kelaparan bila balik kerja, kalau prepare this menu for dinner takut tak kenyang. Today I had nasi lemak for breakfast and nasi putih for lunch. Rasanya it's not very healthy to have rice once again for dinner. Eloklah have something lite pulak malam-malam ni, nak makan bread je takut my young lady (Along) tak kenyang. My mum memang tak makan fish n chips ni. She will definitely choose rice for dinner. Sebungkus filet ni ada 3 keping, cukup-cukup je untuk my family, one for me, one for hubby, one for Along, wawa makan sikit je. Sesekali pekena home made western memang sedap. Dan yang paling penting jimat. Sebab kalau makan fish n chips ni kat kedai, one meal harganya RM9.50. Kalau tiga set like my family dah RM28.50, belum masuk minumannya lagi. Takkan nak order air kosong je. Selalunya kalau makan western memang it costs me around RM60++. Tapi sesekali kena gak makan kat luar, tukar angin...... (First picture : ikan sebelum digril)

GRILLED FISH N CHIPS

3 keping fish filet - boleh guna dory, kerapu, pollack etc
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit daun pudina
Sedikit daun ketumbar
1/2 camt oregano
1/2 camt rosemary
2 camb olive oil
1/2 camt lada hitam - smashed
Garam
Sedikit Paprika
2 camb lemon juice

Cara-cara:

1. Isi ikan dicuci dan dilap dengan kitchen towel untuk keringkan airnya.

2. Semua bahan-bahan di atas kecuali isi ikan ditumbuk jangan lumat sangat. Perapkan ikan dengan bahan tumbuk dan disimpan di dalam peti ais selama lebih kurang 2 jam.

3. Grillkan ikan di dalam oven 190'C selama 10-15 minit atau sehingga ikan masak. Jangan grill sampai gravy ikan kering nanti tak sedap. Simpan sikit gravy untuk dicurah di atas ikan.

4. Hidangkan bersama chips atau french fries, atau potato wedges, atau onion rings, sayur-sayuran dan juga tartar sos.

4 comments:

Zaimie said...

Best Best.. sedap sungguh.

mao qiuyun said...

belstaff jackets, http://www.moncleroutletstore.us.com/
tory burch outlet, http://www.toryburchoutletonline.in.net/
hermes birkin, http://www.hermesbirkin.org/
ugg outlet, http://www.uggoutletstore.eu.com/
ugg outlet, http://www.snowboots.us.com/
coach outlet, http://www.coachoutletstores.com.co/
louis vuitton handbags, http://www.louisvuittonhandbags.org.uk/
hogan, http://www.scarpehogan-outlet.it/
ray ban sunglasses, http://www.ray-bansunglassess.in.net/
nike air force 1, http://www.airforce1.us.com/
christian louboutin, http://www.scarpelouboutin.it/
louis vuitton outlet, http://www.louisvuittonoutlet.in.net/
kobe shoes, http://www.kobeshoes.us/
michael kors wallet, http://www.michaelkorswallet.net/
canada goose outlet, http://www.canadagoose.us.org/
michael kors factory outlet, http://www.michaelkorsfactoryoutletonline.com/
jordan shoes, http://www.jordanshoes.us.com/
dansko outlet, http://www.dansko-shoes.us/
football shirts, http://www.cheapfootballshirt.org.uk/
nike mercurial, http://www.nikemercurial.org/
nike free 5, http://www.nikefree5.us/
ray ban sunglasses, http://www.raybansunglassesonline.us.com/
ugg boots, http://www.uggaustralia.in.net/
mbt shoes, http://www.mbtshoesoutlet.us.com/
ugg outlet, http://www.uggsoutlet.us.org/
nfl jerseys wholesale, http://www.nfljerseys-wholesale.us.com/
coach outlet online, http://www.coachoutletonline.in.net/
longchamp outlet, http://www.longchampoutlet.name/
coach handbags, http://www.coachhandbagsoutletonline.us.com/
1015maoqiuyun

Octaviaa Simonyw said...

Cheap Oakley Sunglasses
toms outlet store
ray ban sunglasses outlet
Air Jordan
Oakley Store
Cheap Jordans
fitflop shoes
Oakley Outlet Online
Michael Kors Outlet
oakley
Michael Kors Outlet Online
Cheap Oakley Sunglasses
Michael Kors Bags
Michael Kors Outlet Online
fitflops
michael kors handbags&purses
Louis Vuitton Outlet
cheap toms
oakley glasses
NFL Jerseys Cheap
Michael Kors Outlet
Michael Kors Handbags
cheap oakley sunglasses
Michael Kors Handbags
Michael Kors Outlet
ray ban outlet store online
Oakley Outlet Stores
cheap ray ban sunglasses
Jordans For Cheap
Oakley Glasses

mmjiaxin said...

cheap oakley sunglasses
hollister canada
nba jerseys
miami heat
prada sneakers
oakley sunglasses wholesale
michael kors uk outlet
ray ban outlet
kobe 9
new balance shoes
pandora outlet
denver broncos
chanel outlet store
oakley sunglasses wholesale
mac cosmetics
nike mercurial
true religion outlet
michael kors online outlet
north face outlet
valentino outlet
mm1119

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...