Main Module

Welcome to my cooking blog, a place where recipes are shared. Do not hesitate to leave comments and ideas as to how to improve my cooking. Enjoy blogwalking and please keep coming back for more updates

Adds

Calendar

Friday, July 4, 2008

Black Dots Strawberry Cake
















Sebenarnya niat sebenar di hati masa nak bake this cake ialah nak buat Black Dots Strawberry Cup Cake for the girls since I'm leaving for my classes in Shah Alam tomorrow. Siang tadi aku pergi la round pekan TM nak cari acuan nak buat cup cake tapi tak ada. Hari tu ada ternampak container tu kat Parkson Alamanda tapi tak la pulak terbeli. Since tak jumpa the container so aku pun buat la kek biasa, tak jadi cup cake. Kalau buat cup cake senang la skit the girls nak makan. Tapi tak per depa enjoy je this cake. Hubby tadi sampai kikis the container, dia memang suka part yang terhangit yang melekat kat container tu. Licin dia kikis. Actually cake ni aku belasah try and error resepi sendiri.

BLACK DOTS STRAWBERRY CAKE

2 1/4 cawan tepung gandum - diayak
170gm butter
1 1/2 cawan gula kastor
4 biji telur gred A
3/4 cawan whipping cream
1 camt baking powder - diayak
2 camb strawberry emulco
Sedikit chocolate chip

Bahan untuk homemade strawberry jam:
Fresh strawberry - aku beli kat Cameron Highland 'Pick yer owm strawberry'
Sedikit serbuk kayu manis
Gula
Sedikit air
****jem dimasak dengan cara mencapurkan semua bahan ini dan masak sampai likat***


Cara - cara

1. Pukul butter dan gula sampai kembang. Bila dah kembang masukkan emulco.

2. Masukkan pula whipping cream dan beat lagi sampai sebati.

3. Masukkan telur satu persatu dan beat dengan menggunakan speed paling slow. Bila dah sebati tutup mixer.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter dan digaul dengan menggunakan senduk kayu. Aku suka gaul pakai scrapper.

5. Sapukan loyang pembakar dengan butter. Taburkan chocolate chip secara rawak. Tuangkan adunan kek ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180'C selama 50 minit ataupun sehingga kek masak.

6. Bila dah masak, telangkupkan kek supaya bahagian black dots berada di atas. Potong kek kepada dua bahagian. Sapukan homemade strawberry (jgn pakai jem yang beli kat supermarket tau, tak de umphhhh) di antara dua lapisan dan juga di atas lapisan atas. Boleh juga dihias dengan menggunakan fresh strawberry kalau ada dan juga whip cream.

MY GIRLS JUST LOVE THIS CAKE!!!!!

Don't forget to click the ad before u continue blogwalking..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...