Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Wednesday, July 23, 2008

Pancake Mangga

Masa kat US dulu, ini la breakfast aku pagi-pagi. Kalau tak makan cereal dengan susu, aku makan pancake, tak pun Dunkin Donut. Dunkin Donut kat sana murah je USD0.50 je sebiji. Aku selalu sebat 2 biji donut dan segelas hot capucino, then jalan kaki dalam snow pergi school. Tapi masa kat US dulu tak la makan pancake dengan mangga, tapi makan pancake dengan fresh strawberry, urghhhh sedapnya. Tapi kat bumi Malaya ni kalau nak fresh strawberry ni kenalah mendaki Cameron Highland. So aku improvise laaaa, pakai mangga hehehe. Ini breakfast yang sangat senang dan disukai oleh kids. Kalau rajin, pancake tu boleh buat sendiri, senang je. Tapi kalau malas, beli je yang ready made dalam kotak tu and just follow the instruction kat kotak. Lagi senang, tak payah nak sukat pun hehehe

PANCAKE MANGGA

100 gm tepung serbaguna (tepung gandum pun boleh)
2 camb gula
1 camt baking powder
1 biji telur
125 ml susu segar
1 camb butter- cairkan

Cara-cara:

1. Campurkan tepung, gula dan baking powder ke dalam bekas.

2. Masukkan susu sedikit demi sedikit sambil di kacau.

3. Masukkan telur dan butter cair dan dikacau lagi sehingga semuanya sebati. Jangan ada yang berketul-ketul pulak.

4. Panaskan kuali leper. Kalau ada non-stick lagi bagus. Sapukan sedikit butter pada kuali. Sendukkan batter dan bakar di atas pan. Bila dia naik dan sedikit menggelembung, terbalikkan.

5. Biarkan sedikit keperangan baru diangkat. Ulang sehingga adunan habis.

6. Bila nak menghidang, tuangkan maple syrup ke atas pancake dan makan dengan fresh fruit ie strawberry dan mangga, delicious and hearty.

3 comments:

林磊 said...

2016-2-23 leilei
louis vuitton handbags
cheap jordans
north face outlet
oakley sunglasses
air jordan 8
michael kors handbags
burberry scarf
ugg outlet
ray ban sunglasses
michael kors outlet online
michael kors handbags
michael kors outlet
mcm handbags
louis vuitton outlet onlne
coach outlet online
louis vuitton outlet
michael kors bags
michael kors uk
ugg australia
cheap basketball shoes
coach factorty outlet online
michael kors outlet
adidas running shoes
true religion sale
gucci outlet online
louboutin outlet
michael kors handbags
hermes belt
louis vuitton outlet stores
mcm handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
ugg outlet
true religion jeans
ugg boots
michael kors handbags
polo ralph lauren
louis vuitton outlet
adidas wings

Qing Cai said...

tiffany outlet
oakley sunglasses
christian louboutin shoes
oakley sunglasses wholesale
michael kors handbags
mulberry handbags
louis vuitton handbags
michael kors outlet
jordan pas cher
coach outlet store
longchamp handbags
ghd uk
mulberry handbags sale
michael kors outlet
louboutin pas cher
beats by dre
fitflops clearance
nike air max
ray-ban sunglasses
louis vuitton handbags
michael kors outlet
ralph lauren polo
michael kors bags
cheap ray ban sunglasses
mcm backpack
michael kors online
timberland boots
mulberry handbags
asics
beats by dre
tory burch outlet
nike blazer pas cher
football shirts
louis vuitton neverfull sale
basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes
20160608caihuali

John said...

polo ralph lauren outlet
kobe bryant shoes
ugg sale
cartier watches
mlb jerseys wholesale
tiffany jewelry outlet
sac longchamp
adidas superstars
nike huarache black
rolex watches
adidas stan smith
louboutin pas cher
michael kors handbags
coach factory outlet
supra shoes
omega watches
nike air max 95
nike air force black
nike air max
hollister uk
lacoste outlet
birkenstock uk
toms outlet store
tiffany jewelry
uggs on sale
louis vuitton outlet
buy red bottoms
cheap air max
rolex replica watches
nike air max 90
valentino shoes
new balance outlet
2016723yuanyuan

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...