Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Sunday, July 27, 2008

Daging Masak Rempah


















Dah tak ada ape dah in my freezer nak padankan dengan my tomato rice, ini je yang tinggal, so i finally came up with this recipe. Boleh gak dimakan dengan nasi putih, or nasi minyak or apa-apa jenis nasi sekali pun. Daging masak ni tahan lama. Lagi kering lagi sedap. Tambah lagi time panaskan tu dibiarkan rempahnya sedikit hangit. Memang wangi bau rempahnya! Gambar sebelah : acar mentah.

DAGING MASAK REMPAH

200 gm daging batang pinang
2 camb rempah masak cap bunga ros - rempah ni aku beli kat Terengganu
2 camb rempah kerutuk
2 camb rempah kurma
3 camb air asam jawa
3 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
2 cm halia - dimayang
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 biji bawang besar - dikisar
3 biji ketang - potong 4
sedikit gula melaka
2 camb kerisik
1 mangkuk santan
garam gula to taste
Minyak untuk menumis

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan-bahan yang dimayang, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga wangi dan garing. Bila dah garing masukkan pula bawang besar yang telah dikisar. Biarkan bawang sedikit kering.

2. Kemudian masukkan rempah cap ros, rempah kerutuk dan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga rempah wangi dan garing.

3. Bila dah garing, masukkan air asam jawa, daging, kentang, gula melaka dan santan. Masak hingga pecah minyak dan kuah pekat dan daging dan kentang empuk. Rasakan garam gula.

4. Bila dah cukup pekat bolehlah diangkat dan dihidang. Boleh dimakan dengan nasi tomato YUMMY!

No comments:

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...